Stuff

Stuff’ın 2014 Dünya Kupası Rehberi

Brezilya’da yapılacak dünya kupası geldi çattı. Yaz sıcağında, serin evinde maçların keyfini en iyi şekilde çıkarabilmen için UHD TV’leri, kafa dağıtmak için keyifli filmleri ve ses sistemlerini bulabileceğin rehberimize hoş geldin…

JARGON AVI

UHD TV

Ultra HD, yani 4K (3860x2160p) çözünürlüklü TV’ler, Full HD TV’lere göre dört kat fazla piksele sahiptir. Keşke ülkemizde bu maç yayınlarını, doğal 4K izleyebilecek yayınlarımız olsaydı… Ne yazık ki, görüntü yükseltimine (upscale) talim etmek zorundasın…

Görüntü yükseltİmİ (upscale)

HD ya da standart görüntüdeki (480p) içerikleri, milyonlarca piksele sahip 4K TV’lerde daha çekilir kılmak için geliştirilmiş bir teknolojidir. Çamur gibi görünebilecek bir içerik, bu yöntemle daha eli yüzü düzgün bir hâle getirir.

ALIŞTIRMALAR

BUNLARI İZLE

Zafere Kaçış, 1981

Taçsız Kral Pele ve Slyvester Stallone’nin yer aldığı film, 1945 yılında, Nazi Almanya’sında geçiyor. Esir düşen bir grup müttefik askeri, tüm olumsuzluklara rağmen Almanya ile maç yapıyor.

İnek Şaban, 1979

Kaleci Bülent kaçınca, takımın kalesi, bire bir benzeri manav Şaban’a (Kemal Sunal) kalıyordu. “O kadarrrr”cı Mithat ağabey (Dinçer Çekmez), patrona çek karalatırken, Şaban’ı mafya işlerine koşturtuyordu.

The Two Escobars, 2010

1994’teki kupada trajik bir olay yaşanmıştı. Kolombiyalı defans oyuncusu Andres Escobar, kendi kalesine gol atınca, takımı ABD’ye yenilmişti. Ülkesine dönünce öldürülmüştü.

Class of ‘92, 2013

Dönemin yıldız Manchester United’lı oyuncularının ((David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Paul Scholes, Phil and Gary Neville ) rol aldığı belgesel niteliğindeki film, 1992-1999 yılları arasındaki Manchester’in yükselişini anlatıyor. Eski Başbakan Tony Blair, Eric Cantona, Zinedine Zidane ve Dani Boyle’un röportajlarını barındıran film, Manchester’lı oyuncuların, futbol dışındaki hayatlarındaki arkadaşlıklarına da yer verdiği için eleştirmenlerce beğenilmişti. Futbolla ilgilensen de, ilgilenmesen de kesinlikle izlemen gereken bir belgesel.

Shaolin Soccer, 2001

Film olmuş bir manga gibi düşün. Kupada, tuttuğun takım elenirse, sinir atmak için izleyebilirsin. Çok eğlenceli bir futbol filmi. Küçükken Tsubasa’yı sevdiysen; bunu kaçırma. Ustasının ölümünden yıllar sonra, beş kardeşini bir araya getiren bir keşiş, dövüş teknikleriyle top oynuyor.

Kaptan Tsubasa, 1981

Tsubasa, futbol aşığı bir çocuktu. Tek hayali, dünyadaki en iyi futbol oyuncusu olmaktı. Direklerden zıplayıp, beş metre havada saniyelerce kalıp röveşatalarla gol atan bir futbolcuydu. Dünyanın yuvarlak olduğunu sahanın iki metre sonra aşağı inmesiyle öğrenmiştik…

Looking for Eric, 2009

Ken Loach imzalı, futbol fanatiği bir postacının karanlık hayatını ve Eric Cantona’dan öğütler almasını işleyen filmi, kesinlikle yakalarını kaldırarak izlemelisin. Zaman zaman intihar etmeyi düşünen, ailesi tarafından terk edilen postacıyı, bir meslektaşı hayata döndürüyor. Güzel bir dram filmi.

Football Factory, 2004

Grand Theft Auto serisinden bildiğimiz Rockstar Games’in yapımcılığını üstlendiği film, Tommy ve üç arkadaşının seks, alkol ve uyuşturucudan arta kalan zamanlarında holiganlık yaparak adam dövmelerini, belaya bulaşmalarını konu alıyor. “Holiganlık, İngiltere’nin kanayan yarasıdır”.

STUFF’IN İLK ALTILISI

TOSHIBA 58L9363

11.899 TL / toshiba.com.tr

Bir Dünya Kupası daha geldi çattı. Yeni bir televizyon almak için bundan daha iyi bir sebep olabilir mi? Hazır elin değmişken, 4K’ya terfi etmek de iyi bir hamle olacaktır. 58 inçlik Toshiba 58L9363’ün, dünyadaki en iyi 4K TV olma gibi bir iddiası yok. Amacı, düzgün bir 4K deneyimi sunmak. Ah bir de fiyatı yurt dışındaki gibi uygun olsaydı… Detaylı 4K görüntüler ve canlı renkler sunmanın yanı sıra, işlevsel akıllı uygulamalara ve iki afili 3D gözlüğe sahip. Televizyon ‘mavi ekran’ verebiliyor ama korkma, yalnızca kendini güncellemeye çalışıyor. TV’nin kumandası ve akıllı arayüzü ise Toshiba’nın görüntü performansı kadar iyi iş çıkaramadığı yanları.

