iPhone’un “Yatma Zamanı” özelliği hakkında her şey

Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak iyi bir uykunun temeli… İyi bir uyku ise sağlığımız üzerinde çok belirleyici. Sağlık teknolojilerine önem veren Apple’ın iPhone’lar için duyurduğu yeni “Yatma Zamanı” modu, içerisinde bir alarm saati uygulaması da bulunan yenilikçi ve ilginç bir özellik. Peki bu uygulamayı en verimli bir şekilde nasıl kullanabilirsiniz? İşte bilmeniz gereken her şey…

bedtime

Kaç saat uykuya ihtiyacınız var?

Herkesin bünyesi farklı olsa da, uyku ihtiyacı üzerine yaşa göre belirlenmiş genel bir rehber var. Buna göre;

Gençler (14-17 yaş): 8-10 saat

Genç yetişkinler (18-25 yaş): 7-9 saat

Yetişkinler (26-64): 7-9 saat

65 yaş ve üzeri: 7-8 saat uyku gerekiyor.

uyanma-saati

Yatma Zamanı’nda ilk kez kurulum süreci çok basit. Tek bir tuş ile başlayabiliyorsunuz. Ardından telefonunuz size sorular yöneltiyor. “Saat kaçta uyanmak istersiniz?”, “Alarmın hangi günler çalışmamasını istersiniz?”, “Her gece kaç saat uykuya ihtiyacınız var?” şeklinde. Daha sonra alarmın uyanmanızdan kaç saat önce ve ne şekilde çalmasını istediğinizi belirliyorsunuz.

hergu%cc%88n

Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra ‘Kaydet’ tuşuna basarak verilerinizi kaydediyorsunuz.

Uyku istatistiklerinize göz atmak

En son uyku istatistiklerinizi, alarm uygulamasını açarak Yatma Zamanı ekranından görüntüleyebilirsiniz. Burada grafikler şeklinde verileriniz yer alıyor olacak. İsterseniz daha detaylı verilere de ulaşabiliyorsunuz. Ardından iPhone’un Sağlık uygulaması açılıyor ve uyku geçmişiniz burada kaydediliyor. 

döngü

Sağlık uygulamasından, verilerinizi günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak grafik formatında görüntüleyebilirsiniz. Grafik üzerine tıklamak size verilerinizi liste formatında sunacak. 

health-app

Eğer belirlediğiniz ayarlar üzerinde değişiklik yapmak isterseniz, alarm uygulamasına giderek ekranın sol üst kısmında yer alan “Seçenekler”den değişikliklerinizi gerçekleştirebilirsiniz.