Stuff

iOS 8’in bilmen gereken 8 özelliği

Apple, San Fransisko’da düzenlediği WWDC 2014 etkinliğinde, yeni iPhone ve iPad işletim sistemi iOS 8’i tanıttı.

Önümüzdeki sonbaharda indirilmeye sunulacak iOS 8, tasarım açısından bir önceki sürüme çok benziyor. Özellikler açısından ise heyecan verici yenilikler getiriyor.

Konsol kalitesinde oyunlar

Abarttığımızı düşünebilirsin ancak, Apple’ın yeni Metal teknolojisi 3D grafikleri geliştiriyor, işlem yükünü azaltıyor ve daha verimli çalışmalarını sağlıyor.

Tanıtım etkinliliğinde, EA’nin Frostbite motoru ve hemen ardından Unreal Engine 4 ile geliştirilen Zen Garden iPad’de denendi. Zen Garden gerçekten harika görünüyordu. iOS 8 indirilmeye sunulduğunda, Zen Garden demosunu ücretsiz olarak indirebileceksin.

Üçüncü parti klavyeler

iOS klavyesi, Android’deki gibi bir kelime tahmin etme özelliği olan QuickType ile geliyor. Ayrıca İngilizce kullanımda yazışmanın içeriğini algılayarak yanıtlar oluşturabiliyor. Hangi insanlara ne tarz konuştuğunu da algılamak gibi büyük bir meziyeti var fakat Türkçe kullanımda bu özellikleri sunacağından hiç ümitli değiliz.

Her neyse, büyük haber bu değil. Büyük haber, artık Apple’ın ön yüklü klavyesini Swype gibi üçüncü parti daha iyi alternatiflerle değiştirebilecek olman. Güvenlik endişeleri nedeniyle bu özellik kapalı gelecek, isteğe göre aktif edip, arzu ettiğin üçüncü parti klavyeyi iOS 8’li iCihazına kurabileceksin.

Birbirleriyle konuşan uygulamalar ve cihazlar

Kulağa sıradan geldiğinin farkındayız ama bu büyük bir haber. Yeni OS X Yosemite ile çalışan Mac’ler ve iCihazlar birbirleri ile konuşabiliyor. Örneğin, Mac’in üzerinden iPhone aracılığı ile telefon görüşmeleri yapabilecek ve Pages dokümanını kaldığın yerden okumaya devam edebileceksin.

iOS 8 akıllı evinin merkezi olacak

Akıllı cihazlar dört bir yandan fışkırıyor ve her birinin kendine özel çalışma prensipleri, kontrol metodları var. iOS 8 ile gelen HomeKit, tüm bunları tek bir dijital çatı altında topluyor ve iPhone’unu akıllı evin merkezi haline getiriyor. Daha basit bir anlatımla, iPhone’un aracılığıyla kapını kilitleyebilecek, evin ısısını ayarlayabileceksin.

Siri’ye İngilizce “Yatma zamanı” dediğinde, iPhone’un otomatik olarak ışıkları kapatabilecek, evin ısısını daha önce ayarladığın dereceye çekebilecek ve kapıları kilitleyecek. Siri hâlâ Türkçe destekli olmadığından, bu özelliği kullananları uzaktan izlemek zorunda kalacağız. İngilizce konuşabiliyorsan da, bu özelliğin ABD dışında da aktif edilmesi için dua etmeye başlayabilirsin.

Touch ID geliştiricilere açılıyor

Apple’ın parmak izi okuyucusu Touch ID, iOS 8 ile birlikte geliştiricilere sunulacak ve bu sayede, parmak izinle erişebileceğin, parola ve doğrulama süreçleri ile uğraşmadan alışveriş yapabileceğin çok daha fazla uygulama ortaya çıkacak.

Apple, geliştiricilerin doğrudan kullanıcıların parmak izi bilgilerine ulaşamayacağını da ekledi.

Yeni sağlık uygulaması

Apple, yeni mobil işletim sistemine HealthKit adında bir uygulama ekledi. Bu uygulama, tüm diğer üçüncü parti sağlık-egzersiz uygulamalarından gelen veri akışını tek bir çatı altında topluyor. Yaktığın kalorileri, kat ettiğin mesafeyi ve kalp ritmini Apple’ın yeni sağlık uygulaması üzerinden görebileceksin. Apple, üçüncü parti uygulamaların HealthKit’ten edinebilebileceği bilgilerin tamamen senin insiyatifinde olduğunun altını çizdi.

Yeni (gibi) dosya sistemi

Windows Phone ve Android ile karşılaştırıldığında, iOS’un doküman yönetimi gerçek bir kabus; belgeler uygulamaların içine gömülüyor. iOS 8’deki iCloud Drive, bu tarz uygulama tabanlı klasörlere erişme ve üzerlerinde değişiklik yapma olanağı sağlayacak.

iCloud Drive OS X ve Windows ile çalışan cihazlarda da kullanılabiliyor.

Etkileşimli eklentiler

Nihayet! Android kullanıcılarının alışık olduğu, hatta onlar için bir hayli sıradanlaşan etkileşimli Widget’lar (eklentiler), en sonunda iOS’a geliyor. Bildirim Merkezi’nde konumlandırılacak bu eklentilere, ayrıca kilit ekranından da ulaşılabilecek. Apple, etkinlik sırasında iPhone üzerindeki eBay eklentisini kullanarak bir ürüne teklifte bulundu.

iOS 8, e-posta uygulaması Mail’in arayüzüne de büyük iyileştirmeler getiriyor. Ayrıca yeni fotoğraf düzenleme seçenekleri, Shazam destekli Siri’nin şarkıları tanıyabilmesi ve daha birçok yenilik iOS 8 ile yolda.

Geliştiriciler iOS 8’in deneme sürümünü halihazırda indirebiliyor. Diğerleri ise iOS 8’i indirmek için sonbaharı beklemek zorunda. Mobil işletim sistemi, iPhone 4s ve üzeri, iPad 2  ve üzeri, iPad mini ve Retina ekranlı iPad mini ve son olarak 5. nesil iPod Touch ile kullanılabilecek.