Stuff

Şu an satın alabileceğin en iyi üç Android telefon

En iyi üç Android. Göz kamaştıran üç ekran ve farklarını anlamak için harcadığımız otuz üçer saat…

Hangi süper telefonu almalısın? Kulağına hoş gelmeyecek bir şey söyleyeceğim: Bu üç cihaz da mükemmel. Haydi çık işin içinden… Aslında, geçen yılın en iyi üç telefonun, evrim geçirmiş hâllerine bakacaksın. O yüzden, hangisini seçersen seç, yanlış bir seçim yapmamış olacaksın. Yine de bu seçme işini kolaylaştıran bir şey değil; spotta otuz üçer saat dediğimize bakma, kafiyeli dursun diye öyle yazdık, yoksa her cihazla günler geçirdik ve nerede güçlüler, nerede çuvallıyorlar, ufak tefek standart kullanımda göze batmayacak pürüzler var mı, çıkardık. Z2 mükemmel fotoğraflar çekiyor (mercek köşede olduğu için parmağın, fotoğrafı mahvetmiyor), Samsung’un uygulamaları çok kullanışlı ve HTC One M8’in güç tuşunun nereye konumlandırıldığını artık önemsemiyoruz. Android’in üç güzeli hakkında seveceğin diğer şeyler için okumaya devam et. Bakalım seni neler bekliyor…

 

YARIŞMACILAR

[one_third]

Xperia Z2


Xperia’nın Zeus’u Z2, 5,2 inçlik ekranıyla, beklenenden çabuk geldi. Yeni kamera yeteneklerine ve KitKat’a sahip.

[/one_third]

[one_third]

One M8

HTC One’ı 2013’te çok sevmiştik. Babasının mirasına yatacak mı, Samsung ve Sony’yi dövmek için çalışacak mı, göreceğiz…

[/one_third]

[one_third_last]

Galaxy S5

Telefonların İsviçre çakısı Galaxy S5, ‘diğer cihazları eski gösterme’ görevine devam ediyor. Bir tanesini cebimizde ister miydik?

[/one_third_last]

TESTLER BAŞLASIN!

SONY XPERIA Z2
★★★★★

Xperia Z2 neredeyse hiçbir şeyden feragat etmemiş. Ekranı, sesi, pil ömrü ve kamerası azamî kalite hedeflenerek tasarlanmış. Z serisinin yerleşik tasarımı, hantal ve kaba duruyor. Alüminyum köşeleri ve sadece camdan oluşan arka yüzeyiyle ciddi dursa da alt ve üst kısımlar çok yer kaplıyor. Bu 163 gramlık kütleyi taşımak için efor sarfedeceksindir. Galaxy S5 ve One M8’i tutması daha kolay.

Z2’nin Live Colour LED adı verilen teknolojisi, ekranda isabetli renk üretimi için geliştirilmiş. Stereo hoparlörleri cihazın önünde ve temiz ses veriyor. Derdimiz ne peki? Ön yüzeyi, ışığı çok yansıtıyor…

1/2,5 inçlik, 20,7 MP kamerasıyla bir akıllı telefona göre mükemmel fotoğraflar çekiyor. Testimizdeki üç telefon da 2,3 GHz’lik Snapdragon 801 işlemciyi kullanıyor ama Sony’nin 3 GB belleği rakiplerine üstünlük kurmasını sağlıyor. Android’e giydirdikleri arayüz kullanışlı sayılır. Uygulama listesinde sonsuz sağa gidebilsek iyi olurmuş. Hâliyle, ekran büyüyünce pil de büyümüş. 3200 mAh’lık pil, Stamina modundayken bir günü rahat çıkarıyor. Fotoğraf ve video çekmeyi sevenler için uygun bir seçim olur. Her yerinden kalite aksa da pratik olmadığını söyleyebiliriz.

