Stuff

Robotik evde geçen bir gün…

İşleri kolaylaştırmak için evi temizleyip, içecek ikram eden bir robot uşağa ihtiyacın yok. İşte evini hemen robotik bir mekana dönüştürebilecek uygulama ve cihazların dünyasında geçen sıradan bir gün…

08:00 / UYAN VE PARILDA

Lumawake
Her sabah tatlı bir panda tarafından gıdıklanarak uyandırılmadığın takdirde, uyanmak acınası bir iş olabilir. Bir kitle fonlama projesi olan Lumawake iPhone standı, seni Panda uyandırıyormuş hissi veremese de, kızılötesi hareket algılayıcılarıyla uyku şekillerini izliyor ve kaydediyor. Uyanmak için doğru uyku evresinde olduğunda ışıklandırmalar (tüm renkler ve parametreler uygulama tarafından ayarlanıyor) ile uyandırıyor. Lumawake ayrıca Belkin’in WeMo sistemiyle de kullanılabiliyor. Yani uyuyunca ışıkları kapatabilir ve güneşin doğuşuyla da kahveni hazırlayabilir.

180 USD (ön sipariş) / lumawake.us

08:10 / GÜNEŞİN GÜCÜNÜ ORTAYA ÇIKAR

Sonte
Hala yataktan çıkamadın mı? Pistonlarının çalışması için gerekli olan güneşten başka bir şey değil. Merak etme, bunun için yataktan çıkmana gerek yok. Motorlu perdeler? Daha yaratıcı olmalısın; 2013’deyiz, 1972’de değil. Sonte ışık geçirmez bir film tabakası ve çok düşük elektrik enerjisiyle – %5 – %70 arasında ışık iletimi, Wi-Fi bağlantısı ve iOS / Android uygulamasında tek bir dokunuş- ihtiyaç duyuyor. Hoşuna gittiyse, tüm cam yüzeylerde kullanılabilirsin.

260 USD / sonte.com

08:12 / SABAH ENERJİNİ TOPLA

B&W A5
Bugün hava güneşli değil mi?  O zaman yataktan çıkma hızına alternatif bir coşku öğesi şart. Bunun işitsel olması gerekiyor. iPhone’undan YouTube’e gir ve A5’in seni nasıl ayağa kaldıracağını gör. AirPlay’den yönetilebilen A5 ile en yüksek seste dinlediğinde seni ayağa dikecek olanlar ise Rage Against The Machine’den Wake Up, Damageplan, (Hed) Pe ve Korn. Arcade Fire’ın Wake Up’ı da çok iyi bir seçim. Alicia Keys ise muhtemelen günden nefret etmeni sağlayacaktır…

500 USD / bowers-wilkins.com

08:15 / TARTIYA ÇIK

Withings Smart
Müziğin yardımıyla yataktan çıktın; bütün gününü sosisleri, patates cipslerini ve diğer abur cuburları mideye indirerek geçirmeden önce tartıya çıkman gerekiyor. Withings Smart, sadece ağırlık ölçmüyor, vücudunu baştan aşağı analiz ediyor; yağ oranını, vücut kitle endeksini ve nabzını ölçerek tüm bunları Bluetooth veya Wi-Fi ile Withings Health Cloud’a gönderiyor. Tüm bunları iOS’lu cihazına ücretsiz indirebileceğin Withings Health Mate uygulaması da günlük raporları arşivliyor.

490 TL / withings.com

08:18 / BİSİKLETİNE ATLA

Wahoo KICKR
Withings Health Mate vücuduna dair acı gerçekleri gösterdikten sonra, sıra bununla ilgili bir şey yapmaya geliyor. Evden dışarı çıkmana gerek yok, bisikletinin arka lastiğini sök ve onu KICKR’ın içine sok. Yaygın olan 10 farklı dişli takımı ile sorunsuz kullanılabiliyor. Daha süslü ya da eski bir dişli takımın varsa, uygun bir kasede ihtiyacın olacak. iCihazını KICKR’ın üstünde ona özel bölmesine yerleştir ve tüm çalışmalarını detaylı kaydedecek bu uygulamayı çalıştır.

1100 USD / wahoofitness.com 

08:40 / İŞLERİ YOLUNA KOY

Ubi
Kendine leziz bir sandviç ya da egzotik bir omlet hazırlarken telefonunda bir şeyler yapmak zorunda kalırsan, ekranında yağ izlerin kalabilir. Ubi, Android tabanlı bir kutu ve sesli komutlarını Wi-Fi üzerinden algılıyor. “Ubi” dediğinde çalışmaya ve dinlemeye başlıyor; internetten arama yapmasını, alarm kurmasını, hatta birilerini aramasını isteyebilirsin. LED ışıkları kayıtlı etkinlikleri gösteriyor ve ayrıca Nest’in akıllı termostatı gibi internete bağlı ürünlerle bağlantı kurup, onları yönetmeni sağlıyor.

