Teknolojiye VIP dokunuş

Tablet teknolojisinden sesli komut sistemine kadar teknolojiyi en yakından kullanan ve üreten araç tasarım firması Dizayn VİP’in Yönetim Kurulu Başkanı Erbakan Malkoç ile teknolojilerini ve gelecek planlarını konuştuk. Egemen Özten

Şirketiniz tanıyabilir miyiz?

Dizayn VİP 1992 yılında temelleri atılan bir firma.  Gelinen noktada ise 10.000 m2 kapalı alanı olan ve kişiye özel otomobil dönüşüm konusu noktasında dünyada sayılı bir firma haline geldi.

Teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı bir sektördesiniz. Bunun avantajları nedir?

Olmazsa olmazlarımız var ve bunu üçlü sac ayağı olarak tanımlayabiliriz. Bu işe başlarken el yapımı en iyi otomobilleri yapacağız diye yola çıktık. Bunu yaparken tasarım ve teknolojisi zamandan ve mekandan bağımsız olacak demiştik. Yani daha önce yapılmamış bir tasarımla ve kullanılmamış teknolojiyle yolumuza devam edeceğiz ve dünyanın en iyi teknolojisiyle otomobilleri donatacağız. Şirketimizi kurduğumuzda teknoloji çok yoğun kullanılmasa da biz böyle bir hedef koymuştuk. Şirketimizi kurduğumuzda uzaktan kumandayla otomobilleri çalıştırıp yürütebiliyorduk.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte tasarımlarımızda teknoloji olmazsa olmazımız oldu. 2014 yılında dünyada otomobilde teknolojiyi en iyi kullanan firma ödülünü aldık. Artık otomobillerin sesle kontrol edebildiği noktaya geldik. Örneğin otomobilinizin koltuğunu sesle yatırabiliyorsunuz. Bu teknoloji şu an otomobil endüstrisinde kullanılan bir teknoloji değil.  2010 yılında tablet teknolojisini kullanmaya başladığımızda “görebileceğimiz en ileri teknoloji” diyorduk. Bunu dediğimizde abarttığımız düşünülüyordu. Neredeyse 2017 yılına geldik ve sadece bir otomobil üreticisi buna benzer bir teknolojiyi kullanıyor. Ama bizim ulaşabildiğimiz noktadan çok uzaktalar. Şimdi ise teknolojimizi sesli komut ile bir adım ileri taşıdık.

Gelecek hedefimizde otomobillerle duygusal bağ kurmak var. Nasıl bir sistem diye merak ediyorsanız şöyle açıklayabilirim; siz otomobilinize oturduğunuzda otomobiliniz size hoş geldiniz diyecek, terli olduğunuzu fark edip hasta olamamanız için koltuk soğutmayı sizin yerinize kapatacak.

Kullandığınız teknolojinin üretimi Türkiye’de mi gerçekleşiyor? Yurt dışından destek alıyor musunuz?

Hayali de, tasarımı da, teknolojisi de, üretimi de bize ait. Biz her ürettiğimiz ürüne ülkemizin marka değerini katıyoruz. Tüm üretim süreçlerini biz yaptığımız için teknolojiyi en iyi kullanan firma ödülünü aldık.

Birçok otomobil üreticisi ile birlikte çalışıyorsunuz. Bu firmaların size olan bakışı nasıl?

İlk başlarda piyasada bu işi yapan diğer firmalar gibi bize de bakıyorlardı. Son 10 yılda bu algı çok değişti. Hatta şu an Mercedes Benz’in VanPartner’ı olduk.  Mercedes Benz’in otomobillerini baştan aşağı dönüştürüp bunun onayıyla dünyaya satabiliyoruz. Üretim, satış, servis ve satış sonrası konularında üst standartları sunuyoruz.

Tasarım aşamasında olan yeni teknolojileriniz var mı?

Şu an teknolojiyi en iyi kullanan firmalar nasıl 5 – 10 sene sonrası için yatırımlarını yapıyorsa biz de bu yatırımları gerçekleştiriyoruz. Kullandığımız sistemler şu an için bile ileri seviyede. Önümüzdeki yıllar da bunun üstüne koyup devam edeceğiz. Eğer yapamazsak bugüne kadar geldiğimiz yeri kaybederiz. Tasarımlarımız artık her yerde tanınıyor. Teknoloji dünyasında da aynı yere gelmeyi istiyoruz. Ayrıca teknoloji devlerinin kullandığı teknolojiye kendi teknolojimizi adapte edip farklı bir versiyonuyla sunabilmenin çalışmalarını yapıyoruz.

İlgili Yazılar