Stuff

Hangisini almalısın: iPhone 5s mi LG G2 mi?

Apple’ın amiral gemisi iPhone 5s satışa çıktı ve karşısında Android’in yeni kralı LG G2’yi buldu. Peki hangisi senin değerli paranı hak ediyor dersin? Birlikte keşfedelim.

Apple iPhone 5s

64-bit gücü ve yepyeni bir işletim sistemi var. Peki bu LG G2’yi alt etmeye yeterli mi?

Android’in her yeni amiral gemisiyle ‘olmaya’ daha da yaklaştığını itiraf etmemiz gerekiyor. Apple’ın hala o ilk akıllı telefonu geliştiren ve tabletleri zorunlu kılan yenilikçi firma olduğunu kanıtlaması için devrimsel bir ürüne imza atması şart.

iPhone 5S kağıt üzerinde umduğum şey değildi. Altın sarısı yürek hoplatan türden bir yenilik ama iyi yönden mi yoksa kötü yönden mi olduğu tartışır. Ayrıca telefon bir önceki modelin neredeyse aynısı gibi görünüyor; aslında tek yaptığı daha fazla güç ve daha iyi bir kamera sunmak.

Ama kabul etmek gerek, iPhone 5 muhtemelen en iyi görünen telefondu; en kalitelisi olduğu ise tartışılamaz. Asıl hüsran iOS’un Android’in çok gerisinde kalmasıydı. Bu yüzden de benim için iPhone 5S’in en heyecan verici yanı, Apple tahtının varisi Johy Ive tarafından baştan yaratılan iOS 7.

Son olarak parmak izi okuyucusunun Geek damak tadımı mest ettiğini kabul etmeliyim. Peki bu özellik hayallerindeki gibi çalışıyor mu? Daha da önemlisi, bu telefon iPhone’u yeniden zirveye taşıyabilir mi? Birlikte öğrenelim…

1 Tasarım iPhone 5 olağanüstü bir tasarım ürünüydü, 5S de tıpkı onun gibi ince, hafif ve çizilmeye müsait. Hafif çukur ev tuşu artık düz ve etrafında paslanmaz çelikten bir halka var. Genel olarak, altın sarısı modeli hariç tahmin ettiğimden çok daha fazla hoşuma gitti fakat satın almaya kalkmam.

2 Ekran Parlak ve canlı. Görüş açıları ve renk çoğalımı harika. Ancak iPhone 5’teki 4 inçlik panelin birebir aynısını sunuyor. HD olmayan çözünürlüğü LG G2’nin yarısından biraz daha az piksele sahip. Bu, daha küçük ekranlarda bile gözle görülür bir yoğunluk kaybı anlamına geliyor.

3 Güç Apple tamamen geçmişte takılıp kaldı sanma; 5S dünyanın ilk 64-bit telefonu. Peki, bu ne fark eder ki? Şu an için pek bir fark yok. Kameranın hızına ve yavaş çekim modlarına güç veriyor ama iPhone 5’te de herhangi bir takılma olmuyordu zaten. Yeni 64-bit işlemciyi kullanan oyunlar ve uygulamalar geldiğinde fark ortaya çıkacaktır.

4 Kamera 8MP bugünlerde hiçbir şey fakat 5S’in algılayıcısı daha fazla ışığın içeri girmesi için yüzde 15 daha büyük. Buna rağmen çekimler olması gerektiği kadar etkili ve canlı değil. True Tone flaş ten renkleri ve diğer renkleri ortama göre ayarlama konusunda harikulade iş çıkarıyor ve çekilen görüntüler inanılmaz hızlı oluşturuluyor.

5 Pil Apple iPhone 5’in pilinin kesinlikle makul – 8 ile 10 saat arası konuşma- olduğunu öne sürüyor. Gün boyunca kullanımda pil yine sana kötü şakalarını yapacak ve yarı yolda bırakacak. Ancak yardımcı işlemci M7, ana işlemci A7’nin yükünü hafifleterek bunun sana performans ve pil ömrü olarak geri dönmesini sağlıyor.

YENİ VE GÜZEL
Her yeni Android sürümü Apple’ın iOS’unun daha bir demode görünmesini sağlamıştı. iOS 7 birçok yeniliği ile bunu değiştiriyor

Bir parmak at
Hayır, o şekilde değil. Parmak tarama süreci için bir dakika harca ve tek bir hareketle telefonunun kilidini açabilecek, iTunes satın almalarını gerçekleştirebileceksin. Hızlı, güvenli ve birçok kısayolun yalnızca başlangıcını temsil ettiğini ümit ediyoruz. 

Duyusal algılama
Yardımcı işlemci M7’nin tek görevi hareketlerini takip etmek. Ne zaman yürüdüğünü, otomobil kullandığını veya koştuğunu biliyor ve yepyeni, daha otonom spor uygulamalarının önünü açıyor.

Kişisel destek
Bildirim Merkezi’nin yeni Bugün sayfası, Dünya’da geçirdiğin bir günde ihtiyaç duyacağın tüm bilgileri sana veriyor. Doğrusunu istersen Google Now’a benziyor; yalnızca daha az spesifik ve Now kadar sana özel değil.