Cloud TV

Önce hakkını verelim; Toshiba, TV arayüzlerinin daha sade ve kolay kullanılabilir olması gerektiğinin farkında. Şimdi yiğidi öldürelim; Toshiba’nın bunun için tasarladığı Cloud TV iyi bir başlangıç ancak, hâlâ yeterli değil. Eksikleri ve kullanıcıyı zorlayan yanları var.

Asıl konuya dönersek…

58L9363 fiyat etiketinin ve kutusunda dev gibi yazan Ultra HD özelliğinin hakkını veriyor. Renkleri canlı, parlaklık seviyesi ise ideal. Sesleri de bir hayli doyurucu olan bu televizyon, 178 dereceye kadar geniş görüş açısı sunuyor. CEVO 4K görüntü işlemcisi, HD görüntüleri Ultra HD’ye yaklaştırabiliyor.

Ekran 58 inç (146 cm), Bağlantı HDMIx4, USBx2, SD kart, Wi-Fi, Ethernet, Boyut 85,7×130,6×37,4 cm

BUNUNLA KULLAN: 86 Möble Sinema Koltuğu

Televizyonun muhteşem olabilir ama eğer karşısına kurulduğunda tamamen rahatlayamıyorsan, işin hiçbir esprisi kalmıyor. Bu yüzden, Toshiba 58L9363 ile 86 Möble Sinema Koltuğu kombinasyonu kaçınılmaz. Hayır, adı sinema koltuğu olduğu için onda oturduğunda yalnızca film izlemen gerekmiyor. İki kişinin olabilecek en iyi şekilde rahat edip, önlerindeki ekrana odaklanabileceği şekilde tasarlanmış. Yerli malı kullanma gibi hoş bir eğilimin varsa, 86 Möble’nin yerli malı yurdun malı olması da hoşuna gidecektir. Ülkemizde uç tasarımlar odağında faaliyet gösteren nadir mobilya üreticilerinden bir tanesi.

3480 TL / 86moble.com

Hasan Selman, internet editörü
@hsnselman

Dünya Kupası’nı çocukluğumdan beri babamla birlikte takip ediyorum; Her maç Beckenbauer’den Van Basten’ine kadar her ülkenin ölümsüz efsanelerini anlatır durur. Tüm bunları yeniden dinlemek için sabırsızlanıyorum doğrusu. Bu yılki Dünya Kupası’nda ikimizin de favorisi Brezilya. Finali de İspanya ile oynarlar herhalde. Bence kupanın hayal kırıklığı Fransa, kupanın en kötüsü de Honduras olacak. İngiltere’ye karşı boş değilim ama bu işler tombik Lampard’la olacak işler değil…

PHILIPS 65PFL9708

19.000 TL / teknosa.com.tr

Bu yaz, gencisi yaşlısı Brezilya’da; sen ise evde Dünya Kupası’nı kaldıracaksın. Peki buna uygun bir televizyonun var mı? Yoksa seni 65 inç’lik Philips 65PFL9708 ile tanıştırayım. Mülayim gri çerçevesinin içinde UHD görüntüler sunan TV, sahanın çimine kadar detaya inebiliyor. Tasarım, Sony’nin hoparlörü öne bakan UHD’lerinden daha şık. Renkler, oldukça canlı ve güçlü; siyahlar ise dipsiz kuyu gibi. Hassas gözler için de titreme ve bulanıklık izlerini ödüllü görüntü işleme motoru ortadan kaldırıyor. Doğal 3D keyfi, yanında gelen altı adet pasif gözlükle yaşanabiliyor. TV’nin en güzel yanı ise rakiplerinden ucuz! oluşu.

Üç taraflı Ambilight XL

Algılanan siyahları iyileştiren ve göz yorgunluğunu azaltan bu özellik, maç keyfini ikiye katlayacak. Aydınlatma sistemi, duvara üç taraflı olarak tuttuğun takımın renklerini yansıtabiliyor. Bu da Philips’in rakiplerinden daha havalı görünmesini sağlıyor.

Bir Ronaldo geçti

Futbol maçlarında ya da hareketin fazla olduğu içeriklerde, en önemli şey bunların doğru ve akıcı görüntülenmesidir. Philips ise 900Hz Perfect Motion Rate Ultra kare yenileme hızıyla bunları sonuna kadar sana sağlıyor. Artık Ronaldo’yu ekrandan hızla geçerken daha net izleyebileceksin.