■ Tasarım
Parlak siyah ve sert görünümlü her telefon, her zaman en kullanışlı telefon olmuyor. Z2 ağır bir telefon (gerçi HTC de aşağı yukarı bu kadar çekiyor) ama sorun bu değil. Sorun, 5,2 inçlik bir ekran varken, üst ve alttaki bölümün küçük tutulmamış olması… O bölümlerin incelmesi gerek. Bu hâlleriyle çok yer çalıyorlar. Fiziksel ana ekran tuşu da olmadığı için Geri, Ana Ekran ve Pencere tuşları da ekrandan yer çalıyor. Sony’nin verimlilik nedir, öğrenmesi gerek. Minimalist tasarıma önem veriyorsan, yoluna Galaxy S5’le devam etmeni öneririz.

■ Ekran
Şeytan’ın saklandığı yer Z2’nin ekranı tek kelimeyle büyüleyici. Minik detayları S5 ve M8’den daha iyi gösteriyor. Full HD filmleri, ekrana burnunu dayayarak izlesen de piksel seçemiyorsun. Görüntüleme açıları kusursuz değil ama iş görüyor.

■ İşletim sistemi ve uygulamalar
Sony’nin Kitkat arayüzü şişirme program dediğimiz, ikide bir rahatsız eden uygulamalarla dolu. Mesela, Google Now için ekranı yukarı doğru çekince, Sony’nin What’s New uygulamasını da görüyorsun.

■ Kamera
Superior Auto Modu, telefonun potansiyelini gizliyor. İçinde süper, oto moto görüp de güvenirsen, iyi fotoğraflar elde edemiyorsun. Manuel ayarlara göz gezdir. Pozlaması güneş ışığında biraz sorunlu, HTC gibi de gece görüşüne sahip değil. Neyse ki Loş ışıkta yüzler rahat seçilebiliyor, sahneler güzel görünüyor ve Background Defocus modu mest ediyor. SteadyShot sabitlemesi sağ olsun, hem 1080p hem de 4K videoları pürüzsüz görünüyor. Otomatik odaklanması bazen sapıtıyor ve Snapdragon ısınınca, yüksek çözünürlüklü kayıt yapmayı aniden durdurabiliyor.

 

HTC ONE M8
★★★★★

“Oyuncuyu gösteren başarım, telefonu gösteren tasarımdır” diyoruz, bunun One ile meşrulaştığını düşünüyoruz. Öncesinde “alo desin yeter” zihniyetindeyken, şimdi güzel olmasına, afili görünmesine de önem veriyoruz. One M8, şimdiye kadar gördüğümüz en güzel görünen telefon. Babasına göre %20 daha fazla metal içeren kasası resmen “I wanna rock!” diye bağırıyor. Birinin, One M8’i sürekli kurcaladığını görürsen “işim var çok meşgul, önemli bir insanım” pozu atmıyordur. Sana cihazını göstermeye çalışıyordur.

5 inçlik 441 ppi ekranı, One’ın 4,7 inç ekranından güzel görünüyor. Testimizdeki rakiplerine, ahmetmeteaçık ara fark atıyor diyemesek de, en beğendiğimiz ekran diyebiliriz. Kılı, M8x55 yarma vakti geldi: Pil ömrü nasıl? Ultra Power Saving modunda kullanırsan bir günü, eh şöyle böyle çıkarırsın. UltraPixel kameraya hâlâ zeval gelmemiş. Ciddi çekim yapmak isteyenlere One M8’i önermeyiz. Düşük ışık performansı başarılı olsa da çözünürlük yeterli değil. İnce ayar olayına girmeden, tak çalıştır kullanmaya başlıyorsun. Arayüz basit ve temiz. 20,7 MP’lik göz kamaştıran bir kamerası ya da kalp ritmini ölçen bir uygulaması yok ama One M8’i kullanırken elde edeceğin tatminkârlığı, ne S5’ten, ne de Z2’den alamazsın.

■ Tasarım
Bazı kullanıcılar ilk One’ın ikonik tasarımını tercih edebilir ama M8 de en az One kadar leziz görünüyor. S5’in metale benzeyen kenarları ucuz dururken, M8’in eğimli kenarları gözleri üzerine çekiyor.