Anti-NFC
NFC yok ama yeni AirDrop çevrendeki iOS 7 kullanıcılarıyla hemen hemen her şeyi paylaşabilececeğin son derece pratik bir sistem. Öte yandan, iBeacons NFC’nin birçok özelliğini yerine getiriyor; buna mobil ödemeler de dahil. 

Teknik

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Gelmiş geçmiş en iyi iPhone ama zirve için yeterli değil  ★★★★★

LG G2 →

LG G2

HTC One ve Galaxy S4’lerinizi unutun, G2 gelmiş geçmiş en iyi Android’li telefon


Açık sözlü olmak gerekirse, LG’nin geçmişteki akıllı telefon hamleleri bizi hep hayal kırıklığına uğrattı. Aslında Nexus 4 dışındakiler demem gerekiyor fakat o cihaz LG markasını taşımıyordu; yani sayılmaz. Her neyse, zaten tüm bunlar değişti! Bu teknik özellikleri ve etkileyici tasarımı gören her Android hayranı, büyükannesinin bileziklerini satıp G2 almak isteyecektir.

G2 en basit anlatımla Geek hislerimin alarm vermesine sebep oldu. Bu cihaza sahip olmamızda HTC, Samsung ve Sony’nin de büyük katkısı var; One, Galaxy S4 ve Xperia Z ile akıllı telefon çıtasını bir hayli yükselttiler. LG bu ortamda öne çıkmak için, güç ve ses tuşlarını telefonun arkasına koymak gibi radikal bir farklılık ortaya koyarak büyük risk almak zorunda kaldı. Kulağa çılgınca geliyor ama bir kez alıştıktan sonra “iyi ki de!” diyorsun. Bunun dışındaki her şey daha geleneksel; yani eğer dünyanın en güçlü telefonuysan. G2 5,2inç Full HD ekrana, 13MP kameraya, dev 3000mAh pile ve onu dünyanın en güçlü Android’li cihazı yapan dört çekirdekli Qualcomm 800 işlemciye sahip. Sonuç olarak G2 kağıt üzerinde tam bir canavar. Haydi şimdi de gerçek hayatta neler yapabildiğine bir bakalım.

1 Tasarım LG’nin güç ve ses tuşlarını arka bölüme alma kumarı G2’nin kenarlarının son derece ince olmasını sağlamış. Alışmak biraz zaman alıyor ancak birkaç güne parmakların ne yapmaları gerektiğini öğreniyor. Plasik arka bölüm biraz basit kalmış fakat şık ve kusursuz ön tarafı okşamak ile çok meşgul olduğumdan buna pek aldırış etmedim.

2 Ekran G2’nin 5,2inç Full HD görüntüleri müthiş. Videolar ve yazılar kristal gibi, renkler canlı (gereğinden fazla değil) ve güneş ışığını alt edebilecek kadar parlak. Siyahlar derin, beyazlar ise gerçek beyaz; bu zamana kadar gördüğüm en iyi mobil ekranlardan biri.

3 Güç G2, bir akıllı telefon için nükleer savaş başlıkları denebilecek özelliklerle donatılmış. Qualcomm’un dört çekirdekli Snapdragon 800 işlemcisi tam bir canavar ve G2 Android’i bir kez bile aksamadan çalıştırıyor; en ileri 3D oyunlarda bile yavaşlamıyor. Ayağını kaydırmak için elimden geleni yaptım ama bana mısın demedi.

4 Kamera 13MP kamera, iyi ışıklı ortamlarda çok detaylı fotoğraflar çekebiliyor. Optik görüntü sabitleyicisi ise az ışıklı ortam performansıyla Galaxy S4’ün 13MP kamerasını yere seriyor. 60fps’de Full HD video ise bu ağız sulandıran pastanın üzerindeki lezzetli krema.

5 Pil Günümüz telefonlarının en zayıf noktası olmasına rağmen, G2 pil ömrü konusunda harika iş çıkarıyor; tek bir şarj ile 19 saat kesintisiz çalışabiliyor. Kağıt üzerinde değil, gerçekten de günlük kullanımda bunu başarabiliyor. 3000mAh pili değiştirilemiyor ama zaten buna ihtiyaç duymuyorsun.

SON DARBE
Samsung’un TouchWiz’i, HTC’nin Sense’i, LG’nin ise Optimus UI 4.0’ı var. Peki, G2 canavarının yazılımda ne gibi numaralar var?

Tak Tak
G2’nin ekranı kapalıyken bile dokunuşları algılayabiliyor. Telefonu açmak için hızlıca iki kere dokunman yeterli, ev tuşuna yapacağın aynı dokunuşla da ekran kapanıyor; çok pratik. Tüm bunlar güç tuşunun alışılmışın dışındakini konumunu telafi ediyor. Hem bunun kötü bir şey olduğunu kim söyledi?

