Stuff

HTC One

HTC One, performansı ve şık görüntüsü ile herkesi cezp etmeyi hedefleyen bir akıllı telefon

Samsung ve Sony, HTC’yi rekabetin dışına ittiklerini sanabilirler. Ancak, One herkesin aklını başına getirecek. 1080p ekran çözünürlüğü ve UltraPixel kamerası ile dikkat çeken telefonun daha birçok başarılı özelliği var.

Tasarım

HTC One tam anlamıyla bir ‘güzellik’. Ergonomiyi artıran kıvrımlı alüminyum gövdesi, yuvarlak ile dik hatları bir araya getiren tasarımı nefes kesici. Hafifliği ile taşınabilirliği en üst noktaya çıkaran bu cihazı her fırsatta cebinizden çıkarıp insanlara göstermek isteyeceksiniz.

Cihazın arka kısmındaki plastik şeritler, GPS ve Wi-Fi bağlantısının sorunsuz bir biçimde -iPhone 4’te sorunluydu- gerçekleştirilmesini sağlamanın yanı sıra, cihazı standart Android tasarımlarının da dışına çıkarıyor.

Ekran

HTC One’ın 4,7 inçlik ekranı 468 ppi’da beklenmedik bir biçimde net, ancak bu netlik yalnızca yazı tipleri için geçerli değil; renkler ve multimedya ögeleri de öyle. Beyazlar gerçekten çok doğal ve videolar 1080p ekranda her açıdan son derece başarılı.

Sense 5, performans ve pil ömrü

Tasarımı ile göz kamaştıran One’ın performansı ise hayal kırıklığı. Dört çekirdekli işlemci birden fazla uygulama çalıştırıldığında ağlıyor. Pil ömrü ise can çekişiyor. Bir One alırsanız, onu her gece şarj etmeniz gerekecek. Ve çok enerji harcayan uygulamalar kullanıyorsanız, gün içerisinde yeniden şarj etmeniz gerekebilir. Güç tasarrufu modu, One sahiplerinin en büyük yardımcısı olacak.

HTC, One’da da ısınma problemine çare bulamamış. Bu güzel tasarımlı telefon biraz uzun kullanılmayagörsün, avuçlarınızın içinde ateş topuna dönüşebiliyor.

Sense 5 arayüzü çoklu görevlerin hepsinin görüntülenmesi için ev düğmesine iki kez dokunmayı gerektiriyor. Bu, iyi bir özellik. Çoklu görevlerin hepsi kolay bir şekilde görüntüleyebiliyor, ancak Sense 5’teki bazı simgelerin çok basit ve ucuz görünmesi hayal kırıklığı. Öte yandan, Sense 5’in gerçekten ergonomik olduğu söylenebilir.

Ses

Simetrik BoomSound hoparlörler çok güçlü. Bu hoparlörler ile oyunlar ve filmlerde çok yüksek ve güçlü sesler çıkıyor. Bu da deneyimin kalitesini artırıyor.  Kulaklık kullanıldığında ise seslerin ne denli detaylı olduğu fark edebilirsiniz. Beats Audio’nun kalitesini böyle anlarda fark ediyorsunuz.

Ses kaydındaki başarısı da One’ın artı hanesine yazılıyor. Kaydedilen sesler çok gürültülü  bile olsalar, sonuçlar gayet anlaşılır oluyor.

Kamera

Daha az ama daha büyük piksel boyutu mantığı ile çalışan UltraPixel teknolojisi, HTC One’ın kamerasında öne çıkan yegâne özellik. Ön kamera 2,1 Megapiksel. HTC One’ın becerikli arka kamerası ise az ışıklı ortamlarda bile harika fotoğraflar çekebiliyor. Anlık çektiklerinizi ölümsüzleştirip telefonunuzda tutmak istiyorsanız, One’ın kamerası size istediğinizi verecektir. Ancak, profesyonel derecede fotoğraflar hayal ediyorsanız, başka kapıya…

1080p video, bir başka heyecan verici özellik. Ancak hâlâ ‘en iyisi’ değil; Facebook videolarından biraz daha iyi diyebiliriz.

Depolama

One, 32 ve 64 GB dahili depolama seçeneği ile satışa sunuluyor. Bu yetmezse, HTC tüm One kullanıcılarına 25 GB Dropbox depolama alanı hediye ediyor. Diyelim ki bu da yeterli olmadı, işte o zaman yapacak hiçbir şey yok. Çünkü One’da herhangi bir depolama kart girişi yok. Ek 25 GB bulut alanı, birçok kullanıcı için yeterli olabilir ancak her şeyi bulutta tutmak erişimi yavaşlatıyor ve günümüzde pek yaygın bir yöntem olduğunu da söyleyemeyiz.

HTC Zoe

HTC Zoe, kullanıcılarına canlı bir galeri sunuyor, tıpkı Harry Potter’daki gazeteler gibi, hareketli fotoğraflara sahip oluyorsunuz. Zoe’da fotoğrafı yakalama adımları gözler önüne seriliyor, fotoğraf çekilmeden ve çekildikten sonra birer kare daha kayıt ediliyor ve Zoe en iyi kareyi seçiyor. Bu, gerçekten güzel bir özellik.

Sonuç

Isınma ve pil ömrü sorunları, her HTC cihazda olduğu gibi One’da da devam ediyor. Depolama konusunda herhangi bir hafıza kartı girişi olmayışı, değişken kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda sorun yaratabilir.

Nexus 4, bir Android telefonun nasıl olması gerektiğini, Xperia Z ise HD’nin ve şıklığın ne olduğunu bizlere gösterdi. Ancak HTC One’ın, insanı kendine hayran bırakan bir havası var. Android ile uyumun tepe noktaya taşındığı cihaz, özel uygulamaları ile de fark yaratıyor.