İhtiyacınıza en uygun televizyonu 9 adımda belirleyin

Son dönemde televizyon almaya çalışan kişiler bir sürü kavramla karşı karşıya kalıyor; HD, 4K, UHD, HDR, OLED, Smart TV, Web TV… Tüm bu kavramlar birçok tüketicinin kafasını karıştırıyor. Biz de televizyon alacak kişilerin satın almadan önce dikkat etmesi gerekenleri bir araya getirdik.

Görüntü kalitesi

Görüntü kalitesi ile fiyat genellikle doğru orantılı ilerliyor. OLED ekran teknolojisi şu an en iyi görüntüyü veriyor. Samsung ve LG’nin birbirinden başarılı modelleri bulunsa da bol sıfırlı fiyatları nedeniyle herkese uygun değil.

Eğer OLED TV’ler bütçenizi aşıyorsa LED TV’lere göz atabilirsiniz. OLED TV’lere göre daha uygun fiyatı ve başarılı görüntü kalitesi sayesinde birçok tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalitedeler. 4K ve HDR gibi teknolojileri de isterseniz fiyat biraz artacaktır. Eğer hedefiniz minimum fiyat ise LCD TV’ler kurtarıcı görevini üstleniyor. Görüntü kalitesi açısından ise LED TV’lerin gerisinde kaldığı aşikar.

4K

Ultra HD veya UHD TV olarak karşımıza çıkan televizyon modelleri 4K çözünürlük sunuyor. Eğer gün içerisinde televizyon kanalları arasında zaplıyorsanız 4K çözünürlük kullanıcısına büyük bir artı sunmayacaktır. Hatta izeleme mesafeniz yakınsa Full HD TV’den farkını anlamanız güç olacaktır. Eğer yüksek çözünürlük konusunda takıntılı değilseniz ve elinizde 4K arşiv yoksa 4K modeller tercih sırasında gerilere gidebilir.

HDR

HDR şüphesiz görüntü deneyimini artıran bir özellik. HDR özelliği sayesinde siyahlar daha siyah karşımıza çıkarken aydınlık alanlar ise daha parlak karşımıza çıkıyor. Özellikle PlayStation 4 Pro ve Xbox One S modellerinde görüntü farkını hissediyorsunuz. Eğer bütçenize uygun HDR’li bir televizyon varsa kaçırmayın.

3D

Birçok üretici artık bu özelliğe sahip modelleri üretmekten vazgeçti. 3 boyutlu görüntü veren televizyonların neden artık aramızda olmadığını burada açıklamıştık.

Smart TV

Giriş seviyesi modeller haricinde Smart TV özelliği olmayan model bulmak zor. Eğer beklentiniz çok yüksek değilse sunulan Netflix, Spotify, RedBull TV gibi uygulamalar  yeterli gelecektir. İnternete bağlamayı ve güncellemeleri almayı unutmayın.

Zaman

Televizyon izleme sıklığınız da seçimde önemli bir faktör. Eğer gün içerisinde birkaç saat televizyon izleyecekseniz OLED gibi yüksek fiyatlı modelleri satın almak pek mantıklı olmayacaktır. Özellikle de sık sık elektronik cihazlarınızı değiştiren birisi iseniz pahalı bir modeli satın almak pek mantıklı olmayacaktır.

Boyut

Burada kişisel tercih ön planda olsa da izleme mesafeniz de önemli. İzleme mesafenizi belirleyip o mesafeye uygun en büyük televizyonu almanızı tavsiye ediyoruz.

Araştırın

Piyasada aynı televizyon modelini farklı fiyatlarla bulabilirsiniz. Satın almadan önce bir teknoloji markette veya bayide cihazı incelemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü herkesin görüntü kalitesindeki beklentisi çok farklı.

Ses

Televizyonunuzun üzerinde bulunan ses sistemi gündelik kullanım için yeterli olsa da yüksek kaliteli ses vermekten uzakta olacaktır. Bu sefer ise soundbar veya harici ses sistemleri kurtarıcı olacaktır. Evinizde televizyonunuzun sesini test ettikten sonra harici sistemlere yönelmeniz bütçeniz için olumlu olacaktır.