İlk izlenim I Apple MacBook Pro (2016)

Apple’ın her sene yeni akıllı telefon üretmesine alıştık fakat bilgisayar modellerinde böyle bir hız yok. Uzun bir aranın ardından Apple yeni MacBook Pro modelini tanıttı. Peki beklediğimize değdi mi?

Tasarım

display2

Yeni MacBook Pro en ince MacBook Pro unvanına kavuştu. Hatta MacBook Pro güncel MacBook Air modelinden bile daha ince ve küçük.

Apple’ın verdiği bilgiye göre 13 ve 15 inç modeller eski modele oranla 226 gram daha hafif. Eliniz çok hassas olmasa bile yeni MacBook Pro daha kompakt hissettiriyor.

Eski modeldeki ekran çözünürlükleri yeni modelde de devam ediyor. 13 inç ekrana sahip model 2560×1600 çözünürlüğe sahipken 15 inç olan model 2880×1800 çözünürlüğe sahip. Apple tarafından verilen bilgiye göre yeni ekranlar eski modellere göre %67 daha parlak, %67 daha fazla kontrasta sahip. Parlak ekran sayesinde detayları rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Apple MacBook Pro’da dokunmatik ekran kullanmayı halen reddediyor. Laptop modellerinde dokunmatik ekran fanı değiliz ama Touch Bar’ı çok sevdiğimizi söylememiz gerekli.

OLED Touch Bar

touch_bar2

Yeni MacBook Pro tanıtılmadan aylar önce paylaşılan MacBook Pro konseptlerinde OLED Touch Bar paylaşılmıştı. Bu konseptler Apple’ın çok hoşuna gitmiş olacak ki yeni MacBook Pro’da bu özelliğe yer vermiş.

Peki bu yenilik kullanıcılara neler sunacak? OLED Touch Bar sayesinde kullanıcılar birçok kısayola ve kontrole ulaşabilecek. Ayrıca kişiselleştirilebiliyor. Kişiselleştirilebilmesi sayesinde favori kısayollar sürekli elinizin altında olacak.

Burası hikayenin ilk kısmı diyebiliriz. Birçok ayarı buradan gerçekleştirmeniz mümkün. Eski modellerde Fn ve tuşlar aracılığıyla yaptığınız birçok ayarı buradan gerçekleştirmek mümkün.

touch_bar_customisability2

Photoshop ve Final Cut Pro birçok uygulama Touch Bar üzerinden kullanılabilecek. Eğer bu tarz profesyonel uygulamalar size uygun değilse Photos, Safari gibi uygulamalarla da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Üzerindeki kısayollar sayesinde kütüphanenizde bulunan fotoğraf veya video üzerinde değişiklikler gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca eski haliyle düzenlenmiş haller arasındaki farkı tek tuşla görebiliyorsunuz.

macbook_touchbar

Touch Bar’ı kulllanmak için Apple kullanıcılarının bir alışma süreci geçirmesi gerekli. Fakat bu süre çok kısa gibi gözüküyor. Kişiselleştirmeye imkan tanıması sayesinde alıştıkça daha rahat kullanmanız mümkün.

İlk incelememiz spot ışıkları altında olmasına rağmen görünürlük konusunda bize sıkıntı yaratmadı. Benzer şekilde direkt güneş ışığı altında da rahatlıkla kullanılabilir diye düşünüyoruz. Touch Bar’da keşke olsa dediğimiz özellik ise iPhone modellerinden tanıdığımız Haptic engine oldu. Belki bir sonraki MacBook Pro için saklamışlardır.

Klavye, Trackpad ve Touch ID

touch_id

MacBook Pro kullanıcılarına yeni klavyenin değişik geleceğinden şüphemiz yok. 12 inç MacBook modelinde ilk olarak karşımıza çıkna “Kelebek” mekanizmanın yeni versiyonuyla karşımızda. Özellikle hızlı yazan kişiler parmak hareketlerini bu klavyede minimuma indirebilir. Elbette eski nesil klavyeden geçenler bu tuş takımının sessiz çalışmasından dolayı sıkıntı yaşayabilir ama bu tamamen kullanımla alakalı.

Force Touch trackpad ise eski modele göre daha büyümüş. MacBook modelinde de gördüğümüz bu trackpad özelliği ise kullanım konforunu artırıyor.

OLED Touch Bar’ın sağ kısmına baktığımızda ise parmak izi okuyucusu dikkat çekiyor. iPhone veya iPad modellerinden alışkın olduğumuz parmak izi okuyucusu Touch ID benzer şekilde performanslı çalışıyor. Parmak izi okuyucusu ile cihazın güvenliğini sağlayabilir, online ödemelerinizi yapabilir veya uygulamanın indirilmesine izin verebilirsiniz.

İşlemci ve bağlantılar

ports

Bağlantılara baktığımızda kulaklık girişinin korunduğunu görüyoruz. Evet küçük ama önemli bir bağlantı olduğunu iPhone 7’de fark etmiştik. İkincisi ise dört adet Thunderbolt 3 portuna sahip. Tüm bağlantıları bu port üzerinden gerçekleştirebileceksiniz. Fakat bunun için birçok adaptör satın almanız gerekebilir.

Yeni MacBook Pro en performanslı MacBook Pro modeli unvanına da sahip. Demo sırasında detaylı inceleyemesek de uygulamalar arası geçiş çok hızlı, video üzerinde hızlı hareketler gerçekleştirebiliyorsunuz.

Batarya konusunda ise Apple’ın 10 saat kullanım ömrü sunduğunu belirtmeliyiz. Daha ince ve daha güçlü olmasına rağmen eski modelle aynı süreyi koruyor. Fakat Microsoft’un Surface Book modelinin 16 saatlik batarya ömrünün yanında soluk kalıyor.

İlk karar

macbook_pro_backshot

Lansman sırasında gerçekleştirdiğimiz incelemede yeni MacBook Pro’nun ne kadar iyi veya kötü olduğunu söylememiz mümkün değil ama daha kompakt, daha performanslı ve daha başarılı ekrana sahip olduğunu söylemeden geçemeyiz.

Touch Bar kısmı ise beğenimizi toplamayı başardı. Uygulamalarla uyumlu çalışması ve kişiselleştirmeye imkan tanıması bu beğenileri artıran nokta.

Peki fiyatlar ne durumda? 13inç ekrana sahip modellerde Touch Bar olmayan model 5999 TL iken TouchBar eklentili model 7199 TL‘den başlıyor. 15 inç ekranda ise Touch Bar olmayan model bulunmuyor. 15 inçlik versiyon ise 9499 TL’den başlıyor.

Yeni MacBok Pro hakkında nihai kararımızı ise detaylı testimizden sonra vereceğiz.