Stuff

Grup Test: Retina çatlatan tabletler

Tabletinle film izlemek mi istiyorsun? O zaman ihtiyacın olan yüksek çözünürlüklü, kocaman bir Android tablet.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014

Olayı ne?
Samsung’un yeni tableti, suni deri arka yüzeyi ve bir önceki modelden dört kat daha fazla piksele sahip ekranıyla, artık çok daha iyi. 10,1 inç 2560×1600 çözünürlüklü Super Clear LCD ekran, 9,7 inç iPad Air’dan çözünürlük anlamında bir adım öne geçiyor. Ayrıca Özel PenTile düzeniyle dizilmiş pikselleri, her bir standart kırmızı, mavi veya yeşil piksel için fazladan ışık geçişi sağlayan ve parlaklığı artıran ekstra birer piksele sahip. Güçlü dört çekirdekli Snapdragon 800 işlemcisiyse, HD video konusunda gerçekten muazzam.

Çok yaşa çözünürlük
Note 10.1’in PenTile pikselleri harika çalışıyor. Görüntüler kristal berraklığında olmanın yanı sıra, süper bir parlaklığa da sahip. Renklerse, başlangıçta biraz fazla doygun gibi gelebilir ama ekranı ufak bir değişiklikle Film ayarına aldığın zaman, bu sorun ortadan kalkıyor. Siyahlarının da tam siyah olma konusunda biraz sıkıntısı var. Asus, bu konuda çok daha iyi sonuç veriyor ve karanlık bir odada film izlerken, kenarlardan sızan arka aydınlatmanın biraz ürkütücü olduğunu da belirtelim. Harika görünse de, film izlemek için en iyi ekran olmadığını belirtelim.

İlginç piksel denemeleri
Gerçekten çok dikkatli bakarsan, Samsung’un PenTile piksel dağılımının özellikle yazı ve ikonların köşelerinde bulanıklık yarattığını fark edebilirsin. Filmlerdeyse bu hiç hissedilmiyor.

Beyazlatıcı nerede?
Beyazlar tam beyaz olmasa da Film ayarından, Standart ayarına geçtiğiniz anda biraz daha toparlıyorlar.

Teknik Android 4.3 Jelly Bean işletim sistemi  10,1 inç, 2560×1600, 299 ppi ekran ● Dört çekirdekli 1,9 GHz işlemci ● 3 GB bellek ● 16/32/64 GB depolama ● 243x171x7,9 mm, 540 g

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Akıl almaz derecede berrak ekranı, üzücü bir şekilde siyahlarda zayıf kalıyor. Karanlıkta yaşayan korku filmleri bu ekranda yaşamakta zorlanıyor
★★★★✩

Kindle Fire HDX 8.9

Olayı ne?
8,9 inçlik Kindle Fire HDX, Amazon’un en büyük tableti. Amazon, 10,1 inçlik diğer rakipleriyle aynı piksel sayısına ulaşmayı başarmış. 339 ppi çözünürlüğe sahip tablet, dünyanın en yoğun pikselli tableti olma unvanına sahip. Bu sayede, uzun yolculuklarda film izleme keyfi yaşamak için ceket cebine atmak ya da çantaya tıkmak için çok uygun.

Çok yaşa çözünürlük
Note ve Transformer’ın ekranları Güney Kutbu’ndaki bir kış günü kadar berraksa, HDX’in ekranı, bir atomu ortadan ikiye bölebilecek kadar keskin. Sinematik şehir manzaraları, göz alıcı ve sudaki dalgalanmalar çok gerçekci görünüyor. Hatta bazen elindeki, ufak bir pencereyemiş gibi bir düşünceye kapılıyorsun. Renkleri ise gayet canlı ve gerçekci. İşin en üzücü kısmı, sadece Amazon’un kapalı ekosistemi içerisinde kalma zorunluluğu… İşte bu yüzden, Play Store’a ve Google hizmetlerine ulaşamıyorsunuz. Bu, gerçekten çok sinir bozucu. Üç tabletle geçirdiğimiz birer saatten sonra, HDX, donanım bakımından en çok hoşumuza giden olmuştu. Amazon, kesinlikle bir akvaryum kadar küçük olmasa da bir Google okyanusu kadar da büyük değil…

Beyaz budur
Beyazlar inanılmaz derecede iyi. Rakiplerine bu anlamda ciddi bir fark atıyor. Ayşe Teyzeli çamaşır suyu reklamına çıkabilecek kadar berrak beyazlara sahip.

Ayarsız renk
Kindle Fire’da, ekranın ton, renk ve doygunluk ayarlarını değiştirebileceğin dahilî bir uygulama bulunmuyor ama görüntünün keskinliğinden buna dikkat bile edemiyorsun.

Teknik Fire 3.0 Mojito (Android 4.2.2) işletim sistemi ● 8,9 inç, 2560×1600, 339 ppi ekran ● Dört çekirdekli 2,2 GHz işlemci ● 2 GB bellek ● 16/32/64 GB depolama ● 231x158x7,8 mm, 374 g

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Ekranı mükemmel olabilir ama çevrimdışı video oynatmaması ve Play Store’a erişememesi can sıkıcı sorunlar…
★★★★✩

Asus Transformer Pad TF701

Olayı ne?
Transformer, Note’un 10,1 inç 2560×1600 ekranıyla aynı boyut ve piksel yoğunluğuna sahip. Güç konusundaysa benzer özelliklere sahipler. Bu milyonlarca pikseli coşturan Tegra 4 işlemcinin yanında, 17 saat pil ömrü sağlayan çıkartılabilir klavye istasyonu sayesinde bitmek tükenmek bilmeyen bir film deneyimi yaşatıyor. Ayrıca Super IPS + LC, parlak dış mekan modu sayesinde gün ışığıyla bile savaşabiliyor. Ayrıca, diğer tüm rakiplerinden çok daha fazla ekran ayarına sahip olduğunu da hatırlatalım.

Çok yaşa çözünürlük
İlk bakışta Transformer’ın ekranı capcanlı renkler ve acayip keskinliğiyle dikkat çekiyor ama bir süre sonra, özellikle de aynı videonun üç farklı rakip arasında izlendiği testimizde, ekranın, rakiplerininki kadar keskin olmadığını fark ettik. Yine de, harika siyah performansının hakkını vermek gerek. Yüksek kontrast sayesinde, detaylar gayet belirgin görünüyor. Renk açısından, en az Note 10.1 kadar doğru ve canlı renklere sahip. Parlaklık açısından da, diğerleri kadar iyi değil ama klavye beşiği ofis işlerinde çok kullanışlı olacaktır.

Gri geçişleri
Transformer’da beyazlar gayet etkileyici gözükürken, griler HDX’e oranla, bir adım geride kalıyor. Yine de, en iyi kontrast değerlerine sahip olduğunu belirtmekte yarar var.

Bir üst seviye
Asus’un Splendid ekran yazılımı sayesinde, doygunluk ve renklerle oynayabiliyorsun. Bu sayede, gerçek siyah ve beyaz değerlerine ulaşabilirsin.

Teknik Android 4.2 Jelly Bean işletim sistemi ● 10,1 inç, 2560×1600 piksel, 299 ppi ekran ● Dört çekirdekli 1,9 GHz işlemci ● 2 GB bellek ● 32/64 GB depolama ● 263x181x8,9 mm, 58 g

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Büyüleyici bir görüntü performansına sahip ve klavye beşiğiyle üretkenlik uygulamaları, etkin kullanılabiliyor.
★★★★★