Adım adım akıllı spor saati alma rehberi

Nihayet spor yapmaya başladınız ama tüm bu aktivitelerinizi en iyi analiz edecek fitness cihazını bulamıyor musunuz? Stuff’ın sizin için hazırladığı akıllı spor saati alma rehberini okumanın şimdi tam zamanı!

sportswatch_0

İlk adım: Ne kadar akıllı? 

İlk soru: spor saatinizin aynı zamanda bir akıllı saat olmasını mı istiyorsunuz? Pek çok spor odaklı model, telefonunuzdan bildirimleri gösterme gibi özellikler de sunuyor ancak gerçek anlamda akıllı saatler Apple’ın WatchOS ya da Android Wear gibi işletim sistemlerini çalıştırıyor. Bu da Strava gibi üçüncü parti uygulamaları kullanarak daha fazla egzersiz takibi seçeneği sunuyor. Bazı standart akıllı saat yazılımları da çok başarılı. Örneğin Apple’ın Workout uygulaması hem iç mekan sporlarında hem de açık suda yüzerken çok iyi sonuç veriyor. Eksiklikleri var mı? Akıllı saatlerin batarya ömürleri spor saatlerine göre çok daha kısa. Bu yüzden maraton çalışması gibi egzersizler yapıyorsanız bunu göz önünde bulundurmalısınız.

apple_watch_versus

Bunu alın: Apple Watch Nike+

İkinci adım: Performansını nasıl isterdiniz?

Bir sonraki maratonunuz sırasında koşunuzu takip edecek bir cihaza mı ihtiyacınız var? O zaman GPS modunda saatlerce yorulmadan çalışacak bir şeye ihtiyacınız var. Polar M400 modeli biraz düşük çözünürlüklü bir ekrana sahip ama sizi hiç yarı yolda bırakmıyor. Eğer dahili GPS’e ihtiyaç duymuyorsanız o halde Fitbit’in Blaze modeline göz atabilirsiniz. Cihaz hem genel fitness ölçümlerini yapabiliyor hem de bataryası birkaç gün dayanıyor. Nixon Mission modelini ise daha profesyonel düşünenler değerlendirebilir. Darbelere dayanıklı Gorilla Glass ekran, sağlam çelik yapısıyla özellikle tırmanış yapan sporcuların dikkatini çeken bir saat. 

polarm400

Bunu alın: Polar M400

Üçüncü adım: Kalbinizden ne haber?

Çok daha isabetli bir fitness takibi için kalp ritmi ölçümü olmazsa olmaz özelliklerden. Myzone MZ-3 gibi saatler en isabetli sonuçları ileten saatlerden. Garmin Vivoactive HR ise always-on görüntüleme sunuyor.

stuff_garmin_vivoactive_hr_fitness_watch_back

Bunu alın: Garmin Vivoactive HR

Dördüncü adım: Farklı sporlar için farklı modlar

Pek çok spor saati, adımlarınızı ve kalp ritminizi ölçtüğü için çok memnun. Ancak peki ya siz çok daha gelişmiş spor istatistikleri görmek istiyorsanız? O halde Garmin’in Fenix 3 HR modeli gibi, kayaktan bisiklete, yüzmeden tırmanmaya kadar farklı sporları ölçebilecek bir saate ihtiyacınız var. Bu tür saatler, genel aktivite takibinden ziyade seçilmiş daha farklı disiplinlere göre özel takip modları sunuyor. 

garminfenixhr

Bunu alın: Garmin Fenix 3 Sapphire HR

Beşinci adım: Özel yetenekler

Spor saatleri bazen daha fazla özellik yaratmak için sensörlerini geliştiyor. Örneğin, Apple Watch S2’deki dahili GPS yalnızca nerede olduğunuzu göstermek için değil, açık yüzme yarışlarında lokasyonunuzu takip yetenekleriyle birleştirebiliyor. Tomtom’un Spark 3 modeli size denemeniz için yeni rotalar sunuyor. Ek olarak, 500 şarkının sığabildiği bir müzik deposu da yer alıyor.  Bu sayede motive olmak için telefonunuzu yanınızda taşımanıza gerek kalmıyor.

tomtomspark3 

Bonus: Bunları ekleyin

Bluetooth kulaklık: Her spor saatinde dahili müzik özelliği yer almıyor. Ancak bu özelliğin yer aldığı saatleri kullananlar, bir de ter-geçirmez kablosuz kulaklığı hak ediyorlar. Outdoor TechOrcas kablosuz kulaklıklar çok hafif ve suya dayanıklı. Eğer spor sonrası onları kulağınızda unutup duşa girerseniz de endişe etmenize gerek kalmıyor.

orcaswireless

Kalp ritmi kayışı: Sporunuza bu kadar odaklanmışken, kalp ritmi kayışı kullanarak kalp ritmi ölçümünüzü bir sonraki seviyeye çıkarabilirsiniz. Suunto firmasının Bluetooth Smart Sensor isimli kayışı bu görevi başarıyla yerine getiriyor. Yüzücüler de kullanabilsin diye su geçirmez olarak üretildi. 

suunto