Stuff

Steve Wozniak’ın gözünden Samsung

Apple’ın kurucu ortaklarından ve kişisel bilgisayarın mucidi olan Steve Wozniak Samsung ve şu an ikisi de zor durumda gibi görünen Microsoft ile Apple hakkında konuştu.

Microsoft’un uzun zaman önce gerçekleştirdiği başarılarının üzerine yattığını belirten Wozniak (Woz), ayrıca emekliliğe zorlanan Steve Ballmer‘ın 13 yıllık yönetiminin Bill Gates dönemi kadar başarılı olmadığını düşündüğünü söyledi.

BBC’ye konuşan Woz, Apple’ın başarısının ise büyük bir firma olmasına rağmen hala inovatif ve çevik kalabilmesi sayesinde olduğunu düşünüyor. Mülayim bir insan olan Woz, bugünlerde üzerine gidilen Apple CEO’su Tim Cook’a da arka çıktı:

Steve Jobs firmayı ve ürünleri harika yapan şey hakkında çok güçlü duygulara sahipti. Kendisinden sonra bu rolü sürdürmesi için Tim Cook’u seçti.” Jobs’ın yakın arkadaşı olan Oracle’ın kurucu CEO’su Larry Ellison ise Jobs olmadan Apple’ın yok olacağını düşünüyor.

Daha önce Apple’ın inanılmaz ürünlerle hepimizi şaşırtacağını söyleyen Woz artık bundan pek de emin görünmüyor: “İnsanoğlu için harika şeyler her yıl gerçekleşmiyor.”

“Apple uğruna savaşmaya değer”

Apple akıllı telefon, tablet ve PC pazarının en güçlü oyuncularından biri. iPhone ve iPad, firmanın büyümesindeki en büyük etkenler olmayı sürdürüyor. Ancak her şey eskisi gibi güllük gülistanlık değil; Apple en güçlü kaleleri tablet ve akıllı telefon segmentlerinde artan bir rekabetle karşı karşıya. En tehlikeli rakip ise Samsung.

Güney Koreli Samsung dünyanın en büyük telefon üreticisi olma unvanını kazandı ve tabletlerde de pazar payını artırmaya devam ediyor. Woz Samsung’un pazarlama konusundaki başarısını övüyor ve ekliyor: “Ayrıca onların Apple’ın olmadığı pazarlarda çok güçlü dağıtım kanalları var, çünkü Apple’ın gelişimi Macintosh ile gerçekleşti. Bu da küçük bir alan ve pazar payı demek.”

“Hali hazırda bağlantıları, iş stratejileri olan ve dünyanın her yerinde oturmuş iş yapma metodları olan insanlara karşısın. Bu iş Apple için savaşmaya dönüyor ve buna değer.”