Stuff

Kuzey Kore’nin bilinmeyen teknolojik yönü

In this Oct. 10, 2015, file photo, North Korean leader Kim Jong Un salutes at a parade in Pyongyang, North Korea. It’s a single image released by an enormous propaganda apparatus, showing a note handwritten by a dictator. And it contains a telling clue to the mindset behind what has become the biggest story in Asia: North Korea’s surprise and disputed claim to have tested its first hydrogen bomb. The Dec. 15, 2015, note from leader Kim Jong Un calls for a New Year marked by the “stunning sound of the explosion of our country’s first hydrogen bomb.” (AP Photo/Wong Maye-E, File)

Dünyanın en merak edilen ülkelerinin başında şüphesiz Kuzey Kore geliyor. İçe kapanık yapısı ve ülkenin başındaki Kim Jong-un bu ilgiyi daha da arttırıyor. Ülkede kullanılan teknoloji de merak konularından bir tanesi. Her ne kadar Amerika ile arası bozuk olsa da Kim Jong-un bir Apple tutkunu.

Kim Jong-un’un askeri bilgisayarları incelerken çekilmiş fotoğrafında Acer marka monitörler dikkat çekiyor.

KNS/AFP/Getty Images

Peki Kim Jong-un ne kullanıyor? Reuters’ın dış ülke muhabiri James Person’un attığı tweet’te Jong Un’un MacBook Pro kullandığını görüyoruz.

2013 yılında ortaya çıkan fotoğrafta Kim Jong-un’un masasında iMac gözüküyor.

2013 yılında Güney Koreli Chosun gazetesinin yayınladığı fotoğrafta Kuzey Kore Merkezi Haber Alma Servisi’nin de Apple iMac kullandığı göze çarpıyor.

Geçtiğimiz yıl Google’dan Will Scout’ın Kuzey Kore’nin Red Star 3 işletim sistemine yönelik izlenimlerini paylaşmıştık. Red Star 3’ün Mac OS X’e benzer yapıda olmasının altında Jong-un’un Mac kullanması yatıyor olabilir.

 

Kaynak: Kotaku