Kumanda
G2’deki IR Blaster ve kumanda uygulaması kombinasyonu ile kumanda karmaşasından kurtulabilirsin. Hatta eğer sen doğru ayarları bulamazsan G2 tüm kumandalarının işlevlerini kendi öğrenebiliyor.

Misafir Modu
Komşunun oğlu Barbaroscan artık telefonunu oyun için alıp da yanlışıkla 1000 TL’lik uygulama satın alamayacak. Misafir Modu ile diğerlerinin telefonunda hangi uygulama ve medya öğelerine erişebileceğini ayarlayabiliyorsun. Bunu misafirlere özel bir kilit ekranıyla özelleştirebilirsin de.

QSlide
Çoklu işlem severlerin en iyi dostu QSlide, herhangi bir uygulama açıkken hesap makinesi ve not defteri gibi uygulamaları açıp işlem yapabilmene olanak tanıyor. Bir nevi Mac OSX’teki Dashboard gibi. Not almak ya da çalışman gerekirken bir şeyler karalamak için birebir.

Teknik

STUFF’IN GÖRÜŞÜ
Şahane ekrandan mükemmel pil ömrüne G2 neredeyse kusursuz
★★★★★

iPhone 5s ve LG G2’nin detaylı karşılaştırması → 

Android’in yeni kralı G2, iPhone 5s’yi alt edebilir mi?

TASARIM

HTC One, tasarımı ve kalite hissi ile iPhone 5’e yaklaşan tek Android telefondu; yani iPhone 5S burada hala lider. Telefonun titizlikle tasarlanmış metalik yapısı, onu eline aldığında sanki diğer amiral gemilerinden daha akıllıymış gibi hissetmeni sağlıyor.

Alışılmışın dışında bir yerde konumlandırılan güç tuşu G2 ile geçireceğin ilk günlerinde beceriksiz olduğundan şüphelenmene sebep olabilir. Ancak kısa bir sonra bu tuşun garip olduğu kanısından kurtulacaksın ve bu plastik harikanın ne kadar ergonomik ve eksiksiz olduğunu fark edeceksin.

 EKRAN

Retina ekran bir zamanlar olağanüstüydü ancak Full HD akıllı telefonlar 1136x640p çözünürlüğün göze ‘komik’ gelmesine sebep oluyor. Ekran her ne kadar 4 inç olsa da, Full HD ile karşılaştırıldığında fark edilir biçimde pikselli. Bunun telafisi ise neredeyse kusursuz olan görüş açıları ve doğal renkler.

5,2 inç, Full HD ve tek kelimeyle harika! 423ppi pazardaki en yüksek piksel yoğunluğu değil fakat kolayca iPhone 5S’e toz yutturuyor. G2’nin renkleri doğaldan biraz daha sıcak. 1080p bir video oynattığında ise G2 şov yapıyor.

GÜÇ

Yeni 64-bir mimarisi ve 2GB RAM’i iPhone 5S’i teorik olarak çok güçlü kılıyor fakat tıpkı 64-bit bilgisayarlarda olduğu gibi bu potansiyeli ortaya çıkaracak olan uygulamalar henüz ortaya çıkmadı. Onlar da gelince tam olacak.

G2 AnTuTu Benchmark’tan aldığı 34,191 skoru ile bu zamana kadar test ettiğimiz en hızlı telefon. Son derece akıcı bir Android deneyimi sunuyor ve Full HD video izlerken aynı anda birçok uygulamayı kullansan dahi teklemiyor.

KAMERA

8MP etiketini unut; artırılmış algılayıcı boyutu ve daha büyük pikseller ortaya etkileyici fotoğraflar çıkarıyor. Gün ışığında çekilen fotoğraflar biraz sönük görünüyor fakat True Tone flaş ve 120fps yavaşlatılmış çekim modları harika.

Flaş ve görüntü sabitleyici 5S’in gerisinde ancak LG’nin 13MP’lik fotoğrafları çoğu koşulda çok daha detaylı ve dinamik. Fiziksel bir tuşun olmaması -az da olsa- kamerayı kullanmayı daha az keyifli hale getiriyor.

İŞLETİM SİSTEMİ

Apple iOS 7 ile geride kaldığı işletim sistemi yarışında Android’e yetişti. Öte yandan yeni arayüzü ile çok daha şık. Gel gelelim hala Android’in sahip olduğu kişiselleştirilebilirlik, özgünlük ve yaşam algısından yoksun. Ancak uygulamaların sayısı ve kalitesi konusunda iOS hala kral.

Google Now, Apple’ın yeni Today özelliğinin olmayı dilediği şey ve canlı widget’lar kullanışlı oldukları kadar enerji vericiler. LG’nin arayüzü biraz fazla şişirilmiş olsa da bazı işlevsel özelliklere sahip. Ve eğer beğenmezsen – iOS’un aksine- arayüzü kolayca değiştirebiliyorsun.

STUFF’IN GÖRÜŞÜ

iOS 7, Apple için ileri atılan bir adım ama yeterli değil. Android, yeni kralı G2 ile zirvede kalmaya devam ediyor