İnceleme I Apple MacBook Pro 13 inç Touch Bar

Sabırsızlıkla beklediğimiz o büyük gün geldi ve Apple’ın yeni MacBook Pro’su test konuğumuz oldu. Bağlantı noktalarıyla, Touch Bar gibi teknolojileriyle adından sıkça bahsettiren yeni MacBook Pro bizden kaç yıldız alacak?

Tasarım

macbook_pro_with_touch_half-closed macbook_pro_with_touch_lid macbook_pro_with_touch_open

Touch Bar’a sahip MacBook Pro ile Touch Bar’a sahip olmayan giriş seviyesi model arasında ölçüler arasında değişiklik bulunmuyor.

Ebatları nedeniyle MacBook Air kullanıcıları yeni MacBook Pro’yu çok kıskanacak gibi gözüküyor. MacBook Air’den daha ince olmasına rağmen kesinlikle daha sağlam gözüküyor.

Klavye daha önce 12 inç MacBook modellerinde kullanılan kelebek tipi mekanizmaya sahip. Daha az hareket eden tuşlar ilk başta kullanıcılara farklı gelse de kısa bir süre içerisinde alışıyorsunuz. Kısa alışma süresinin ardından daha önce kullandığınız klavyelere göre daha hızlı yazı yazıyorsunuz.

Apple’ın meşhur trackpad’i yeni MacBook Pro’da daha büyümüş haliyle karşımıza çıkıyor. Özellikle eski Mac kullanıcılarına Force Touch özelliği farklı gelecektir. Tıklama şiddetinize göre farklı özellikler sunan bu trakpad kullanım hızını artırıyor. Force Touch ayrıca tıklama şiddetinize göre farklı titreşimler sunuyor.

Touch Bar

macbook_pro_with_touch_touchbar_full macbook_pro_with_touch_touchbar_2 macbook_pro_with_touch_touchbar_3

MacBook Pro’nun en büyük ve etkileyici yeniliği şüphesiz Touch Bar. Kullanıcıya birçok kısayol sunan Touch Bar iddia edildiği gibi hız kazandırıyor mu?

Safari’de sizin favori sayfalarınıza, açık olan sekmelerinize ulaşmanın yanında sayfalar arası geçişi de sağlıyor. Fotoğraf uygulamasında ise parmağınızı OLED ekran üzerinde kaydırıp fotoğraflarınız arasında hızlıca geçiş yapabiliyorsunuz.

Touch Bar nedeniyle Apple klavyeden fonksiyon tuşlarını kaldırmış. Medya kontrol tuşları, ses, parlaklık gibi ayarlara Touch Bar üzerinden ulaşabiliyorsunuz.

Touch Bar’ın şimdilik en büyük problemi uyumlu uygulamaların şimdilik sınırlı olması. Kısa bir süre içerisinde birçok uygulamanın Toch Bar ile uyumlu çalışacağı biliniyor. Microsoft Office, Photoshop gibi birçok önemli uygulama uyumlu çalışacak uygulamaların arasında yer alıyor.

Bu kısayollar son kullanıcıya çok uygun gibi gözükse de profesyoneller için durum pek böyle değil. Profesyonel tasarımcılar, fotoğraf editörleri veya video editörleri klavye kısayollarını fazlasıyla kullandığı için Touch Bar üzerindeki kısayollar çok kullanışlı değil.

Touch ID

macbook_pro_with_touch_speakers macbook_pro_with_touch_touchbar_1

Touch Bar’ın yanında Touch ID parmak izi okuyucusu bulunuyor. iPhone, iPad gibi modellerde karşımıza çıkan Touch ID özelliği 2016 itibariyle MacBook Pro’larda da sunuluyor. Cihazın güvenliğini sağlamanın yanında Apple Store, iTunes veya Apple Pay ile de kullanabiliyorsunuz.

Eğer cihazınızı paylaşmak isterseniz 5 ayrı parmak izi de tanıtabilmeniz mümkün.

