Stuff

iOS 7'nin pil ömrünü nasıl artırabilirsin?

iOS 7 birçok harika özellik getirmiş olsa da, pil ömrü konusunda kullanıcılarını çilekeş ediyor. Üstelik iOS 7’den iOS 6’ya geri dönüş de yok. Savaşmalıyız!

Özellikle iPhone 4 ve iPhone 4S iOS 7 ile kullanılamaz hale geliyor; işletim sistemi pili ‘içiyor’. Şayet iOS 7 yüklediğin iCihaz’ın bir tam günü çıkaramıyorsa ve sen de her an yeniden şarj edebilecek durumda değilsen aşağıdaki işlemler sana yardımcı olabilir.

1. ÇARE KONTROL MERKEZİ

Parmağını ekranın alt bölümünden başlayarak yukarı doğru kaydır ve Kontrol Merkezi’ni aç. Bu bölümde birçok ayarı tek bir tık ile aktif edebiliyorsun. Uçak Modu şüphesiz en çok enerji tasarrufu sağlayan seçenek ancak bunu seçtiğinde cihazın ışıkları yanıp sönen cam bir kutuya dönüşüyor; hiçbir bağlantı kuramıyorsun. Bu nedenle kullanmadığın sürece Bluetooth ve Airdrop’u sürekli olarak kapalı tutmayı dene. Yine bu bölümden ekran parlaklığını da iCihaz’ını rahatça kullanmaya devam edebileceğin bir seviyeye düşürebilirsin; işe yarayacaktır. Son olarak WiFi ile 3G dansını iyi bilmen gerekiyor; dışarı mı çıkıyorsun? WiFi’ı hemen kapat ve 3G’ye geç. Bu ikisini aynı anda açık tutma; çünkü sen 3G bağlantısı kurduğunda bile cihazın WiFi ağları aramaya devam edecektir. İşgüzar işte…

2. DÜŞMANINI TANI

Apple’ın pil ömrü testlerinin çoğu standart senaryolar üzerinden gerçekleştiriliyor ve amaçları ‘sıradan’ kullanımda olabilecek en iyi pil ömrünü sunabilmek. Bu sıradan kullanım da müzik dinlemek, WiFi ile webde gezinmek ve sosyal ağ uygulamalarını kullanmak vb. şeklinde. iCihaz’ların pil ömürleri bu tarz kullanımlarda hiç de kötü iş çıkarmıyor ancak diğer uygulamalar pil ömrünü hızla sömürüyor. Özellikle gelişmiş oyunlar pil ömrünün en büyük düşmanı; cihazını her an şarj edebilecek durumda olmadığın takdirde bunlardan kaçınman şart.

Öte yandan yeni uygulamalar yüklediğinde ve bunları çalıştırdığında bir gözün pil ömründe olsun. Çünkü bazı basit 2D ve video oynatma işlemleri de güç düşkünü olabiliyor. Pil ömrünü hangi uygulamanın silip süpürdüğünü görmek için (destekleyen cihazlarda) Ayarlar > Genel > Kullanım yolunu izleyebilirsin.

3. GÖRSEL EFEKTLERİ SINIRLA

Bunun ne kadar efektik olduğu konusunda emin değiliz çünkü görsel efektlerin iOS 7’nin pil ömrüne etkisinden tam emin değiliz. Ancak şu an eteklerin tutuştuğundan bunu da denemelisin. Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Hareketi Azalt yolunu izleyip bunu kapatırsan duvar kağıdın hareketsiz olacak ve uygulamalarındaki paralaks efekti kalkacaktır.

Buna ek olarak duvar kağıdının Dinamik olmadığından emin olmalısın. Ayarlar > Duvar Kağıtları ve Parlaklık bölümüne giderek duvar kağıdını galerinden veya Apple’ın koleksiyonundan hareketsiz bir tanesiyle değiştirmeni tavsiye ederiz. Bu iki işlem, teoride pil ömrüne kötü yönde etki yapması gereken ana ekran hareketlerini ve paralaks efektini kaldıracak.

4. ARKA PLAN AKTİVİTELERİNİ AZALT

Eski bir iOS kullanıcısıysan bu işin bir de perde arkası olduğunu biliyorsundur. Arka planda çalışan uygulamalar, onlara ihtiyaç duyduğunda hızlıca geçiş yapabilmeni sağlıyor ancak aynı zamanda pil ömrüne kötü yönde etki yapıyor.

Arka planda uygulama yenileme özelliğini kapatmakla işe başlayabilirsin. Bunun için Ayarlar > Genel > Arka Plan yolunu izle. Ayrıca en azından gerekli olmayan uygulamalar için otomatik güncelleme özelliğini kapatabilirsin. Bunun için de Ayarlar > iTunes & App Store > Güncellemeler yolunu izle ve otomatik güncellenmesi gerekmeyen uygulamaları seç.

Son olarak ise konum konusunda bir şeyler yapabilirsin.  Hangi uygulamada GPS kullanılacağını seçmek sana kalmış: Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri.

5. REK-LAM-LAR

Buraya kadar yaptıkların pil ömrünün en büyük düşmanlarını bertaraf etti ama hala yapabileceğin bazı ufak tefek şeyler var. Ayarlar > Gizlilik > Reklam Tercihleri bölümünden reklam izleme özelliğini kısıtlıyabilirsin.

Her bir madde sana ufak bir pil ömrü artışı olarak geri dönecektir ancak bir araya geldiklerinde pil ömründe gözle görülür büyük bir fark yaratabilirler.