Stuff

15 yaşındaki müzik ikonu iPod’un evrimi

15 yıl önce 23 Ekim 2001’de Steve Jobs sahnede yıllarca varlığını sürdüren ve ikona dönüşen orijinal iPod‘u tanıttı.

Günümüze kadar iPod insanların müzik dinleme alışkanlıklarını değiştirdi, dünya çapında milyonlarca satıldı ve iPhone ve iPad ile birlikte Apple’ın en etkili cihazlarından biri olma özelliğini kazandı. İki yıl önce klasik iPod tasarımı emekli oldu ve tarihe karıştı ve iPod, Apple için diğer ürünlere oranla daha az önemli bir cihaz halini aldı. Ancak iPod hala Apple’ın ayrılmaz bir parçası olarak tarihteki yerini koruyor.

İşte MP3 çalarlara bakış açımızı değiştiren iPod’un tarihteki evrimi:

iPod (ilk jenerasyon, 2001)

Bu cihaz 5 GB hard diski, FireWire portu ve fiziksel bir şekilde dönen kısmıyla iPod’u başlatan ürün oldu.

iPod (üçüncü jenerasyon, 2003)

iPod’a yapılan ilk büyük tasarım değişikliği 2003 yılında çıkan bu cihazla oldu. Fiziksel tuşlar yerini dokunmatiklere bıraktı.

iPod Mini (2004)

iPod Mini en küçük ve ince cihazlardan biri oldu. 4 ve 6 GB seçenekleri bulunan iPod çeşitli eğlenceli renkleri bünyesinde barındırıyordu.

iPod (dördüncü jenerasyon, 2004)

iPod’un dış görünüşü düşünüldüğünde çoğu kişinin aklına bu ikonik model geliyordur. Gri çemberiyle hafızalara kazınan iPod’un siyah ve beyaz renk seçenekleri bulunuyordu.

iPod (U2 Edition, 2004)

Görüntüsüyle dördüncü jenerasyon iPod’u anımsatan iPod U2 Edition modelinde ünlü müzik grubu U2’nun üyelerinin imzaları bulunuyordu.

iPod Shuffle (ilk jenerasyon, 2005)

Flaş belleğe benzeyen iPod Shuffle çıkarılabilir USB kapağına sahipti. Ekranı olmayan bu cihaz diğer iPod’lara göre daha uygun fiyatıyla dikkat çekmişti.

iPod Nano (ilk jenerasyon, 2005)

iPod Mini küçüktü ama iPod Nano ciddi derecede ince bir görüntüye sahipti. Orijinal Nano siyah ve beyaz renkleriyle piyasaya çıkmıştı.

iPod (beşinci jenerasyon, 2005)

Beşinci jenerasyon iPod daha geniş bir gövde ve ekrana sahipti. Apple bu cihazda görselliğe de önem verdi ve iTunes Store aracılığıyla bu cihazda müzik videoları ya da televizyon şovları izlenebildi.

iPod Touch (ilk jenerasyon, 2007)

Orijinal iPhone tanıtıldıktan birkaç ay sonra şirket benzer iOS özelliklerine sahip iPod Touch’ı piyasaya çıkardı.

iPod Classic (2007)

Orijinal iPod’un son modeli olan iPod Classic yazılımı güncelledi ve plastik kısımlarını alüminyum ile değiştirdi. En yüksek modelinin 160 GB hafızası bulunuyordu ve bu en yüksek kapasiteli iPhod olarak tarihe geçti.

iPod Nano (beşinci jenerasyon, 2009)

Apple, Nano ismini yeni ürünleriyle birleştirerek daha renkli tasarımları piyasaya sundu. Beşinci jenerasyona video kamera ve hoparlör de eklendi.

iPod Touch (dördüncü jenerasyon, 2010)

Yenilenen tasarımı ve eklenen mikrofonuyla öne çıkan bu iPod oldukça güçlü bir donanıma sahipti. Retina ekranı ve ön kamerası bulunan bu iPod’la FaceTime yapmak da mümkün olmuştu.

iPod Shuffle (dördüncü jenerasyon, 2010)

İkinci nesille benzerlik taşıyan bu iPod Shuffle fiziksel tuşların hepsini ortaldan kaldırdı.

iPod Nano (yedinci jenerasyon, 2012)

Nano bu modeliyle iPod Touch ile oldukça benzerlik taşıyordu. Dokunmatik ekranı ve home butonu bulunan bu iPod en güçlü iOS cihazardan biri olarak ön plana çıkmıştı.

iPod Touch (altıncı jenerasyon, 2015)


Alüminyum tasarımı ve renk çeşitleriyle sunulan iPod Touch iPhone 6’nın A8 işlemcisiyle benzer bir işlemciye sahipti.