Stuff

Samsung Galaxy S IV

Samsung Galaxy S IV, Android’li akıllı telefonların hanesini büyük bir artı ekliyor. Cihazın özellikleri heyecan verici fakat tasarım açısından büyük yeniliklerden yoksun

Samsung Galaxy S IV, firmanın teknik özelliklerden sorumlu departmanının medar-ı iftaharı. 1080p çözünürlük sunan 5 inç Super AMOLED ekran, HTC One ve Sony Xperia Z gibi iddialı telefonların karşısına dikiliyor.

Tasarımı Galaxy S3 ile büyük benzerlikler taşıyor olabilir ancak soru yeni özellikleri Galaxy S IV’ı sizin favori telefonunuz yapabilir mi? Bu sorunun yanıtını incelememizde bulacaksınız; karar sizin.

Tasarım

Fotoğraflarını gördüğünüz bu ‘yeni’ telefonun tasarımı bir yerden tanıdık geliyor değil mi? S IV’ın polikarbon tasarımının neredeyse aynısı Samsung s3’te alüminyum olarak karşımıza çıkmıştı. Polikarbon materyal kullanımı, HTC One ve Xperia Z ile karşılaştırıldığında ‘oyuncak’ hissi veriyor. Bu cihaz 5 inçlik dev telefonun ergonomik bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz ancak tasarım departmanının bu işe pek kafa yormadığını da belirtmeden edemeyeceğiz.

Telefon şık duruyor ancak sizin de görebileceğiniz gibi HTC One ve Xperia Z’nin tasarımı ile verdiği güç hissini veremiyor. Tasarımın -materyal farkının yanı sıra- S3’ten en büyük farkı daha ince kenarlar ve ön tarafta konumlandırılmış olan IR sensörü. Bu sensör hareket bazlı yönetimi mümkün kılıyor. HTC One’da olmayan microSD yuvasının bu telefonda olması ise bir artı.

Performans

Cihaz daha çıkmadan işlemcisi ile ilgili uçuk kaçık söylentiler dolaşmaya başlamıştı. İşin ilginci ise Galaxy S IV’ın işlemcisinin tahmin edilenden de güçlü olması. Dünyanın ilk 8 çekirdekli telefonu olan cihazda, 4 çekirdekli 1.6 GHz Cortex-A15 ve 4 çekirdekli 1.2 GHz Cortex A7 işlemci bulunuyor. Cortex A7, telefonda bulunan diğer işlemciden 6 kat daha az enerji kullanıyor. Samsung mühendislerinin paylaşımlı ve dönüşümlü bir çalışma prensibi geliştirirek, cihazın enerji canavarı olmasını engellemiş olması muhtemel.

S IV’ın 2 GB belleği ve dahili 16, 32, 64 GB depolama seçenekleri bulunuyor. MicroSD kart yuvasını da hatırlatmakta fayda var.

Android 4.2.2 (Jelly Bean) işletim sistemi önyüklü olarak geliyor. Samsung’un bu sefer yazılım – donanım dansını en üst noktaya çıkardığı söylenebilir. Telefonda son derece güçlü olmasının yanı sıra eklenen ekstra özellikleri ile insanı heyecanlandırıyor.

Ekran

Samsung Galaxy S IV’ın ekranı ile ilgili emin olunan tek şey 5 inç ve 1080p olacağıydı. Sonuçta Samsung Sony Xperia Z’nin 5 inç telefon segmentinde yalnız başına at koşturmasına izin veremezdi. Samsung Sony’nin bu hamlesine cevabı, ilk fırsatı olan Galaxy S IV’da tüm gücü ile verdi.

Cihazın ekranı her açıdan başarılı görüntüler sunuyor. Super AMOLED ekranın Galaxy S IV’da selefi S3’ten çok daha iyi iş çıkardığını söylemeliyiz. Her ne kadar HTC One’ın daha az ama büyük pikseller mantığı ile çalışan ekranı (UltraPixel) kadar olmasa da, telefonu alnınıza yapıştırmadığınız sürece bu gözünüze batacak bir eksiklik değil.

Ekranın sunduğu 1080 piksellik görüntüler, telefonda yapılabilecek her şeyi farklı bir eğlenceye çeviriyor. Stuff’taki haberlere göz atmak bile her zamankinden daha eğlenceli (Bunu sık sık yapın). Galaxy S IV’ın fotoğraf ve video düzenleme özelliklerini enine boyuna inceleyecek vakit bulamadık ancak bunun da en az S 3 kadar yeterli olduğunu söylenebilir.

 

Kamera

Geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere. Samsung mühendislerine bir alkış; ne de güzel bir iş çıkarmışlar. Tasarımdaki yenilikten yoksun havayı cihazın yazılımsal ve donanımsal yenilikleri ile gidermişler. Galaxy S IV iki kameraya sahip. Bunlardan arkadaki 13 Megapiksel, öndeki ise 2 megapiksel.

Samsung’un, HTC One ‘ın UltraPixel teknolojisi ile kamerasını farklılaştırmasına da bir yanıtı var: Dual Camera. Bu özellik ile, Galaxy S IV aynı anda iki kamerası da kullanılabilen ilk telefon oldu. Aynı anda iki kamerayı da kullanarak video ya da fotoğraf çekimi yapabiliyorsunuz.

