İnceleme I Huawei Mate 9

Akıllı telefon pazarına baktığımızda 5 ve 5.5 inç ekranlı modelleri görmeye alıştık. Küçük ekran isteyenler genellikle 5 inç ile sınırlıyken büyük ekranlı model isteyenler için ‘gerçekten büyük ekranlı’ bir telefon alternatifi karşımızda. Huawei’nin ürettiği Mate 9, 5.9 inç ekranı ile rekabeti farklı ‘boyuta’ taşıyor.

Tasarım

mate-10-12

Telefonu görür görmez boyutlarına takılıyorsunuz. 5.9 inç ekranı ve kasasıyla büyük yer kaplayan Mate 9 tüm bunlara rağmen inceliğinden bir şey kaybetmemiş.

Alüminyum kasası sayesinde şık görüntüye sahip olan Mate 9’u kıvrımlı kenarlar da destekliyor. Tüm bunların bir araya gelmesiyle birlikte kullanıcısına premium hissi veriyor. Eğer daha fazla şık olsun derseniz Porsche Design Edition modeline göz atabilirsiniz.

mate-9-10

Kasanın yan kısmında microSD kart yuvası bulunurken üst kısımda ise kızılötesi noktası bulunuyor. Bu nokta sayesinde Mate 9’u uzaktan kumanda gibi kullanabiliyorsunuz.

Arka kısımda ise parmak izi okuyucusu bulunuyor. Akıllara kullanım sorununu getirse de doğru yere konumlandırılması sayesinde dert olmaktan çıkıyor.

Göze çarpan en büyük eksiklik ise akıllı telefonların neredeyse olmazsa olmazı haline gelen suya dayanıklı yapı bu modelde bulunmuyor.

Ekran

mate-9-16

Benzer fiyata QHD OLED telefonların pazarda olduğu bu dönemde Mate 9’un 1080p ekrana sahip olması çok kabul edilebilir değil.

Tüm bunlara rağmen Samsung’un 1080p OLED telefonlarından daha keskin bir görüntüye sahip. Kullanıcılar QHD olmaya ekranda düşük pikselli olmasını ilk başta fark etmeyebilir.

Zengin ve yoğun renkler sunan ekranın kontrastı ise etkileyici. Benzer şekilde parlaklığı da kullanıcısına keyif veriyor. Pazarda daha iyi görüntü kalitesi sunan modeller mevcut ama Mate 9, IPS LCD ekranın sınırlarını zorluyor.

Eğer sanal gerçeklik dünyasına giriş yapacaksanız OLED ekrana sahip modeller daha başarılı sonuçlar veriyor. Ama Mate 9 Google Daydream VR sertifikasına sahip olmaması OLED ekran yokluğunu unutturuyor.

İşletim sistemi

mate-9-14

Huawei işletim sistemine kendi imzası olan Emotion UI ile müdahale etmiş. Fakat bu müdahale nedeniyle geniş ekranı verimli şekilde kullanmak pek mümkün değil. Apple benzeri bir arayüz sunan Huawei birden fazla uygulamaya ulaşılmasını zorlaştırmış.

Android Nougat kullanan Huawei bu sayede kullanıcısına daha fazla bildirim ve aynı anda birden fazla işlem yapma imkanı sunuyor.

Performans

mate-9-1

1080p çözünürlüklü diğer telefonlarda da karşımıza çıkan yüksek performans bu modelde de karşımıza çıkıyor. Kirin 960 işlemci 4 adet Cortex-A73 ve 4 adet Cortex-A53 çekirdeğe sahip.

Geekbench 4 skorlarına baktığımızda aldığı 5905 puan Snapdragon 820 kullanan cihazlarla benzer. Mali-G71 grafik işlemcisi sayesinde ise oyun performansı konusunda 2017 model telefonlara referans olacak.

Bu kadar yüksek performans 1080p ekran için yüksek gelebilir ama Asphalt 8 gibi grafik ihtiyacı yüksek bir oyunda yüksek performansın artılarını görüyorsunuz.

Batarya

mate-9-4

Kirin işlemci yüksek performans sunmanın yanında enerji tüketimiyle de ön planda. 4000 mAh’lık bataryası sayesinde uzun süre şarj derdiniz ortadan kalkacak.

Eğer oyun ve multimedya konusunda yoğun kullanıma sahipseniz 2 günlük bekleme süresine ulaşmanız pek mümkün değil. Ayrıca USB-C bağlantısı ve hızlı şarj özelliği ile günümüzün olmazsa olmazlarını sağlıyor.

Kamera

mate-9-cam-f

Mate 9’un arkasında çift lens bulunuyor. Optik görüntü sabitleyicisine sahip oan Mate’ın 20 MP’lik siyah&beyaz lensi 2x zoom sunuyor. Diğer lens ise 12 MP ve 2x zoom’a sahip.

mate-9-3

Leica destekli bu lensler düşük ışık altında bile yüksek görüntü kalitesi sunuyor. Lazer destekli otomatik odaklama sayesinde net fotoğrafla çekmek de mümkün.

iPhone 7 Plus’ta da karşımıza çıkan portre modu Mate 9’da da karşımıza çıkıyor. Bu sayede DSLR makinelerde görmeye alıştığımız ana nesnenin net, arka planın blurlu olduğu görselleri çekmek mümkün.

Karar

mate-9-134

Mate 9 herkese uygun bir telefon olmasa da Huawei bu telefonda çok başarılı bir iş çıkarmış.

Kamerası, bataryası,işlemci hızı sayesinde multimedya ve oyun için akıllı telefon arayanlar için ideal. Fakat boyutları ve yüksek fiyat etiketi Mate 9’un pazar şansını düşürüyor.

Stuff Görüşü

Yüksek performanslı ve büyük ekranlı Android telefon arayanlar için benzersiz.

Beğendiklerimiz

  • Başarılı ekran/kasa oranı
  • Kamera özellikleri
  • Yüksek işlemci ve grafik performansı

Beğenmediklerimiz

  • Herkese göre değil
  • Kullanım süresi bekleme süresine göre düşük
  • Fiyat