Google I/O 2017’de öne çıkan yenilikler

Google’ın merakla beklenen etkinliği Goolge I/O, birçok yeiliğe sahne oldu. Google CEO’su Sundar Pichai, Android, Google Assistant, Google Home, sanal gerçeklik gibi gelecek planlarının haberlerini de verdi.

Biz de etkinlikte öne çıkan yenilikleri bir araya getirdik.

Android 2 milyar cihaza ulaştı

Andoid’in mobil dünyadaki dominasyonu tam hızıyla devam ediyor. Sundar Pichai tarafından sunumun başında belirttiği üzere aylık Android cihaz kullanıcısı 2 milyar oldu. Bunun içerisinde akıllı telefonlar, tabletler, Android Wear cihazlar, Android TV’ler ve diğer cihazlar yer alıyor.

Google Assistant etrafınızda olup biteni anlayacak

Google Assistant etrafınızda olup biteni telefonunuzun kamerasıyla takip edecek. Google Lens’den yardım alan seslerinizi ve görüntüleri analiz ederek konuştuğunuz konu hakkında içeriği ekranınıza getirecek. Örneğin bir konser posteri hakkında konuştuğunuzda Google Assistant size o posterle ilgili müziği veya videoyu gösterecek. Etkinlikte öne çıkan kullanım özelliklerinden bir tanesi ise Wi-Fi şifrenizi gösterip doğrudan telefonunuzun ağa bağlanmasını sağlayacak.

Google Assistant iPhone’a geliyor

Google Assistant, Android’in ardından iOS cihazlara da geliyor. iPhone ve iPad kullanıcıları için harici olarak sunulacak olan bu uygulamanın Siri ile rekabette neler yapacağı ise merak konusu. Uygulama bugünden itibaren indirilebilir durumda.

Google Home telefona dönüşüyor

Amazon gibi Google da akıllı hoparlör sistemini telefona döndürüyor. ABD ve Kanada’da yer alan Home kullanıcıları önümüzdeki aylarda ücretsiz şekilde bu özellikten faydalanabilecek.

Google bu özellik için özel bir telefon numarası kullanacak. Ama dilerseniz kendi kişisel cep numaranızı da buraya bağlayabilirsiniz.

Home artık daha kullanışlı

Pazardaki en başarılı cihazlardan bir tanesi olan Google Home artık dahada kullanışlı hale geliyor. Home ile artık HBO Now, Hulu, SoundCloud, Deezer ve ve benzeri uygulamaları destekliyor. Bunun yanında Home, Bluetooth radyo desteğine kavuşuyor.

Yeniliklerden bir diğeri ise Google’ın diğer cihazlarıyla daha verimli çalışacak. Home, Google Assistant yardımıyla aradığınız bilgileri bağlantılı ekranda ekranda görmenizi sağlayacak. Örneğin takviminizde neler olduğunu merak edip sorduğunuzda Chromecast bağlantılı televizyonunuzda görmeniz mümkün olacak.

Gideceğiniz bir etkinlik için Home’a yol tarifini sorduğunuzda Google Maps otomatik olarak telefonunuzda açılacak.

Google Photos’da önemli değişimler

Google Photos için de önemli yenilikler bizi bekliyor.Google’ın Suggested Sharing adı verilen bir özelliği devreye alıyor. Bu yenilik ile paylaşılan klasörünün yönetimi ve fotoğraf eklenmesi daha kolay olacak. Örneğin paylaşılan kategoride sadece belirli tarihler arasındaki fotoğrafların görülmesini sağlayacaksınız.

Bir diğer yenilik ise Books oldu. Dijital ortamda belirlediğiniz fotoğrafların basılı hale getirmeniz mümkün olacak. 40 fotoğraflık bu albümün yumuşak kapaklısı 9.99 dolar iken sert kapaklısı 19.99 dolar. İlave her bir sayfa ise yumuşak kapak için 0.35 dolar, sert kapak için 0.65 dolar alınacak.

En dikkat çekici özellik ise yakın zamanda Google Photos’a gelecek. Kullanıcılar gelecekte fotoğrafta istemediği görüntüleri dilerse fotoğraftan kaldırabilecek. Fakat daha beklememiz gerek.

Yeni sanal gerçeklik

 

 

Google’ın VR kısmında Daydream ön planda olsa da yeni cihaz bizi bekliyor. HTC ve Lenovo ile gerçekleşen işbirliği sonunda ortaya çıkacak olan cihaz akıllı telefon ve PC ihtiyacına gerek duymuyor. Cihazın çıkışı tarihi konusunda ise net bir tarih belirtilmedi.

Android O Beta yayında

Google’ın en yeni işletim sistemi Android O için ilk beta sürümünü yayınladı. Şimdilik sadece geliştiriciler için sunulan bu sürüm Pixel ve Nexus cihazlarla deneyimlenebilecek.

Google, Android Go ile yeni insanlara ulaşacak

Android Go, giriş seviyesi cihazlar için uygulamaları elden geçirecek. Bu sayede uygulama daha az yer kaplayıp RAM’den daha az tüketecek. Örneğin 512 MB RAM’li 8 GB hafızalı giriş modellerinde bu uygulamalar kullanılacak.