220 USD / theubi.com

08:45 / EV İŞLERİNİ HALLET

Whirlpool Smart Appliances
Evden çıkmadan önce çalıştırdığın bulaşık veya çamaşır makinesinin hâlâ çalışıp çalışmadığını kestirmek zor. Ama Whirlpool Smart Appliances’a sahipsen, iş değişir. 6. Sense Live isimli teknoloji nerede olursan ol  web tarayıcı ve iOS uygulaması aracılığıyla buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinelerini kontrol edebiliyor. Aynı yöntemle işler bittiğinde bildirim alabilirsin. Tabii tüm bunlar için, evden çıkmadan önce çamaşır ve bulaşık makinesinin içini doldurman gerekecek. Bu kadarını yapabilirsin herhalde, değil mi?

950 USD’den başlıyor / whirlpool.com

09:00 / BİLGİSAYARINI KOLLA

Bitcasa
Kolları sıva; iş yapma zamanı!  Çoğu bulut depolama hizmetinin sorunu, onları kullanman için düzenli olmana (ihtiyaç duyduğun dosyaları kaydetme, makul bir şekilde isimlendirilmiş klasörler vb.) ihtiyaç duymaları. Peh, boşversene. Bitcasa, yıllık 100 dolara -gerçekten- sınırsız depolama alanı sunuyor; yani tüm evini, işini klonlayabilir ve bunları istediğin her yerden kullanabilirsin. Bulut depolamaya yeniysen, ücretsiz 10 GB’lık seçenekle başla. iOS ve Android uygulaması  da var.

Ücretsiz /bitcasa.com

09:50 / MÜZİĞİ HİSSET

Sonos Connect: Amp
İş yapmak sıkıcı, bunu herkes biliyor. Ama evden çalışmak demek, istediğin müzikleri istediğin kadar yüksek sesle dinleyebileceğin anlamına geliyor (tabii komşularına da bağlı). Eskiden, evinin her bir köşesinin müzikle doldurmak Mark Knopfler ve Noel Edmonds gibi milyoner çapkınlara has bir şeydi. Sonos bunu herkes için kullanılabilir hale getirdi. Connect: Amp’i hoparlörlerine bağla ve bloglardan en iyi müzikleri derleyen Hype Machine (hypem.com)’e giriş yap. Tüm bunları tabletinden ya da akıllı telefonundan yapabilirsin. 

1270 TL / sonos.com

10:30 / BAHÇE İŞİNİ ROBOTA VER

PlantLink
Bitkilerin ölümüne sebep olmak kanunlarda suç olsaydı, defalarca müebbete çarptırılırdık, ve o zaman herhalde PlantLink kullanırdık. Toprağa sokulan algılayıcılar, nem seviyesini ölçüp, bilgileri Wi-Fi ile baz istasyonuna gönderiyor. Güllerin suya ihtiyacı varsa, telefonuna gelen bildirimle bundan haberdar oluyorsun. Ayrıca bitkilerin dilinden anlamanı sağlayan Koubachi de aynı mantıkla çalışıyor ve pratik.

70 USD / myplantlink.com

11:30 / KENDİNİ KLONLA

iRobot Ava 500
Saat 11:30’da çok önemli bir müşteriyle toplantı var ve patron toplantıda yüzünü göstermen konusunda ısrarcı. Ama vücudunun kalanıyla ilgili bir şey söylemedi değil mi? Tıpkı Big Bang Theory’deki Sheldon’ın icat ettiği ‘Sheldon Robotu’nda olduğu gibi, Ava 500, aynı anda iki yerde birden olmanı sağlıyor. Robotu ofisteki masanın yanına bırakmış olman yeter, kendi kendine toplantı odasına gidebiliyor. Bu şekilde evinin konforunda çalışabilirsin.

2014’te çıkacak / irobot.com

13:32 / KAYIT ALTINA AL

Digiturk+
Market alışverişi ya da işten eve dönerken kaçıracağın programları Digiturk+ ile kaydedebilirsin. Hatta bunu abartıp iOS ve Android uygulamasından da kayıt başlatabilirsin. Seyretmek ise tamamen sana ve disk kapasitene kalmış.

11,99 TL’den başlıyor (aylık) /digiturk.com.tr

13:50 / TELEFONU ANAHTAR OLARAK KULLAN

August Smart Lock
Sen öğlen yemeğin için burger kuyruğunda beklerken, aklına gelen fikirleri Google Keep’e yazıyorsun, tam da bu sırada Yves Behar (Jawbone’un tasarımcısı) senin kapına geliyor. Neyse ki bir önceki ziyaretinde kendi tasarladığı Bluetooth kapı kilitlerinden birini evine kurmuştu; yani telefonunu kullanarak ona eve giriş izni verebilirsin. Yves çayı demlesin, sen de burgeri YemekSepeti’nden söyle ve evine dön. 