Ekran 65 inç (165 cm), Bağlantı HDMIx5, USBx3, Wi-Fi, Ethernet, Boyut 92,5×146,7×28,1 cm

BUNUNLA KULLAN: İçecek şapkaları

Adrenalin ve heyecan oranı yüksek futbol maçlarını izlerken kimse put gibi yerinde oturmuyor. İçten gelen bir dürtüyle sağa sola koşturup, tezahürat ediyorsun. Tabii bu arada içecekler de elden veya masaüstünden kayıp yere düşüyor. İçecek şapkaları ise tam bu noktada işine yarayabilir. Şapkaların her iki yanında bulunan bardaklıklara sevdiğin içecekleri (ayran, zemzem, kola vs.) yerleştirip, ellerini kullanmadan hortum yardımıyla keyfi yudumlayabiliyorsun. Hem ev temiz kalıyor hem de hareketlerin kısıtlanmıyor. Farklı renk ve tasarımlarda satılan bu şapkalara internet üzerinden kolaylıkla sahip olunabiliyor. Sonuçta nimetin başımızın üstünde yeri var.

30 TL / bundesign.com

Onur Binay, internet editörü
@10ur1000ay

Bana Dünya Kupası denince aklıma 2010 yılında Almanya’nın aldığı üçüncülük geliyor. Statta Mesut Özil ve Bastian Schweinsteiger, evde ise ben ve kardeşim kendimizi paralasak da ne yazık ki şampiyonluk kupasını kaldıramadık. Bu yıl da favorimiz Almanya. 2010’da olmadı ama bu yıl, finali İspanya ve Almanya oynayacak. Gana yine hayal kırıklığı yaratabilir. En kötü performansı ise Kore Cumhuriyeti gösterebilir. İspanya’nın ise yine bir şeyler yapabileceğini düşü nüyorum. Sonuçta şampiyonluk golü Iniesta’dan gelmişti.

SONY KD79X9005A

Açıklanmadı / sony.com.tr

Reality X-Pro görüntü yükseltme teknolojisi gayet işe yarıyor. Bu kadar büyük, 8 milyondan fazla piksel barındıran bir TV’yi beslemek için 4K içerik kıtlığı çekiyoruz. Elindeki standart ya da Full HD görüntüleri, UHD biçimine yükselterek izleyebilirsin. Doğal bir 4K içerik kadar olmasa da yine de iyi görünüyorlar. Extended Dynamic Range teknolojisi, koyu siyah tonlar sunuyor. Özellikle gece çekimlerinin bulunduğu sahneler, derin siyahlarla gerçekçi görünüyor. Geleceğin teknolojisi, HEVC codec’lerine şimdiden destek vermesi güzel. Bu codec sayesinde 5 Mbit gibi düşük internet hızlarıyla bile 4K video izlenebilecek.

Oyuna gelme, oyuna gel!

PlayStation Now adlı bulutta oyun teknolojisine destek veriyor. Yakın süre içerisinde çıkacak ve 2015 başında ülkemize gelecek hizmet, uzaktan, indirmeden PS oyunlarını oynamayı mümkün kılıyor. Hızlı bir internet bağlantısının şart olduğunu söyleyelim.

TİRİDİYE BAN

Aktif 3D desteği sayesinde, görüntü kalitesinden feragat etmeden üç boyutlu içerik oynatabiliyor. Muhteşem demo videolar için YouTube’daki 1tompo1 kanalını öneririz. Gözlüklerin çok pahalı olması da, maç zamanlarında âdetâ KaNaYaN BiR YaRa…

Ekran 55 inç (138,8 cm), Bağlantı HDMIx4, USBx3, Wi-Fi, Ethernet, Boyut 77,8×146,3×40,5 cm

BUNUNLA KULLAN: Sony PlayStation 4

79 inçlik TV’ye banka hesabını aktardıktan sonra, gerçek 4K çözünürlükte oyun oynatabilecek bir PC toplamaya paran kalmayabilir. Biliri fazla, kalmayacaktır. 4K oyun oynatmasa da, bu neslin en iyi konsolu PS4’ü alıp, FIFA 14 ortamlarına akabilirsin. Bu oyun, yeni nesil EA Ignite Engine motoruyla yapıldı. Oyun, ne PC’de, ne de eski nesilde PS4’teki kadar güzel oynanış ve fizik motoru sunmuyor. En iyi FIFA deneyimi için PS4 şart. Cihaz, şu an için oyun kıtlığı çekse de, bu yıl içerisinde canavar oyunlara sahip olacak. PlayStation Plus üyeliğinin, her ay ücretsiz ve kaliteli oyunlar hediye etmesi, Sony’den beklediğimiz bir cömertlik.

1399 TL / tr.playstation.com

Volkan Öztürk, görsel yönetmen
@volkanozturkbjk

Güney Amerika’da düzenlenen kupaları kıta takımları kazanmış. Kupada her ne kadar favori ev sahibi Brezilya gözükse de Almanya, İspanya ve Arjantin’in gücü göz ardı edilecek gibi değil. Finalin Brezilya- İspanya arasında oynanacağını ve İspanya’nın kupayı alacağını düşünüyorum. Hollanda da geçen kupadaki gibi bir süprizle karışmıza çıkabilir. Hayal kırıklığını Nasri’nin ahını alan Fransa yaşatacak, Messi’den ötürü gönlüm Arjantinden yana ama sadece Messiyle bu iş olmaz… (Kamerunun o yeşil forması nedir yaa :))

