Motion capture ile yeni dünyalara giriş yapın

Motion capture; bilgisayarda yaratılmış bir karakter veya objeye gerçekçi / insansı / doğal hareket etmelerini sağlayabilmek amacıyla yapılan bir teknolojidir. Oyun ve film dünyasını derinden etkileyen motion capture; gerçek hareketlerin kaydedilerek, bilgisayarda yaratılan karakter veya objeye aktarılma işlemi olarak da açıklanabilir.

Hareket yakalama olarak isimlendirilen motion capture, 3 boyutlu modellemelere gerçekçi hareket vermeye yarayan bir teknolojidir. 3 boyutlu modelleme için insan, hayvan veya objelerin üzerine kayıt yapabilen cihazların yerleştirilmesiyle kullanılıyor. Elbette bu sensörlere yüksek kayıt kabiliyetine sahip kameralar da eşlik ediyor.

Elbette iş bu kadarla sınırlı değil. Modelin üzerine bağlanan cihazlar modelin hareketlerini ve kameralar dijital ortama X, Y, Z koordinatları olarak aktarıyor. Aktarılan bu hareketler ise bilgisayarda oluşturulmuş 3 boyutlu model ile canlandırılır.

Bu teknolojide senkronizasyon büyük önem taşıyor. Gerçek model ile sanal ortamda yaratılan modelin birbiri ile uyumlu olması sistemin en zorlu kısımlarından bir tanesi.

Bir diğer önemli olan kısım ise gerçek fizik kuralları. Modelin veya objelerin gerçek hayatta nasıl tepki verdiği önem taşıyor. Örneğin bir topun yere çarpıp zıplaması veya modele çarpan bir nesnenin modele nasıl etki edeceği büyük önem taşıyor.

Motion capture teknolojisinin en çok kullanıldığı yerlerden biri şüphesiz oyun dünyası. Birçok oyunun yapımında kullanılmasının yanında oyun konsollarına eklenen aparatlarla oyuncuların da oyunun içine girmesi sağlanıyor. Örneğin Microsoft’un oyun konsolu Xbox’a eklenen Kinect ile kullanıcılar kendisini oyunun içerisinde bulabiliyor. Kinect’in karşısına geçen oyuncu penaltı vuruşu yapıp gol atabiliyor veya motosikleti kullanabiliyor.

Oyun dünyasında yoğun olarak kullanılan motion capture teknolojisinin en yoğun kullanıldığı oyunlar genellikle spor üzerine kurgulu olanlar. Özellikle futbol gibi büyük ilgi toplayan oyunlarda oyun içindeki futbolcuların gerçekçiliği yakalanması için bu teknoloji kullanılıyor.

Benzer şekilde Sony de Uncharted 4: A Thief’s End oyununda bu teknolojiden yoğun şekilde yararlandı.

Yapı Kredi’nin son hazırladığı reklam filmi #GaryileMetin reklam filmi Türkiye’de ilk kez motion capture teknolojisi ile çekilen reklam filmi olma özelliğine sahip.

Gary’nin Silikon Vadisi’nden kaçış filminin nasıl çekildiğini merak ediyorsanız, Türkiye’de ilk kez motion capture teknolojisi ile çekilen reklam filminin kahkahalarla dolu kamera arkası burada.