Stuff

PlayStation’la büyümek

Oyun tarihinde önemli bir dönüm noktası olan konsol, 20 yasında. Çıktıgı gün dogan bebeler, simdi kazık kadar adam oldular…

PlayStation’ın hikâyesi, 1988 yılında başladı. O zamanlar, Nintendo ile ortak olan Sony, bir sonraki Nintendo konsolu için CD’yi geliştiriyordu. PlayStation, Nintendo’nun konsoluna, bir CD eklentisi olacaktı. İki firma, birbirilerine güvenmiyordu; Sony, CD’nin tek lisans sağlayıcısı olarak kalmak istiyordu. Bu yüzden, 1991 yılındaki Tüketici Elektroniği Fuarı’nda Play Station’ı (evet, bosluklu) duyurdu. Bu cihazla, tüm oyun dünyası degişecekti..

PlayStation
1994

Nedir?
1993 yılında, Sony 200 adet Play Station üretmişti. 3D0 ve Atari Jaguar, beşinci neslin ilk oyuncuları olarak piyasadaydı. En nihayetinde, Sony yöneticileri ikna oldu ve seri üretime geçildi. 1994 yılında, cihazın 3D görüntü yetenekleri Namco ve EA Games gibi iş ortaklarına gösterildikten sonra, potansiyeli oldugu görüldü. PlayStation, Japonya’da 299 USD, Sega Saturn ise 399 USD fiyatla çıkmıstı. Ezeli rakibi Nintendo’nun çözümü, 1996 yılında çıkan Nintendo64, üretimi durdurulana kadar 32,93 milyon satarken, Play Station ise 102 milyon sattı.

Ne yapıyor?
Oyun haricinde, müzik CD’lerini de çalıştırabiliyordu. Sadece Asya’da çıkan SCP-5903 modeli ise bunlara ek olarak VCD de oynatabiliyordu. Toplam sistem belleği 2 MB boyutta, yani Apollo 11’deki bilgisayarın 512 katı büyüklüğündeydi. 33,86 MHz hızındaki işlemcisinden 268 adetini paralel bağlayabilseydik; sadece bir PS Vita kadar güçlü olurdu.

Ne oynattı?
Sony Computer Entertainment imzalı Gran Turismo adlı yarış simülasyonu, 10 milyonun üzerinde satarak, günümüzde en çok satılan PlayStation oyunu olma niteliğine sahip. Yapımcı, Kazunori Yamauchi “7 ilâ 15 kişilik bir ekiple yapıyorduk. Projenin sonunu göremiyorduk. Ofiste yatıp, kalkmaktan mevsimleri bile karıştırıyordum. Bitirmek, toplamda beş yılımızı aldı” diyor.

Kumanda
3D oyunları, daha iyi kontrol edebilmek için işaret ve orta parmakları için yukarı kısma birer tuş konulmuştu. Sonra, kamera kontrolünü kolaylaştırmak için Dual Analog kumanda çıktı.

Mini bilgi
Naughty Dog, Crash Bandicoot’u canla, hırsla yaptıktan sonra, Sony’ye beğendiremedi ama PlayStation’ın, bir Mario katiline ihtiyacı vardı; bu yüzden oyun, küçük düzeltmeler sonrası satışa çıktı.

PlayStation 2
2000

Nedir?
Sega’nın çözümü Dreamcast, internete erişebilen ilk konsoldu ve ikinci haftasında 500 bin satmıştı. Aynı ay içerisinde, Sony, PlayStation 2’yi duyurdu ve Sega’nın satışlarını, yere çaldı. Sega, 30 Mart 2001’de, Dreamcast’ın üretimini durdurdu. Sony’nin raporuna göre, PS2, çıktan 12 yıl sonra toplamda 155 milyon satarak, şu ana kadar en çok satan oyun konsolu olma niteliğini taşıyor. İlk nesil PlayStation oyunlarıyla uyumlu olması, satışları coşturan bir etkendi…

Ne yapıyor?
DVD oynatıcılar yüzlerce dolara satılırken, PlayStation 2, DVD oynatabilmesiyle beğeni kazandı. 2001 yılında çıkan Xbox, Halo ile konsolda çevrimiçi oyunculuğun yapıtaşı hâline gelirken, Sony, çevrimiçi oyunculuğun önemini anladı ve 2002 yılında bir ağ adaptörü çıkardı. 2004 yılında çıkan PlayStation 2 Slim’de, bu adaptör dahili geliyordu. Ocak 2013’te, konsolun üretimi durduruldu.

Ne oynattı?
Sony Computer Entertainment’a bağlı Santa Monica Studio tarafından, 2002’de geliştirilmeye başlanan ve 2005’te piyasaya sürülen God of War, üçüncü şahıs aksiyon oyunlarına yeni bir bakış getirdi. Öncülü ICOve Devil May Cry’a benzer bir oynanış sunan yapım, 2013’e kadar, 4,6 milyon satarak, PlayStation 2’nin en çok satan onuncu oyunu oldu. Müzikleri, hikâyesi, platform öğeleri ve dövüş sistemi mükemmeldi.

Kumanda
L3, R3, Start ve Select tuşları haricinde, tüm tuşları, basınca duyarlıydı. Yani, bir araba yarışında, gazı köklemek için tuşa sonuna kadar basarken, yavaş gitmek için hafif basıyorduk.