SAMSUNG 65HU8500

14.000 TL / samsung.com.tr

Samsung’u görünce ince TV anlayışımızda bir revizyona gittik. Tüm bağlantı noktalarını ve donanımı ayrı bir kutuda toplamak TV’nin tasarımına ve formuna büyük katkı sağlamış. Malzeme ve işçilik kalitesinin de bu görsel dili yakaladığını söyleyelim. Yeni akıllı TV arayüzü, ilk bakışta çok farklı gözükmese de oyun ve sosyal ağ konumlandırmalarında iyileştirmeler var. Doğal 4K içerikler inanılmaz gözüküyor. PurColor renk işlemcisinin yarattığı dinamik ve canlı renkler maç yayınlarında fark yaratacak. Samsung, HD içerikleri 4K’ya yükseltme işini çok iyi yapıyor. Hakiki 4K maç izleyemesek de, izlemiş gibi yapabiliriz.

Evrilen TV

Akıllı Gelişim Kiti adı verilen teknoloji ile hem TV inceliyor hem de gelişmeye devam ediyor. Yeni bir televizyon almak yerine, Akıllı Gelişim Kiti’ni güncelleyerek yeni teknolojiyi, sadece yazılım olarak değil donanım olarak da yakalamak mümkün oluyor.

Kavisli ekran

Kavisli ekranlar her şeyden önce salonuna büyük bir prestij katacaktır. Yansımaları ve ekranın farklı noktalarına olan görüş mesafe farklarını azaltıyor. Test ettiğimiz TV veya mobil cihazlarda büyük bir performans farkı gözlemleyemedik. Drogba transfer etmek gibi bir şey diyebiliriz.

Ekran 65 inç (164 cm), Bağlantı HDMIx4, USBx3, Wi-Fi, Ethernet, Boyut 145x 89,1×32,6 cm

BUNUNLA KULLAN: Philips HTL9100

Bu güzel soundbar’ı geçen yıl Berlin’de düzenlenen IFA’daki atölye çalışmalarında test etmiş ve oldukça beğenmiştim. Bir aydır ülkemizde de resmen satışa sunulan HTL9100, çevresel ses sorununa getirdiği yaratıcı, şık ve fiziki çözümüyle ayakta alkışlanmayı hak ediyor. Her iki ucunda soundbar’dan ayrılabilen ve manyetik bir sistemle kolyalıkla sökülüp takılan iki adet uydu birim bulunuyor. Ayrıldığında arka hoparlörlere dönüşen birimler, kablosuz olarak odanın dilediğin yerinde kullanılabiliyor. Dokuz saatlik çalma süresi sunan pilleri, ana birime takılınca şarj oluyor. Çok yönlü, şık, çevresel ve stereo ses performansı da bir harika.

1799 TL / philips.com.tr

Erhan Acar, dijital yayınlar editörü
@eranacav

Meksika 86’dan beri hatırladığım kupalarda, başaltı takımları veya tutkunu olduğum oyuncuların takımlarını destekledim. Batistuta’dan sonra tutku ile takip ettiğim kimse olmadı ama başaltılık konusunda bu yıl tuttuğum bir takım var. Belçika, inanılmaz bir genç kuşak yakaladı ve bu oyuncular da Avrupa’nın en iyi kulüplerinde kendilerine yer edinmeyi başardılar. Hazard ve Lukaku önderliğinde keyifli maçlar izleteceklerini düşünüyorum. Brezilya ve İspanya’nın ise kupayı almaması için her totemi yapmaya hazırım.

ARÇELİK A65-US-9498

12.000 TL / arçelik.com.tr

Çerçevesiz tasarımıyla beğenimizi kazandı. Oturma odasıyla tanıştırılacak kadar şık bir 4K TV. Malûm, Brezilya’daki maç saatleri bize uymuyor. Olur da, kalkamazsan ve maçı kaçırırsan, dahilî Dropbox bulut uygulamasıyla, maçları, harici diske kayıt edebilir, boş vaktinde, uzaktaki bir bilgisayardan izleyebilirsin. Her yerde, kaçırmana rağmen maç sonucunu ısrarla söyleyecek bozguncular (spoiler’cı) olacaksa da, maçı izlemenin keyfi bir başka. “Ben küçük ekrana gelemem” dersen, eve dönünce 65 inçlik, görüntü yükseltimi (upscale) de yapan Arçelik televizyonunda izlersin.

Biip! Kayıttayız!

Bir önceki sürüme göre on kat hızlı olan USB 3.0 arabirimine sahip olması güzel; 4K kayıt yapacağın zaman, hızlı bir depolama birimine ihtiyacın olacaktır. 4G’nin bile daha gelmediği ülkemize, 4K ne zaman gelir, geldiği zaman USB 15.0 çıkar mı, bilemeyiz…

Top sana geliyor gibi olacak

Pasif 3D destekli televizyon, altı adet gözlükle geliyor. Üstelik bu gözlükler, dandik bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi durmuyor. Maç zamanı, kankaları eve doldurup, çıtır çerezi alıp küçük bir stadyum simülasyonu yapmak için birebir.