200 USD / august.com

14:05 / ŞİMDİ IZGARAN DÜŞÜNSÜN

Tefal Optigrill
Yves mutfak duvarına çizimler yaparken ve en son teknoloji fikirleri hakkında ahkam keserken düzgün bir öğlen yemeği hazırlamak çok zor. Şanslısın ki akıllı bir evde hiçbir şey hakkında endişeye gerek kalmıyor. Tefal’in Optigrill’i, etleri en kral aşçıyla aşık atarcasına pişirebiliyor. Sana ise etin türünü seçmek ve gerisini ona bırakmak kalıyor. Optigrill etin kalınlığını algılıyor. Bip sesini duymadan Yves’i çağırma, çünkü beklerken sıkılıp masana bir şeyler çizebilir…

200 USD / tefal.com

16:15 / ROBOTU SAL

iRobot Roomba 650
Ev yeniden sessizleşti, ama yemekten sonra her yer kırıntı içinde kaldı. Roomba için yarın sabaha kadar herhangi bir temizlik atamadın, robot şu an şarj oluyor ve sessizce insanlığı nasıl yok edeceğini düşünüyor. Zaten senden nefret ediyor, ona bunun için daha fazla sebep vermeye ne dersin? Şarj kablosunu çek, robotu kırıntıların tam ortasına bırak ve çalıştır. Acele et, Yves duvara çizdiklerinden 54 tane patent aldı.

1200 TL / irobot.com.tr

18:25 / QOOQ İLE PİŞİR

QOOQ
Herhalde 1500 lira ödediğin bir tableti balık kırıntıları, patates kabukları ve diğer yemeklik lekeler ile kirletmek istemezsin. 10,1 inçlik QooQ, iPad kadar kabiliyetli bir tablet olmayabilir (1 GHz çift çekirdekli ARM işlemcisi var) ama tam bir aşçı dostu. Mutfaktayken QooQ’un üzerine herhangi bir şey dökülürse telaşlanma. Bir başka gülünç isimli Fransız olan QooQ’u Michelin Yıldızı’na layık kılan şey ise erişmeni sağladığı 1000 tarif, teknik ve nasıl yapılır videosuyla dolu olan çevrimiçi veritabanı.

399 USD / qooq.com

19:40  / ATMOSFERİ AYARLA

Philips Hue
Akşam yemeği tamam, bulaşık makinesi kendini doldurup çalışmaya başladı. Tamam tamam, kirli tabakları makineye sen koydun.  Minik bir robot bunu senin yerine yapsa harika olurdu değil mi? Neyse, lambayı biraz loşlaştır ve kanepeye uzan. Sadece loşlaştırmak da değil, Hue ampulleri yönetebildiğin iOS uygulamasıyla ışığın parlaklığından rengine kadar ayarlayabiliyorsun. Daha heyecan verici olansa bu zamanlayabilmen ve hatta Facebook mesajıyla yanıp sönmelerini sağlayabilmen. Ayrıca Philips Ambilight TV’lerle de çalışabiliyor (sağda). 

200 USD / philips.com.tr

19:50  / EKRANLARINI PAYLAŞ 

Philips Elevation
Televizyonun artık hayatındaki bir numaralı ekran değil. Artık seni akıllı telefonla, tabletle paylaşmak zorunda. Philips’in 60 inçlik Elevation isimli TV’sindeki Miracast teknolojisiyle, TV diğer tarafa dijital sinyaller yollarken, tabletinden ve telefonundan TV’ye görüntü aktarabilirsin. Ayrıca 13,5 mm ile Philips’in bu zamana kadar ürettiği en ince TV: Bu incelik görüntü kalitesini artıran dört taraflı, Ambilight teknolojisinin de çok daha etkili olmasını sağlıyor.

4200 USD (yurt dışı fiyatı) / philips.com

20:00 / TV’YE PATRONUN KİM OLDUĞUNU ÖĞRET

Xbox One
İnsanlar yeni Xbox One’a karşı öyle bir tepki gösterdi ki, sanırsın Microsoft öksüz köpek yavrularının bulunduğu bir barınağı bombalayacağını açıkladı… Oysa ki tüm olay, yeni bir konsolun öncülünden daha iyi multimedya deneyimi sunacak olması. Doğru mu doğru… Yeni Kinect algılayıcısı yüzünü tanıyor ve otomatik giriş yapmanı sağlıyor; ardından sadece sesli komutla kanal değiştirebilirsin. Ayrıca ekranını birkaç parçaya ayırabiliyor; yani futbol izlerken aynı anda Skype açabilirsin.

499 USD / xbox.com