Nissan, tamamı otonom hareket eden Akıllı Araç Çekme sistemini tanıttı

Otonom sürüş teknolojileri geliştirmeye devam eden Nissan, Japonya’da bulunan Oppama fabrikasında tamamen otonom hareket eden Akıllı Araç Çekme Sistemi’ni tanıttı.

1481533881_nissan_ivt

IVT (Intelligent Vehicle Towing) sistemi üretimi tamamlanmış otomobilleri taşıyan treylerleri fabrikadaki yükleme ve boşaltma alanlarına otonom olarak çekmek üzere modifiye edilmiş Nissan Leaf modelini baz alıyor.

Sistem, parça taşımasında kullanılan ve genellikle ray veya manyetik bantlara ihtiyaç duyan alışagelmiş otomatik taşıt sistemlerinin aksine herhangi bir ek altyapıya gereksinim duymuyor. Çekici araç, aracın etrafındaki yol çizgilerini, bordürleri veya olası engelleri tespit eden bir dizi kamera ve lazer tarayıcılarla donatılmış durumda. Kamera ve tarayıcıların toplamış olduğu bilgilerin harita bilgileri ile çakışması halinde çekici araç konumunu otonom olarak belirlerken, bu hedefe ulaşmak üzere yine otonom olarak yeni bir rota hesaplıyor. Fabrikanın hız limitleri dahilinde hareket eden çekici araç bir engel veya olası bir tehlike tespit ettiğinde otomatik olarak duruyor ve yolun açık olduğunu tespit ettiğinde tekrar hareket ediyor.

Çekici aracın rotası üretim süreçlerine veya araç transfer yollarındaki değişikliklere bağlı olarak kolaylıkla yeniden belirlenebiliyor. Bütün otonom çekici araçlar, her bir aracın konumunu, sürüş hızını, kalan menzilini ve operasyonel durumunu gözlemleyen merkezi bir trafik kontrol sistemine bağlı halde bulunuyor. İki otonom çekici aracın bir kavşakta karşı karşıya gelmesi halinde trafik kontrol sistemi hangi aracın geçiş önceliğine sahip olduğunu algoritma olarak belirliyor. Sistem olası bir acil durum halinde ise araçları otomatik olarak durdurabiliyor.