Ekran 65 inç (165 cm), Bağlantı HDMIx5, USBx3, Wi-Fi, Ethernet, Boyut 144,7×90,5×30,6 cm

BUNUNLA KULLAN: Western Digital My Cloud 2 TB

Arçelik televizyonunu bir medya merkezine çevirmek için ihtiyacın olacak depolama alanını My Cloud ile karşılayabilirsin. 2 TB ve 4 TB alan seçenekleri sunan NAS (ağa bağlanabilen depolama) kişisel bulut alanın olarak çalışıyor. Modemin açık olduğu sürece, depolama cihazındaki dosyalara dışarıdan ulaşabilir olacaksın. Lütfen, kedinin ya da yeni doğmuş bebeğinin yüzlerce fotoğrafıyla insanları darlama…
Ev ağında ise medya içeriklerini, televizyonun dahil diğer cihazlarına kablosuz dağıtması sayesinde, her cihaza ayrı ayrı dosya kopyalamakla uğraşmazsın. Şık metalik yapısıyla, oturma odanda sırıtmayacaktır.

410 TL / wdc.com.tr

Kaan Kayar, haber editörü
@kaankayardegil

Dünya kupasını çatır çatır alacağız. TÜRKİYEM’in önünde Brezilya, Arjantin gibi futbolla yatıp kalkan ülkeler de, biradan arda kalan vakitlerinde top oynayan Alman ve İngilizler de DURAMAYACAK! Ümit Davala çok iyi bir oyuncu, saçlarını beğenmesem de takımımıza çok katkısı bulunuyor. İhsan Mansız ve Hüsam Şaş keza… Milli takımımızı çok beğeniyorum. Kesinlikle şampiyon olacağımıza inanıyorum. Tarkan’dan ülkemizi temsil edecek fantezi-pop bir şarkıyı da bekliyorum.

LG 55LA970V

7.500 TL / lg.com.tr

İncecik dış çerçevesi, gümüş rengi ve açılınca alt kısımdan çıkan ses sistemine bakınca, Dünya Kupası’nın bu TV’yi hak etmek için en az bir Maradona çıkartması gerekir. Genelde köşelerden yapılan LED aydınlatmayı arka panele alan LG, bunu güçlü video işleme motoruyla birleştirerek, her şeyi, kendi göründüğü kadar güzel gösterebiliyor. Ürünün alt kısmında, bir motorla hareket eden 4.1 çevresel ses sistemi var; TV’yi açtığında usulca yerini alıyor. Üst kısımdaki kamera ise Skype ile sevdiklerine ulaşmanı ve hareketlerinle TV’yi kontrol etmeni sağlıyor. Kaç kez top sektirdiğimizi sayamıyor ama uygulamalarla da eğlenceden uzak kalmıyor.

Kablosuz görüntü qeyfi

LG’nin yazılımı ile bilgisayardaki videoları kablosuz ağ üzerinden televizyona aktarabilirsin. Her ne kadar biri USB 3.0 olan USB yuvalarına sahip olsa da, bilgisayarında arşivlediğin filmleri diske aktarıp TV’ye bağlamakla uğraşmayacaksın.

Sihirli kumanda

Alıştığımız TV kumandalarının sonuna doğru geliyoruz. Bu son şayet LG’ninki gibi kumandalarla gelecekse, hemen gelelim. Ufak ve ele oturuyor, havada hareket ettirerek ya da ortasındaki tekerleği döndürerek menüler arasında kolaylıkla gezebilirsin.

Ekran 55 inç (139 cm), Bağlantı HDMIx3, USBx2, Wi-Fi, Ethernet, Boyut 123×78,1×27,4 cm

BUNUNLA KULLAN: Seagate Backup Plus 2 TB

Tamam, LG’ye her şeyi kablosuz aktarabilirsin ama bu sefer de bilgisayarın diski dolabilir, sonra hangi kıymetli dizinin 8 sezonunu birden silmek zorunda kalacağını kara kara düşünürsün. Seagate’in yedekleme yazılımı ile tüm verilerini yedeklemeyi de kolaylaştıran bu diski, 2,5 inçlik boyutuyla çantaya atıp gezdirmek için de ideal. Mobile Backup uygulaması, mobil cihazlardaki fotoğraf, video ve diğer dosyaları kolayca yedeklemeyi sağlarken, bulut desteği de verileri güvende tutuyor.

180 USD / seagate.com/tr/tr

Aytun Çelebi, yazı işleri müdürü
@aytuncelebi

Benim için Kazanan: İsmi lazım değil. Böyle bir durumda favori belirlememek, benim açımdan çok daha iyi. Klişe bir ‘herkes iyi oynasın, futbol kazansın’ değil, benim dileğim şu yönde: Afrika’dan bir takım çıksın, 90 İtalya’daki Kamerun gibi essin, gürlesin. Favori olmayan bir Avrupa takımı finali zorlasın. Güney Amerika geri kalmasın, Asya sürpriz yapsın. Herkesin favorileri de kolay maç kazanamasın. Yeni yetenekler kopsun gitsin, biz de televizyon karşısında heyecandan ve sıcaktan eriyelim.

