Stuff

Facebook Home tanıtıldı

Facebook’un bugün düzenlediği basın toplantısıyla tanıttığı Home adlı Android arayüzü, akıllı telefonları daha sosyal hâle getirecek ve 12 Nisan’da indirilebilecek.

Son günlerin en çok konuşulan meselesi hâline gelen Facebook Home’un akıllı telefon, işletim sistemi ya da Android arayüzünden hangisi olacağı konuşuluyordu. Bugün düzenlenen toplantıda Home’un bir Android arayüzü olduğu ortaya çıktı.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, 12 Nisan’da Google Play mağazasından ücretsiz indirilebilecek arayüzle, Android işletim sistemli telefonların daha sosyal olacağını söyledi.

İndirildikten sonra ilk aşamada HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III ve Samsung Galaxy Note II gibi cihazlarda çalışacak olan Home, ilerleyen aylarda daha fazla cihaz tarafından desteklenecek.

Zuckerberg’e göre Android, açık kaynaklı olduğu ve entegrasyonlar için zorlanmaması sebebiyle harika bir işletim sistemi. Toplantıda, akıllı telefonun ana ekranının ruhu kadar önemli olduğunu söyleyen Zuckerberg, yaşanan deneyimin tonunu belirlediğini ekledi.

Facebook’un bir işletim sistemi yapmak yerine, bir uygulama çalıştırma arayüzüne yönelmesinin de bu yüzden olduğunun altını çizen Zuckerberg, uygulamalardan ziyade, kişilerin etrafında tasarlanan Home’un farklı hissettirmesinin de iyi olacağını ekledi.

Home’un uygulama ailesi, yazılanlar arasında gezinmeye, bunları beğenmeye ve çeşitli işlevlere erişmenize aracı oluyor. Tüm etkileşimler “yumuşak” bir şekilde gerçekleştirilebiliyor ve bir uygulama gibi değil, sistemin kendi hızında yapılabiliyor.

Home kurulu telefonları açtığınızda, “Cover Feed” adlı zengin bir haber beslemesi karşınıza geliyor. Kullanıcılar durum güncellemelerini görseller üzerinde görebiliyorlar. İçerisindeki uygulama çalıştırıcı da en sık kullanılan uygulamaları ekrana getiriyor.

Akıllı telefonlardaki mesajlaşma uygulamaları genelde yalıtılmış şekilde çalışıyor, ancak Zuckerberg Home’un ‘Chat Heads’ adlı mesajlaşma özelliğinin kullanıcılara daha entegre ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunduğunu söylüyor. Facebook, ayrı bir uygulamaya geçmeden arkadaşlarınızla telefonun neresinde olursanız olun sohbet edebilmenizi sağlıyor.

Bir Chat Head aldığınızda, ekrandaki içeriğin hemen üzerinde görünüyor. Mesajın özetini ve gönderenin profil fotoğrafını ekrana getiren özellik, parmağı ekranda sürükleyerek kapatılabiliyor. Chat Heads, SMS ve Facebook sohbet ile kullanılabiliyor.

En güncel Facebook ve Messenger uygulamaları Android telefonda yüklüyse, Home kurulumunun otomatik olarak Google Play mağazasında karşınıza çıkacağını söyleyen Zuckerberg, birkaç aydan önce bu arayüzün tabletlerde olmayacağını da belirtti.

Facebook’un her ay Home’u yeni özelliklerle güncelleyeceği de toplantıda açıklananlar arasındaydı.

HTC ile ortak geliştirilen HTC First, Home için hazırlanmış ve önyüklü geldiği ilk akıllı telefon olacak. Dört farklı renkte satışa sunulacak cihaz, 12 Nisan’da ABD’de satışa çıkacak.