2016 yılında tarihe gömülen teknolojiler

2016 yılı bize favori teknoloji ürünlerimizden bazılarını verdi ancak bu yıl her cihaz için aynı şekilde iyi olmadı. İşte karşınızda bu yıl teknoloji dünyasının tarihe gömülerek vedalaşmak zorunda kaldığımız önemli ürünleri…

Kulaklık girişi

Evet 3.5 mm’lik kulaklık girişi hala piyasada ve iPhone 7 modellerinden birini alsanız bile yine de kablolu kulaklık kullanabiliyorsunuz. Ancak Apple’ın bu radikal fikri diğer telefon üreticilerine de ilham verdi. Kablosuz bir gelecek için ilk adımların atıldığı yıl 2016 oldu. 

Vine

Vine bir dönem çok popülerdi ve bu sayede pek çok dijital ünlü ortaya çıktı ancak Twitter Vine’ın fişini çekeceğini duyurdu. Uygulamanın artık eski popülerliği ve gücü kayboldu ancak Twitter Vine’ın bir kamera uygulaması olarak hayatına devam etmesini planlıyor. 

Galaxy Note 7 

Samsung, bu yıl içinde Galaxy S7’yi tanıttıktan sonra hızını kesmedi ve Note 7 ile çok büyük bir çıkış yaptı. Note 7 pek çok mecra tarafından en iyi akıllı telefon seçildi ve güzel yorumlar aldı. Ancak bataryasındaki sorunlar onun bu çıkışına gölge düşürdü. Şirket ise kötü bir olay yaşanmasının önüne geçmek için bu modeli geri çektiğini duyurdu. Bu olaydan çok değerli dersler alan Samsung’un, Note 8 ile çok daha güvenli bir telefon sunması bekleniyor.

VCR 

Eğer hayatınızda hiç devasa bir VCR kaseti görmediyseniz o halde çok gençsiniz demektir. Bir neslin belgesel ve çizgi filmleri izleyebildiği bu teknolojik cihaz da bu yıl tarihin tozlu sayfalarına karıştı. Çünkü Japonya’da, dünyanın son VCR üreticisi olan Funai Electric isimli şirket üretimini durdurdu. Şirket 30 yıl önce milyonlarca VCR satışı yapabiliyorken, geçen yıl yalnızca 750 bin rakamını gördü. 90’lı yıllarda Amerikan ailelerinin yüzde 95’inin evinde bir tane VCR bulunuyordu.

Nexus markası 

Android hayranları için bu yıl gerçekten zorlu oldu. Bu zorluğun nedenlerinden biri de bundan böyle Nexus markalı bir telefon olmayacak oluşu. 2010 yılında tanıtılan Nexus One, Google ve Android ile eş değer görülüyordu. Ancak bu yıl Google’ın kendi logolu Pixel telefonlarını tanıtmasının ardından şirket durumu netleştirdi ve Nexus telefonlara da veda etmek zorunda kaldık.

GoPro Karma Drone

Bu yıl nihayet GoPro’dan beklenen hamle geldi ve şirket çok uzun zamandır beklenen Karma drone’unu büyük bir etkinlikle tanıttı. Tanıtılmasından iki hafta sonra, Karma’nın güç kaybı yaşayarak gökyüzünden düştüğü haberleri yayıldı ve videolar paylaşıldı. Bunun üzerine GoPro 2,500 adet drone’unu geri çağırdı. 2017’nin GoPro için daha şanslı bir yıl olmasını umut ediyoruz.

Meerkat

Meerkat isimli bu mobil uygulama, mobil cihazlar arasında canlı video yayınları paylaşılmasına imkan tanıyordu. Ancak Twitter, Facebook ve hatta Instagram’in canlı yayın yapabilme imkanı sunmalarıyla pabucu dama atıldı ve uygulama Eylül ayında App Store’dan kaldırıldı. Haberler kötü olsa da geliştiricileri için üzülmeyin çünkü onlar şimdi yeni bir sosyal video uygulamasıyla karşımızdalar. İsmi ise Houseparty.

Bağımsız bir Yahoo

Yahoo bu yıl zorlu bir anlaşmaya oturdu. Bir de önceki yıllarda yaşanan güvenlik problemlerini duyurarak çok sıkıntılı günler geçirdi. Verizon 4.83 milyar dolara şirketi satın almak istese de güvenlik problemlerinin açığa çıkması kararını ertelemesine sebep oldu. 2017 yılında Yahoo imajını tazeleyebilecek mi, bekleyip göreceğiz.

Pebble

Peeble akıllı saatlerini Kickstarter tanıttı ve desteklenerek büyük üne kavuştu. Ardından yeni nesil akıllı saatleri en çok fonlanan 4 Kickstarter projesinden 3’ü olarak yerini aldı ve rekor kırdı. Ancak yine de şirket zorlu günler geçiren şirketi Fitbit çekip kurtardı. Artık Peeble’ın çalışmaları Fitbit bünyesinde devam edecek. 

Kaynak: (Mashable)