İnceleme I HTC U Ultra

Ürettiği metal telefonlarla tanınan HTC, U Ultra ile farklı bir tasarıma imza attı. Parlak cam kasası ve çift ekranı ile dikkat çeken HTC U Ultra bakalım testimizde neler yapabilecek?

Tasarım

One M9 ve HTC 10’un ardından markanın cam yüzeylere sahip U Ultra’yı üreterek herkesi şaşırttı. Samsung’un Galaxy S7 ve S7 Edge modellerinde görmeye alıştığımız tasarım anlayışına sahip olan U Ultra kıvrımlı ve yumuşak çizgileriyle çok şık gözüküyor. Eski HTC kullanıcılarının akıllarına hemen dayanıklılık gelebilir ama HTC bu konuda çok iddialı. 1metre yüksekten düşmelere karşı dayanıklı yapıda.

170 gram ağırlığında olan telefon 8 mm inceliğinde. Çok ince olmayan cihazın metal çerçevesinde ise güç düğmesi, ses düğmeleri, nanoSIM kart yuvası, microSD yuvası ve USB-C girişi bulunuyor. iPhone7’de olduğu gibi bu cihazda da kulaklık girişi bulunmuyor.

Ekran

LG’de görmeye alıştığımız çift ekran U Ultra modelinde de karşımıza çıkıyor. 5.7 inç ekrana ek olarak 2.05 inç ikinci ekrana sahip.

Birkaç yıl önce bu ekran boyutu çoğumuz için dev gibi gelse de günümüzde standart hale geldi diyebiliriz. Fakat tek elle kullanımın da ortadan kalktığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

2560×1440 QuadHD ekrana sahip model 513ppi değerine sahip. Yüksek çözünürlük ve inç başına düşen piksel sayısı sayesinde keskin görüntülere ulaşabiliyorsunuz. LCD panele sahip ekranın kontrast değerinin biraz daha yüksek olmasını isterdik. Eğer kontrast sizin için önemliyse AMOLED ekrana sahip Samsung modellerine bakabilirsiniz.

İkinci ekran

2.05 inçlik ekran 5.7 inçlik ekrana destek oluyor. Üçüncü parti uygulamalarla da çalışan ikinci ekran 160×1040 çözünürlüğe sahip. Siz ana ekranda işlemlerinizi gerçekleştirirken ikinci ekrandan WhatsApp, Gmail gibi birçok uygulamanın bildirimini alabilirsiniz. Fakat günümüzde birçok telefonda karşımıza çıkan her zaman açık ekran desteğine sahip değil.

İşletim sistemi

U Ultra, Google markalı / destekli telefonlardan sonra Android 7.0 Nougat işletim sistemi kullanan telefon oldu. Android 7.0’ın artılarını bünyesinde toplayan telefon Google Assitant özelliğinden mahrum. U Ultra kullanıcıları şimdilik Google Now ile yetinmek zorunda. Fakat U Ultra kullananların yakın zamanda Google Assistant ve Android 7.1 desteğine kavuşması bekleniyor.

HTC, U Ultra’da Sense Companion adı verilen yapay zekaya sahip. Bu yapay zeka sizin kullanım alışkanlıklarınızı belirleyip cihaza müdahalelerde bulunuyor. Takviminizde yer alan etkinliğe göre size yola çıkmanız gerektiği tarzında uyarılarda bulunuyor. Fakat testimiz sırasında istenilen veriyi toparlayamadığı için bu özelliği tam anlamıyla deneyimleyemedik.

İşlemci

HTC U Ultra’nın kalbinde Snapdragon 821 işlemci ve 4 GB RAM bulunuyor. Fakat 2017’nin amiral gemilerinde sunulacak olan Snapdragon 835’in gerisinde kalacağı aşikar. O modeller çıkana kadar ise pazardaki en performanslı modellerden biri olacak.

Google Docs, mail, Twitter gibi gündelik işler sırasında performans sıkıntısı yaşatmayan cihaz Asphalt 8 gibi referans oyunlarda da performans eksikliği yaşamıyor.

Batarya

HTC U Ultra’da 3000 mAh’lık batarya bulunuyor. 5.7 inç dev ekran ve 2.05 inçlik ikinci ekrana rağmen yoğun kullanımda cihazın bataryası 1 gün yeterli oluyor. Eğer kullanım yoğunluğunuz düşükse bu süre 1.5 güne ulaşıyor. Akıllı telefon modellerine baktığımızda artık bu sürelerin standartlaştığını görüyoruz.

Hızlı şarj özelliği cihazda bulunsa da çok iddialı olduğu söylenemez. 20 dakikalık şarj ile bataryanızı %33 doldurabiliyorsunuz. Cihazınızı %100 doldurmak ise 2 saatin altında.

Kamera

iPhone 7, Galaxy S7 ve Google Pixel akıllı telefon kamerası seviyesini çok yükseltti. U Ultra’da ise doğru koşulları yakalarsanız başarılı fotoğraflar çekmeniz mümkün. Çektiğimiz fotoğraflarda detay sunma konusunda yeterli performans sunuyor.

Düşük ışık altında da sonuç benzer. Fotoğraftaki grenler ise tolere edilebilir. Ama fotoğraf kalitesine dikkat eden birisi için bunlar sıkıntı yaratabilir.

Bu problemlerin HTC’nin kullandığı yazılımdan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Kullanılan 12 MP sensörü daha önce HTC 10 ve Google Pixel’de görmüştük ve başarılı sonuçlar sunuyordu. 16 MP’lik ön kameranın verdiği sonuçlar ise daha başarılı. Selfie’ler sırasında cilt tonlarını çok doğal veriyor.

Ekstralar

U Ultra’nın ön yüzünde bulunan parmak izi okuyucusu ekranın altında yer alıyor ve hızlı çalışmasıyla göz dolduruyor. 64 GB dahili hafızası ise gayet yeterli.

iPhone 7’de karşımıza çıkan 3.5 mm kulaklık girişinin olmaması bu telefonda da mevcut. Bunun için kullanıcıların USB-C girişine sahip kulaklık yada Bluetooth kulaklık kullanması gerekli. HTC’nin 3.5 mm to USB-C adaptörü sunmaması da büyük bir dezavantaj.

Karar

Çift ekranı ve tasarımı ile testimiz sırasında bizi memnun etmeyi başardı. İkinci ekran sayesinde birden fazla işlem yapan kişilerin performansını artırıyor. Fakat kamerası için çok iyi şeyler söyleyemeyeceğiz. Kamera yeterli performans sergilese de aynı kameranın daha iyi işlere imza attığını daha önce görmüştük. 

İlgili Yazılar