Stuff

Dünya Kupası 4,3 exabyte trafik yaratacak

Cisco’nun yayınladığı Cisco Görsel Ağ Endeksi (VNI), 2013-2018 Global Tahmin ve Servis Kullanımı verilerine göre yükselen internet kullanıcısı ve cihaz sayısı, artan geniş bant hızı ve video görüntülemenin artması sonucunda önümüzdeki dört yılda İnternet Protokolü (IP) trafiği neredeyse üç kat artacak.

Orta Doğu ve Afrika (MEA) bölgesi 2013 ve 2018 yılları arasında beş kat büyüme ve yüzde 38 yıllık bileşik büyüme oranı ile IP trafiğinde en hızlı büyüyen bölge olmayı sürdürecek.

FIFA 2014 Dünya Kupası’nın başlamasıyla on milyonlarca insan maçları ve özetleri internet üzerinden izliyor. Dünya Kupası’nın yarattığı video akışı ve IP yayınının 4,3 exabyte internet trafiği yaratacağı öngörülüyor. Bu oran ev sahibi Brezilya’nın bir ayda ürettiği trafiğin üç katını oluşturuyor. Ayrıca, stadyumda maçı izleyen ve maçlara giden 60 bin izleyicinin yaratacağı internet trafiğinin Brezilya’daki toplam 94 milyon akıllı telefonun yoğun bir iş saatinde sebep olduğu trafiği de geçmesi bekleniyor.

Dünya Kupası’ndan yola çıkarak yapılan değerlendirmeye göre 2018’e kadar aylık 132 exabyte’a ulaşması beklenen IP trafiği aşağıdaki örneklere eşit gösteriliyor:

Cisco VNI araştırmasında, Türkiye’nin içinde bulunduğu Merkezi ve Doğu Avrupa ile ilgili ulaşılan öngörülere göre 2013’ten 2018’e kadar:

IP trafiğinin bileşenleri değişecek

Servis sağlayıcılar için Cisco VNI tahminlerinin etkileri

Cisco Türkiye Servis Sağlayıcı Sistemleri Mühendislik Müdürü Gürkan Gülcan araştırma sonuçlarını şu şekilde yorumladı: “Dokuz yıl önce yayınladığımız Cisco Görsel Ağ Endeksi, global IP trafiğinde zetabayt’ı (1 zetabayt 1000 exabayt’a eşittir.) önemli bir dönüm noktası olarak konumlandırıyordu. Bugün net bir şekilde Zetabayt Çağı içindeyiz ve sektörde inanılmaz yenilikler ile değişikliklere tanık oluyoruz. Her Şeyin İnterneti (IoE) olgusu, ağ dolaşımına olan ilginin artışı ve 4K videonun ortaya çıkışı bu yılki tahminlerde öne çıkan eğilimler olarak sıralanabilir. Türkiye’de bireysel ve kurumsal pazarda bulut hizmetlerine de yönelim artıyor. Fiber hizmetlerin yaygınlığı yanında 4G ile mobil erişim hızının artışı da bulut hizmetlerinin erişimini kolaylaştıracak. Bu da günümüzün ve yakın geleceğin servis sağlayıcılarına önemli fırsatlar sunuyor.”