Mini bilgi
Final Fantasy X, FF serisindeki, seslendirmeye sahip, tamamen gerçek zamanlı 3D ara videolarla bezeli ilk oyundu. Sıra tabanlı bu RYO oyunu, toplamda 6,6 milyon adet sattı.

PlayStation 3
2006

Nedir?
Yedinci nesil konsolların başını, 2005’te çıkan Xbox 360 çekiyordu. Sony, 2006 yılında çıkardığı PlayStation 3 ile yedinci nesile geç kalmıştı. 60 GB’lık sürümü, 599 dolar fiyatla satılırken, Xbox 360’ın 20 GB’lık sürümü 399 dolara satılıyordu. Sony, her PlayStation 3 satışından, zarar ediyordu. Kasım 2013 itibarıyla 80 milyonun üzerinde satan konsol, rakibinin aksine, ücretsiz çevrimiçi oyun oynatmasıyla beğeni toplamıştı.

Ne yapıyor?
Blu-ray sürücüye sahip ilk konsoldu. Sekiz çekirdekli işlemcisi o kadar güçlüydü ki, Amerikan savunma sanayisi, fiyat/performansı uygun olduğu için 1700 adet PlayStation 3’ü paralel bağlayarak bir süper bilgisayar üretmişti. PSP ve PS Vita ile etkileşim kurarak, uzaktan oyunu mümkün kılan ilk konsol olmuştu. İlk modellerinde PS2 oyunlarıyla ve SACD adlı müzik CD’leriyle uyumluydu ama sonraki modellerde, maliyetleri azaltmak için bu destek verilmedi.

Ne oynatıyor?
Beyond: Two Souls, âdetâ bir PlayStation 4 oyunu kadar güzel grafiklere sahip, oynanışta çığır açan bir yapımdı. Ellen Page tarafından seslendirilen ve hareketlendirilen Jodie’yi canlandırıyorduk. Jodie, psişik güçlere sahip, CIA’in kirli işlerinde kullanmak istediği bir kızdı. 2000 sayfanın üzerinde bir senaryoya sahip yapımın, 35 dakikalık bir videosu, 2013 Tribeca Film Festivali’nde gösterilmişti.

Kumanda
İlk model konsolla gelen Sixaxis, altı düzlemde hareket algılayabiliyordu. Sony’ye açılan bir dava sebebiyle, bu kumandada titreşim kullanılmamıştı. Titreşim, 2008 yılında, DualShock 3 ile geldi.

Mini bilgi
İlk Grand Theft Auto, oyundaki bir hata yüzünden bildiğimiz GTA olmuştu. Sonuncu oyun GTA 5 ise, 16,85 milyon adetle, PlayStation 3 platformunun en çok satan oyunu oldu.

PlayStation 4
2013

Nedir?
Crash Bandicoot’un yapımında da parmağı olan Mark Cerny tarafından tasarlanan PlayStation 4’ün çalışmaları, 2008 yılında başladı. Oyun geliştiricilerinin işini zorlaştıran Cell mimarîsinden, daha bilindik x86-x64 mimarîsine geçen cihaz, 2012 yılında, Orbis kod adıyla, geliştiricilere dağıtıldı. Teorik 1,8 Gigaflops işlem kapasitesiyle, şimdiye kadar üretilmiş en güçlü oyun konsolu olma niteliği taşıyor. Buna rağmen, hâlâ DLNA desteği yok.

Ne yapıyor?
Blu-ray sürücüsü, 400 GB’lık diskleri okuyabiliyor ve 500 GB sabit diski, daha büyük kapasiteli çözümlerle değiştirilebiliyor. Kumanda üzerindeki Paylaş tuşu, oynanan oyunu, canlı olarak twitch.tv’de yayınlamayı ve izleyenlerle sohbet etmeyi sağlıyor. Oyunun, diskten kurulumu sonlanmadan, oynanamasına imkân tanıyor ve bekleme modundayken, oyun ve güncelleme indirmeye devam ediyor. PS Vita’yla eşleşerek, Wi-Fi ağına bağlanılabilen her yerden, evdeki PlayStation 4’e erişime izin veriyor ve oyun oynamayı mümkün kılıyor.

Ne oynatıyor?
Killzone Shadow Fall, ilk yapıldığında 290 GB’ın üzerindeydi. Doku dosyaları yüzünden bu kadar büyüyen kurulum, Sony’nin, Guerilla Games’e özel olarak sunduğu yazılım kütüphanesi sayesinde 45 GB’a indirildi. Çevrimiçi oyun oynamak için sahip olunması gereken PS+ hizmeti, her ay ücretsiz oyun hediye ediyor.

Kumanda
DualShock 4, ekstra kontroller için dokunmatik bir alana sahip. Farklı renklere bürünebilen ışığı, oyunlarda kullanılabiliyor. Hoparlörü ise TV’den farklı sesler verebiliyor.

Mini bilgi
PS2 ve PS3 oyunlarına, donanım yönünden destek vermiyor ama yakın zamanda Türkiye’ye de gelecek olan PS Now adlı bulut sistemiyle, bu oyunları, uzaktan oynamak mümkün olacak