 ISINMAYA ÇIKARKEN

BUNLARI SAKIN DİNLEME

We’r One – Pitbull

Dünya Kupaları birer festivaldir ve müziksiz bir festival, festival değildir. Her kupa için ev sahibi ülke bir şarkı yaptırır, bu yılın resmi şarkısı gereksiz şarkıların daha gereksiz ismi Pitbull’a ait. Aynı şarkıdan onlarca yaparak başarıyı yakalayan, düetlerin vazgeçilmez adamı Pitbull, başarısız ve zevksiz işlerine bir yenisini daha eklemeyi becermiş. Dünya Kupası boyunca yüzlerce defa maruz kalacağımız şarkı, bu süreçte bize zor anlar yaşatacak.

Gloryland – Daryl Hall & Sounds of Blackness

Kupa tarihinin en sıkıcı turnuvalarından biri olarak tarihe geçen 1994 Amerika, bu berbat şarkı ile başarısını pekiştirmeyi başarmıştı. Futboldan ziyade ABD’nin ne de güzel ve mükemmel bir yer olduğundan dem vuran gospel esintili şarkı, insanı değil futboldan, kendi derisinden bile tiksindirebilir. Kötülüğü üzerinde evrensel bir uzlaşma olması, TV’lerde nostalji adında gösterilmesini engelliyor.

Waka Waka – Shakira

Daha kötü şarkılar var, bunu kabul ediyoruz ama Güney Afrika’da düzenlenen 2010 turnuvasının kulaklarımızda bıraktığı büyük bir tahribat var. Vuvuzela’nın kulak zarlarımızda açtığı derin yaralar o kadar büyük bir travmaya neden oldu ki, Waka Waka sözlerini duyduğumuz anda audio bir cehenemin içinde kendimizi buluyoruz. Vuvuzela büyük bir travmaya sebep olmuş olsa da Shakira’nın şarkısının başarısızlıktaki hakkını verelim.

Bunu mutlaka kullan:Sky Sports Dünya Kupası takvimi

Bizim buraların bir yayını değil ama o kadar kolay ve kullanışlı bir iş yapmışlar ki yazamadan edemedik. Sky çok basit bir şekilde bir takvim üretici geliştirmiş. Bu yazılım ile Google, Apple ve Outlook’un takvim uygulamalarına eklenecek fikstürler hazırlayabiliyorsun. Birkaç tık ile tüm kupa fikstürünü Google hesabımıza ekledik.

BUNLARI OKU

Kaptan – Marcel Desailly

Fransa ile 116 A Milli maç, bir Dünya, bir Avrupa ve bir Konfederasyon Kupası şampiyonluğu, iki Şampiyonlar Ligi kupası, lig ve yerel kupa şampiyonlukları, Nantes, Marsilya, Milan ve Chealsea ile geçen bir avrupa kariyeri… Avrupa’nın en önemli savunma oyuncularından birinin, Gana’dan futbolun zirvesine uzanan hikayesi…

The Manager – Mike Carson

Football Manager’lık başında efsaneler ve mucizeler yaratmak gerçek hayatta milyon dolarlık servetlere sahip ve 30 yaşından genç insanları yönetmekle (ne kadar çok istesek de) kıyas kabul etmez. Avrupa futboluna hükmeden bir avuç seçkin menajerin, sırlarını ve yöntemlerini öğrenmek için harika bir kaynak ama FM’de işe yaramıyor.

Futbol Asla Sadece Futbol Değildir – Simon Kuper

1994 yılında yayınlanan ve aynı yıl İngiltere’de spor edebiyatı alanında verilen, William Hill Ödülü’nü kazanan kitap, Simon Kuper’in Türkiye için yazdığı özel önsözle yayınlandı. Futbolun siyaset ve kültürel olaylarla olan ilişkisini çok etkili bir dille anlatan kitap için “kült” kavramı rahatlıkla kullanılabilir.

Gol Atan Galip – Mahmut Sert

On yıllık profesyonel futbol kariyeri bulunan, akademisyen Mahmut Uslu, bu güzel isimli kitapta futbol ile ilgili birçok soruya cevap arıyor. Her soru ilgiye değer ama özelikle şu iki soru bizim çok ilgimizi çekti: “Hayatında hiç spor yapmamışların spora olan bu tutkusunun nedenleri neler ve futbol dünyası spor kavramını yutuyor mu?”

 

PİS BURUN

Adidas Brazuca

Geçen dünya kupalarındaki toplar için, firmalar büyük konuştular: “Bu, dünyanın en yuvarlak topudur, en isabetlisidir, En İyi Yardımcı Oyuncu Oscarı’na adaydır” dediler. İsmi, Brezilya halkı tarafından oylamayla koyulan Brazuca, bu alengirli, reklamcı ağzına girmiyor. Tek olayı, altı adet termal olarak eklenmiş panelleri… Derine atılan dikişlerle bir araya gelince, bu paneller, daha iyi bir tutuş deneyimi ve kararlılık sağlıyor. “Top dandik hacım, ondan yedik” diye bahane üretemeyeceksin…

338 TL / adidas.com.tr

Adidas Telstar, Meksika, 1970

İşte ‘top’ budur. Telstar, dikişleri elle atılmış deri bir toptu. Termal mermal yerine, birbirine zıt renkte panelleri vardı. Bu sayede, siyah-beyaz TV’lerde rahat görülebiliyordu.


