Nokia’nın kurtuluşu yeni 3310 mu?

Barcelona’da düzenlenen  Mobile World Congress’te bu sene en çok konuşulan cihaz şüphesiz yeni Nokia 3310 oldu. HMD Global’in çatısı altında tekrardan yapılan Nokia markasının en büyük bombası olan 3310 markanın geri dönüşünde ne kadar etki edecek?

Eski 3310 modeli sağlamlığı, uzun batarya ömrü ve Snake oyunu ile hatırlanıyor. Peki yeni 3310 bunların hepsini sunabiliyor mu? Uzun batarya ömrü ve yılan oyunu geri dönse de sağlamlık konusunda kafalarda şüphe var.

Yeni 3310 eskisine oranla daha akıllı olduğu ortada. 2G üzerinden internete bağlanabiliyorsunuz ama günümüzde 3G hızı bile yeterli gelmediğini düşününce eklenen 2G özelliği günümüzde herhangi bir şey ifade etmiyor. Ayrıca Facebook, WhatsApp gibi uygulamaları desteklememesi bu interneti önemsiz kılıyor. Sonuçta 5 dakika boş kaldığımızda Instagram’a giriyor veya Facebook’ta neler olup bitmiş onlara bakıyoruz. Konu WhatsApp’tan açılmışken şunu da belirtmemiz gerekli. Artık kimse iletişim kurmak için mesaj kullanmıyor. Operatörlerin sunduğu binlerce mesaj bir köşede duruyor. Bu alışkanlık yeni 3310 ile de değişmeyecek.

Yeni 3310 ile klasikleşen otomobillerin yeni versiyonlarını birbirine benzetebiliriz. Örneğin 1969 model bir  Ford Mustang’in verdiği keyfi 2017 model Mustang kesinlikle veremiyor. Otomobile eklenen klima, teknolojik oyuncaklar vs. günceli yakalamak adına önemli olsa da otomobilin o eski havasından uzaklaşmasına neden oluyor. Nokia’nın da yaşattığı büyük ölçüde buna benziyor. Alıcısı olmayacak mı? Kesinlikle olacak ama eski model gibi efsaneleşemeyecek.

Nokia’yı gelecekte ne bekliyor? HMD Global çatısı altında yeniden yapılanan marka 3 farklı akıllı telefon ile pazarda kendisine şans arayacak. Apple veya Samsung’un rakibi olma gibi bir durum yakın bir zamanda mümkün gözükmüyor. Fakat Motorola’nın yaptığını Nokia da yapabilirse (uygun fiyata performanslı cihazlar) piyasada tutunabilir. Fakat yeni 3310’un buradaki payı çok düşük olacak. Devir akıllı telefon devri. İkinci telefon olarak tercih ise uygun fiyatlı Android telefonlar olmaya devam edecek.

Peki kimler bu telefonu alacak? Sosyal medyayı ve dokunmatik telefonu sevmeyenler (özellikle 50 yaş ve üzeri) bu telefonu satın alacaklar listesinin başına yerleşecek. İkinci sırada ise maziyi anımsamak isteyen kişiler olacak. Telefon kullanıcılarına baktığımızda ise bu kişilerin oranı ise çok düşük.