İnceleme: Apple macOS Sierra

Os X artık öldü. Çok yaşa macOS. Çünkü Apple ‘sistemin adı+OS’ şeklinde ilerlemeye başladı. watchOs ya da iOS gibi… Bu yüzden OS X artık Apple dünyasında kendine bir yer bulamıyor. Bu yüzden şimdi macOS Sierra’ya merhaba deme zamanı…

apple_ios10_macbook_lead

Mac’inizi Apple Watch’unuz ile açın

Sistem Tercihleri’ne gelince Güvenlik & Gizlilik kutusunun altında minik bir tik göreceksiniz. Bu size Mac’inizi Apple Watch ile açma imkanı veriyor. Mac’inizle çalışırken bir kahve almaya gidip geri döndüğünüzde bileğinizdeki Apple Watch ile giriş yapabileceksiniz. 

apple_ios10_macbook_apple_watch_unlock

Siri her şeyi duyuyor

Sierra’nın Mac masaüstüne eklediği en ayırt edici özellik Siri… Evet doğru, artık Mac’inizle de konuşabileceksiniz. Deneyimlerimize göre gerçekten güzel çalışıyor. “Bana e-postalarımı göster” diyorsunuz ya da belirli bir kişiden gelen e-postaları da göstermesini sağlayabilirsiniz. Aynı şey Mac’inizde yer alan diğer popüler servisler için de geçerli. “Bana geçen hafta çektiğim fotoğrafları aç” dediğiniz zaman bu kez sizi Fotoğraflar uygulamasına yönlendiriyor. “Not al” derseniz Apple Notlar’ı açıyor. 

apple_ios10_macbook_siri_0

Anafikri anlamışsınızdır. Tıpkı iPhone’dan bildiğiniz Siri, masaüstü Mac’inize monte edilmiş. Her şey çok iyi ancak bazı çekingen insanlar kalabalık içinde Mac’i ile konuşmaktan rahatsızlık duyabilirler. 

Mesajlar & Emojiler

apple_ios10_macbook_imessages

iOS 10 beta versiyonlarını yüklediyseniz Mesajlar uygulamasının duygularını (ya da sizinkileri) bir takım çılgın emojilerle nasıl gösterdiğini görmüşsünüzdür. Masaüstünde işler benzer şekilde ilerliyor. 

Kopyala ve yapıştır

apple_ios10_macbook_iphone7_paste_0

Evrensel kopyala ve yapıştır Sierra ve iOS 10 ile Mac masaüstüne geliyor. iPhone’unuzdan kopyaladığınız bir metin veya mesajı Mac’inizdeki bir belgeye yapıştırabiliyorsunuz. 

Geçmişte bir fotoğraf turu

Sierra güncellenmiş Fotoğraflar uygulamasıyla geliyor ve bu kardeşi iOS 10’dan bildiğiniz Anılar özelliğini taklit ediyor. Temel olarak uygulama, fotoğraf arşivinizdeki fotoğrafları tarıyor ve belirli tarih ya da yerlere göre yeni albümler oluşturuyor. 

apple_ios10_macbook_applephotos

Bu yeni bir şey değil. Google Fotoğraflar buna çok yakın bir şeyi uzun zamandır yapıyordu. Ancak yine de bu, bu özelliğin macOS’lerde hoş karşılanmadığı anlamına gelmiyor. 

iCloud yedeklemesi

apple_ios10_macbook_icloud_backups

Apple muhtemelen Mac kullanıcılarının Google Drive ya da OneDrive yükleyerek bu programları kullandığının bilincinde. Bu anlamda, sizi iCloud’a daha fazla çekmek için Sierra, Belgeler ve Masaüstü’nüzdekileri iCloud’a otomatik olarak yedekleyerek geliyor. İyi deneme, Apple. 

Ve diğerleri…

Apple Notlar, yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşma imkanı veriyor ya da düşmanlarınıza. Bu kısım size kalmış.

apple_ios10_macbook_andtherest

Ve iTunes… Ya da en azından iTunes’un Apple Müzik kısmı. Bu şimdi önceki versiyonuna göre çok daha kullanışlı. 

apple_ios10_macbook_andtherest

STUFF GÖRÜŞÜ:

Gelen birçok ufak yenilikle birlikte Sierra’nında aslında bildiğimiz Apple masaüstünden biraz fazlası olduğunu görüyoruz. Apple masaüstü rafine edilmiş ve kapasitesi artırılmış. Yeni Mac’iniz size tek bir kuruş harcamadan ya da üçüncü parti bir yazılıma ihtiyaç duymadan işlerinizi halletmenizi istiyor. Hem de tüm bunları sizi gülümsetecek bir arayüzle yapıyor. 

İyi yanlar:

Apple Watch’unuz ile açabiliyorsunuz. 

Mac’inizde Siri ile konuşabileceksiniz.

Çoğu Mac kullanıcısı için ücretsiz.

Kötü yanlar:

Büyük isim değişikliği ancak çok büyük yeni özellikler yok.