Adidas Azteca, Meksika, 1986

Deri ve hayvan ürünlerinin çağına nokta koyan Azteca, ilk sentetik futbol topuydu. Sinir olduğumuzdan değil ama yakından bakınca, Maradona’nın el izini bile görebilirsin (ehehe

Adidas Fevernova, Kore ve Japonya, 2002

1978’den beri kullanılan Tango motifinden sıyrılan Fevernova’da ‘mikro balon’ denilen süngerden yapılmış bir katman vardı. Bu sayede havada daha hızlı gidebiliyordu. Kaleciler sevmemişti.

Ekstra 14 kameraya patates de ister misiniz?

Gol çizgisi teknolojisi, 14 kamerayla, yarım saniye içinde gol tespiti yapıyor. Bu yüzden, topa ekstra bir algılayıcı eklenmesi gerekmiyor. Bu yıl çıkacak Adidas miCoach Smart Ball, içindeki ivmeölçer sayesinde, hızı, açıyı ve gidiş yönünü iOS cihazına aktarabilecek.

AYAK BİLEĞİNİN HAKKINI VER

Nike Magista

579 TL / nike.com/tr

Eskiden, krampon sevgisi deyince aklımıza favori oyuncumuzun imzasının bulunduğu bir ayakkabı gelirdi. Şimdiyse, Mario Götze ve Andres Iniesta gibi oyuncuların giydiği, kendinden çoraplı, bilim kurgu filminden fırlamış gibi duran bir krampon geliyor. Yüksek bilek… Pardon, ‘dinamik ve tam oturan bilek (Dynamic Fit Collar) ve Flyknit tasarımı, konforlu bir çorap hissi veriyor. Yağmurlu çamurlu sahalardan daha çok, kuru ve temiz sahalar için uygun olan Magista, ayağına nefes aldıracak Nikeskin katmanıyla kaplı. Muhteşem ortalar yapmayı sağlayan, oyun klavyelerindeki özel kısayollar gibi özellikleri bulunan Magista II: Hileci Edition’ı bekliyoruz…

GİYİLEBİLİR ROBOT TEKNOLOJİSİ

Açılış seromonileri genelde sıkıcıdır. Bakan gelir kurdela keser, kasap gelir kurban keser ama 12 Haziran’da, Dünya Kupası’nın başlangıç şutunu, düşünce gücüyle kullanılan bir robot kıyafet giyen, engelli bir genç yapacak. Tüm dünya açılış görsün.

Adidas Argentinia, İsviçre 1954

Batı Almanya’nın 1954’deki ayakkabıları, çiviye sahip ilk krampondu. Finalde yağmur yağdığı için Adi Dassler, çivileri daha uzun yaptı. 3-2 kazandılar.

Nike Air Mercurial I, Fransa 1998

İlk Ronaldo’nun ‘ayağa düşürdüğü’ Mercurial, tasarım değiştirerek arz-ı endam ediyor. Nike, Hami Mandıralı gücü yerine, hafifleterek Roberto Carlos çevikliğine ‘oynamış’.

Puma V.106, Almanya 2006

Mercurial ve Magista arasındaki bu kramponlar Aptolast teknolojisi sayesinde ayakları güzelce sarıyordu. Hâlâ giyenleri görmek mümkün.

MAÇ GÜNÜ

EV

Kızarmış Tavuk Kanatları

Malzemeler (dört kişilik)

Yapılış

  1. Maçtan dört saat önce yoğurt ve kanatları derin bir kapta iyice karıştır ve beklemeye bırak. Diğer tüm malzemeleri bir kap içine koy ve pul biber karışıma renk verene kadar yoğurarak karıştır.
  2. Maçtan 15 dakika önce (fırın için 35) kanatları pul biberli karışıma tek tek ve iyice bula. Derin bir tencereye, kanatlar yağın altında kalacak kadar yağ doldur ve kanatları tencereye tepiştirme. Uygun bir tenceren yoksa veya kızartma istemiyorsan, 160 derecede bir fırın da iş görür.
  3. Kızgın yağda kanatları beş dakika kızart. Fırın kullanıyorsan, ayçiçek yağını kanatlara iyice bula ve 160 dereceye ısınmış fırında, 25 dakika pişir.
  4. Kanatları kağıt havlu serdiğiniz bir servis kabına koy, açlık yapma birkaç dakika bekle de az soğusun ve lezzeti otursun. Tuz ve arzu ettiğin baharatları güzelce serp, yanına kestiğin birkaç dilim limon, mayonez, hardal vesaire ile servis et. Yanına da buz gibi köpüklü bir içecek, mis!

Futbol sanatı: OYUN FELSEFELERİ

Posterler futbol tutkunları için olağan unsurlar olabilir ama futbolla ilgili pek az şey modern sanatın ilgisini çeker. Uzmanlar ne der bilemeyiz ama bu minimal A3 poster çalışmaları hem futbola olan bağını hem de estetik anlayışını hakkıyla temsil edecektir.

