Retro Tekno I Roland TB-303 Bass Line

Roland TB-303 Bass Line / 1982

Bana biraz geçmişinden bahseder misiniz?

Oldukça garip bir şekilde, Roland TB-303 Bass Line üretildiği zaman gerçek bir hayal kırıklığı olarak nitelendirilmişti. 1982’de ortaya çıktı ve üretimine 1984’te son verildi. Hiç kimse bas gitar sesine sahip ve minicik bir klavyesiyle, kafa karıştırıcı bir programlama sistemi olan bir müzik aleti istemiyordu. Daha sonra Şikago’lu grup Phuture, 1987’de, kendini tekrar eden inişli çıkışlı melodisiyle, 303’ün tüm gücünü sergileyen Acid Trax isimli parçayı müzik piyasasına salıverdi. Böylece Acid House tarzı doğdu ve 303 tarihin en çok rağbet gören sintizayzır modeli oldu.

Neden bir tane isteyeyim?

Ona sahip olmanın size kazandıracağı prestijin dışında, tiz çığlıklar 303’ün iyi becerdiği işlerden biri. Ancak onu diğerlerinden ayıran asıl yeteneği, analog derinliği… Garip kontrollerine rağmen bir şempanze bile tuşlara rastgele basıp, filtre düğmelerini çevirerek dans pistlerini sallayacak melodiler üretebilir.

Alırken nelere dikkat etmeliyim?

Tabii ki çalışıyor olması çok önemli, ama bozuk cihazları da göz ardı etmeyin, minik sorunlar tamir edilebilir. 303 yine Roland imzalı TR-808 ve TR-909 ritm enstrümanlarıyla senkronize olabiliyor, ama MIDI’yle çalışmak için dönüştürme yapmanız gerekiyor. Alternatif olarak Acidlab Bassline2 (acidlab.de) isimli klonu deneyebilirsiniz. Yazılım şeklinde emülatörler de var ama asla gerçeğin yerini tutamıyor.

İlgili Yazılar