Ekran

macbook_pro_with_touch_front_on macbook_pro_with_touch_siri macbook_pro_with_touch_macbook_logo

Yeni MacBook Pro’da karşımıza çıkan ekran kesinlikle heyecan verici. 2560×1600 çözünürlüğe sahip Retina ekranın çözünürlüğü eski modelle aynı olsa bile parlaklık ve kontrast açısından çok daha başarılı.

Özellikle renkli görüntülerde ve siyah ağırlıklı görüntülerde bu fark ilk bakışta fark ediliyor. Netflix üzerinden izlediğiniz dizi veya filmde bile bu farkı hissediyorsunuz.

Klavyenin yanında bulunan ve geliştirilmiş yeni hoparlörler sayesinde sesler de başarılı görüntüye destek oluyor. Dileyen kullanıcılar yerini koruyan kulaklık girişini de kullanabilir. Eğer daha yüksek ses ihtiyacınız varsa Bluetooth üzerinden uyumlu hoparlörlere bağlantı kurabilirsiniz.

Performans ve bağlantı noktaları

macbook_pro_with_touch_speakers macbook_pro_with_touch_ports_1 macbook_pro_with_touch_ports_4

MacBook Pro’nun giriş versiyonunda 2 adet Thunderbolt 3 portu bulunurken üst modellerde port sayısı 4’e yükseliyor.

Sadece Thunderbolt 3 / USB-C portuna sahip olması birçok kullanıcıya problem yaratacaktır. Bu yüzden MacBook Pro alacak kullanıcıların USB-C uyumlu adaptör modellerine  de göz atması gerekli.

Bağlantı noktalarını bir kenara koyup cihazın performansına bakabiliriz. 13 inç ekranlı MacBook Pro’nun giriş versiyonunda 2.0 GHz i5 işlemci bulunurken Touch Bar’lı modelde 2.9 GHz i5 işlemci bulunuyor. Her iki modelde de 8 GB RAM standart olarak sunulurken 16 GB’lık versiyonda sipariş edilebiliyor.

Son kullanıcılar için iki işlemci arasında hissedilir bir fark bulunmazken 3 boyutlu işlemler veya grafik ağırlıklı işlemlerde bu fark hissediliyor. Daha yüksek performans ve hafıza isteyenler için Apple i7 işlemci, 16 GB RAM seçeneği sunuyor. Fakat bu opsiyonlar fiyatı fark edilir şekilde yükseltiyor.

Karar

macbook_pro_with_touch_three_quarters_left

Şık tasarım, kompakt boyutlar ve yüksek performans isteyenlerin yeni MacBook Pro’yu satın alma listelerinin en üstüne koyacağından şüphemiz yok.

Giriş modeli 5999 TL’ye satılırken Touch Bar’lı model 7199 TL’den başlayan fiyatlarla sunuluyor. Aradaki 1200 TL ile kullanıcılar daha hızlı işlemci, Touch ID, Touch Bar ve fazladan 2 adet Thunderbolt 3 girişine kavuşuyor.

Giriş seviyesi ve yarı profesyonel kullanıcıların ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılamasına rağmen profesyonel kullanıcıların ihtiyaçlarını 15 inçlik MacBook Pro’lar daha rahat karşılayacaktır.

screenshot_1Stuff Görüşü

Yeni MacBook Pro’lar çok başarılı olsa da serinin en iyisi arıyorsanız 13 inç size uygun çözüm değil.

Beğendiklerimiz

  • Şık ve kompakt tasarım
  • Etkileyici ekran
  • Klavye
  • Touch Bar’ın potansiyeli çok yüksek
  • Daha fazla porta sahip

Beğenmediklerimiz

  • Touch Bar’ın kısıtlı uygulama kapasitesi
  • Günlük kullanımda giriş seviyesinden çok farlı olmayan performans
  • Adaptör ihtiyacı