28 USD / etsy.com/shop/Footynews

STATLAR

Maracana

Zico, Ronaldo ve Romario gbi efsanelerin şehri olan Rio de Janeiro’da bulunan, futbol tarihinin en meşhur statlarından biri olan 200 bin kişilik dev (artık 79 bin), yepyeni yüzü ile final dahil yedi maça ev sahipliği yapacak.

Mané Garrincha

Ülkenin başkenti, Brasilia’da inşa edilen stat aynı adı taşıyan eski stadın yerine inşaa edildi. Üç yıl süren projenin 270 milyon dolara mâl olması bekleniyordu, fakat 2013 mayısında stat açıldığında faturada 453 milyon yazıyordu.

SEYİR ZEVKİ

Dünya Kupası’nı nerede 4K izlerim?

Sony’nin 4K teknolojisi ile canlı yayınlanacak üç maç var: 28 Haziran, 4 Temmuz ve 13 Temmuz’daki final maçı. Bu maçlar resmi yayıncı kanallar ve sinemaların kullanımına açık ama bu yazı kaleme alındığı tarihte yayınla ilgili yapılan bir açıklama olmadı. Japonya’ya gitmek 4K maç izleme işini çözecektir çünkü “adamlar yapıyor, abi!” sözü yok yere söylenmedi, bu kupa için 4K yayın işini yaklaşık iki yıl hızlandırdılar.

Upscaling de ne ola?

Bu kadar yatırımı yaptık, 4K bir TV aldık ve 4K yayına ulaşma şansımız yok evet ama mansiyon ödülü ile kendini avutman mümkün. 4K TV’lerin upscaling özelliği HD yayınlar üzerinde gözle görülür bir iyileştirme yapabiliyor. Test ettiğimiz tüm TV’lerin bu konuda hatırı sayılır bir başarısı var. Bu şekilde kendini avutmana yardımcı olalım.

BAŞLAMA VURUŞU

BAKMAYA DEĞER GRUP MAÇLARI

İSPANYA v HOLLANDA , 13 HAZİRAN, 22:00

Aşırı sıkıcı maçlar da olsa, Dünya Kupası fikstüründeki her maç en azından izliyormuş gibi yapmayı hak ediyor. Son dünya şampiyonu İspanya ile geçen kupa, finalde devre dışı bıraktığı Hollanda’nın kapışması grup maçlarının uzaktan bakınca en kalite vadeden maçlarından biri. İspanya bu turnuvanın da en büyük favorilerinden biri olabilir ama zaman zaman sıkıcı olmaya başlayan taktik anlayışları, biraz daha delişmen bir takım olan Portakallar karşısında nasıl bir sonuç verecek, biz de merakla bekliyoruz.

İNGİLTERE v İTALYA, 15 HAZİRAN, 04:00

Sıkıcı maçlar demişken, sıkıntıdan patlatma ihtimali yüksek bir maç yazma şansını bize veren bu iki Avrupalı deve teşekkür edelim. Dünyanın ilk futbol milli takımı, çizgiyi geçmeyen bir golle ile, 1966 yılında aldıkları kupa dışında kaydadeğer başka hiçbir ulusal başarısı olmadan bu turnuvaya geliyor ve bunu değiştirme ihtimalleri de çok düşük. Diğer yandaki İtalya, sekiz yıl önce, hiçbir şey yapma şansları olmadığı düşünülen bir turnuvada, Zidane’a kafa attırarak kupayı kaldırdılar. Her ikisi de favori değil ama mazileri hatrına izlenir.

ALMANYA v PORTEKİZ, 16 HAZİRAN, 19:00

Almanya, Brezilya ve İspanya ile birlikte kupanın üç ciddi favorisinden biri. Son üç kupada iki final bir yarı final gören Almanlar, bu yıl kupayı kucaklamak istiyor. Bir takım için bir oyuncudan ibaret demek futbol oyununa haksızlık oluyor ama Christiano Ronaldo şu an o kadar farklı bir noktadaki, Poretkiz’i Ronaldo ve saz arkadaşları olarak tanımlayabiliriz. İsveç’i eledikleri play-off mücadelesi de bunun en yakın örneği. 29 yaşındaki süper yıldız için bu turnuva çok önemli, kupayı alamayacak olsa da kişisel imzasını atmak için yanıp tutşuyordur.

Futbol hasretini dindir: Goal of the Dead (Ağustos)

Dünya Kupası bittikten sonra yeni sezon için önümüzde 1,5 aylık bir süre daha olacak ve bu kadar rekabetçi bir turnuvadan sonra bizi ne hazırlık maçı ne de ön eleme maçları keser. Bizi olsa olsa, kana susamış futbol zombilerinin bir şehri yakıp yıkması keser.

MAÇ YANCILARI

Ultimate Fan Live, Ücretsiz / iOS

Gerçek zamanlı sosyal oyunda, maçı domine edeceğine inandığın üç oyuncuyu, diğerlerinin seçtiği triolarla yarıştırıyordun.

FIFA, Ücretsiz / iOS, Android

Dünya kupasına dair bilmen gereken tüm verileri, takımlar ile ilgili güncel haberleri, anlık skorları, resmi ağızdan takip edebileceğin, gayet de başarılı bir uygulama.