İki kameranın çektiklerini nasıl nasıl göreceğim diye endişelenmeyin. Samsung bunu da düşünmüş. İster yan yana görün, ister  alt alta, bu tamamen size kalmış. Bu iki kameranın görüntülü görüşme esnasında da birlikte çalışabilmesi heyecan verici.

Biraz da kameranın performansına değinelim. Galaxy Camera arayüzü hoş bir yenilik olmuş ancak diğer özelliklerin yeni ve çok işlevsel olduğu söylenemez. Kamera ile çekilen fotoğraf ve videolar yine HTC One’da olduğu gibi son derece başarılı. Ancak dediğimiz gibi, yalnızca anı yakalamak için. Profesyonel fotoğraflar için Canon, Nikon ve diğerleri.

Kamera ile ilgili değinebileceğimiz bir diğer özellik de Eraser Shot. Bu özellik ile fotoğraflarınıza giren davetsiz misafirleri kolayca silebilirsiniz. Onlar kim olduklarını biliyorlar… Yeni fotoğraf albümü gerçekten güzel ve işlevsel. Sound Shot özelliği (fotoğraflara ses ekliyor) de aynı bir renk. Fotoğrafların kolayca düzene sokulmasına olanak tanıyor.

Kamerada çekimleri hareketli GIF dosyaları olarak kayıt etmek için Drama Shot adlı bir mod bulunuyor. Ayrıca bir gezi ya da etkinliğin sanal hatırlatıcıları olmalarını sağlamak için fotoğraflara konum etiketi ekleyip özel hikayeli albümler hazırlamak da mümkün.

Smart Pause ve Smart Scroll

Samsung’un efsanevi gözle kontrol sistemi sonunda geldi. Smart Pause ve Smart Scroll isimli iki özellik olarak karşımıza çıkan bu yetenek, cihazı gözlerimiz ile kontrol etmemize olanak tanıyor.

Smart Pause, video izlerken başka bir yere baktığınızda videoyu durduruyor. Siz yeniden cihazınıza bakmaya başladığınızda ise video kaldığı yerden oynatılmaya devam ediliyor. Galaxy S IV bunu yaparken, yüzünüzü de tanıyor ve bu deneyimin sorunsuz olmasını sağlıyor.

Smart Scroll ise tarayıcıda aşağı yukarı gidilmesini ve ekrana dokunulmadan e-posta gönderimi yapılmasını sağlıyor. Bu işlem sırasında cihaz yüzünüzü ve bilek hareketlerinizi izleyerek sizin dokunmanıza gerek kalmadan isteğinizi yerine getiriyor.

 

Air Gesture ve Air View

Galaxy S IV’ün en etkileyici özellikleri Air Gesture ve Air View. Bunlar bir bakıma innovatif yazılımlar ve Apple daha düne kadar bunları kullanıcılarına sunan tek firmaydı.

Air Gesture, elinizi ekranın üstünde -tokat atarmış gibi- hareket ettirmeniz ile web siteleri, foto galeriler ve diğer işlemlerde geçiş yapabilmenizi sağlıyor. Elinizi sağdan sola veya soldan sağa hareket ettirmeniz yeterli. Bu tabletler için daha kolay kullanılabilir bir özellik ancak biraz alışınca telefon ekranınızın parmak izleri ile dolmasını engelleyecektir.

Air View ise çok daha iyi. Bu özellik, destekleyen birkaç uygulamada parmağınızı havada oynatmanız ile ön izlemeleri veya ön bilgileri görüntülemenizi sağlıyor. Samsung burada istenmeyen işlemleri engellemek için hareket belli bir süre yapılmadığında özelliği aktif etmiyor. Yani cihaz sizin bu hareketi ne için yaptığınızı anlıyabiliyor. Bu özelliği Flipboard uygulamasında denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Sonuç

Samsung Galaxy S IV’ün tasarımının daha farklı olması iyi olurdu. Ancak bu, cihazın tasarımının kötü olduğu anlamına gelmiyor. Sadece şaşırmadık, hepsi bu. Üstelik polikarbon gövdenin ergonomik olduğu da bir gerçek. Büyük resime baktığımızda ise, özellikleri ile akıllı telefon pazarının en iyilerinden biri. Ayrıca HTC One ve Xperia Z’ye de sert bir yanıt.

Galaxy S IV’ün Android segmentinde öncüsü olduğu yeni nesil arayüz -Air Gesture ve Air View gibi-, kullanıcı ile cihaz arasındaki etkileşimi daha keyifli bir hale getiriyor. Yakında bu tarz etkileşim yöntemlerini diğer üreticilerin de kullanacağı gün gibi ortada. Ancak şu an için yalnızca Galaxy S IV bunu hakkıyla yapabiliyor.

İki işlemcinin kullanılması ve bunlardan birinin diğerinden tam 6 kat daha az enerji harcaması pil ömrü sorununa ‘kısmen’ bir dokunuş. Ancak yeni özellikleri ile kullanıcısını tam bir enerji canavarına dönüştüreceği için şimdiden bir şey söylemek zor.

Güçlü ve kullanıcısı için özel bir şeyleri olan, üstelik inovatif ve ilklere de imza atan bir cihaz olan Galaxy S IV, mobil pazarı sallayacak.