■ Ekran
Testimizdeki en küçük ekrana sahip. Yine de Sony’yi kontrastta ve görüntüleme açılarında yeniyor. İlk One’la karşılaştırınca, renk gamı hafif yeşile çalıyor ama onu da anca pür dikkat adamlar görebilir.

■ Kamera
“Aynı 3D gibi, Bluetooth gibi bu da bir zamazingo, geçer biter” deme, Duo kamera gerçekten işe yarıyor. Fotoğraf çektikten sonra odaklanma ayarıyla oynayabiliyorsun. Fotoğraf çekmeden önce mod seçmene gerek yok.

■ İşletim sistemi ve uygulamalar
6. his Sense 6, hâla en sevdiğimiz arayüz. BlinkFeed, artık ilgi alanlarını sekmelerde tutabiliyor. Yaktığın kaloriyi ve yürüdüğün mesafeyi harici bir spor cihazı olmadan takip edebiliyorsun.

SAMSUNG GALAXY S5
★★★★★

Galaxy ailesinin genelde ‘büyük’ düşündüğünü söyleyebiliriz. Büyük ekranlar, büyük donanım, büyük numaralar ve hâliyle, Samsung’un kasasını dolduran büyük satışlar… S5, Galaxy ailesinin ikonik tasarımına sahip: Hafif, dayanıklı ve hele şükür, su geçirmez. Kokoş tarzı arka yüzünü beğenmedik ama ekran, telefonun büyük kısmını kaplıyor. Xperia Z2’den sonra ilaç gibi geldi.

MicroSD yuvası, pilinin değiştirilebilmesi, yan yana iki uygulamayı çalıştırması ve hatta kalp ritmini ölçebilmesi sayesinde beğenimizi kazanıyor. Ekranı 2,5K çözünürlükte değil; bu çözünürlüğün yeni gelecek kardeşi S5 Prime’da olacağını duyduk. 5,1 inçlik Super AMOLED ekranı, şimdiye kadar bir Galaxy cihazda gördüğümüzün en iyisi. 16 MP’lik kamerası kaliteli fotoğraflar ve 4K video çekebiliyor. “Samsung elini korkak mı alıştırmış?” şüphesine düştüğün gibi, o TouchWiz yavaşlamalarının giderildiğini görüp bir ‘oh’ çekiyorsun. Gerçi yine My Magazine Flipboard uygulamasında miniminnacık takılmalar olabiliyor. Pili bir günü rahat çıkarıyor, ikinci günün başına yetişiyor. Tek elle kullanım senin için önemliyse Galaxy S5’i öneririz. Ekran alanı verimli kullanıldığı için 5,1 inçe rağmen küçük duruyor. Gayet iyi bir Android.

■ Tasarım
Büyük ve geniş bir telefon, dokulu arka yüzeyi çok göze batıyor. S4’ten sadece 14 g ağır ve daha sağlam. “Ya metal eylersin ya bu diyardan gidersin” demiyoruz ama S ailesinin yeni tasarıma ihtiyacı var.

■ Ekran
Rakiplerine karşı en büyük avantajlarından birisi, ekranın güneş ışığında rahatça görüntülenebilmesi. AMOLED sağ olsun, film izlerken siyahlar kopkoyu görünüyor. Hafiften görüntü maviye çalıyor.

■ Kamera
Manzara çekimlerinde zum yapmayı mı istiyorsun? S5’ten şaşma… Loş ışık performansı içinse HTC’den şaşma. HDR modu şu ana kadar kullandıklarımızın en iyisiydi.

■ İşletim sistemi ve uygulamalar
Son TouchWiz’in tonla özellik sunması ve bunları keşfetmek çok yorucu. S Health ve Smart Switch gibi, iPhone’dan S5’e geçiyorsan, verilerini aktarmanı sağlayan uygulamalar güzel. Alışması vakit alıyor…

VE KAZANAN…
HTC ONE M8

Mevzubahis Android olunca, HTC ayrı bir kulvarda koşuyor (akar sular durur diyeceğimi sandın değil mi? eheh). M8 de aynı One gibi, albenisini anlaman için elinde tutman gerekiyor. Kusursuz sayılmaz, kamerasının ve pil ömrünün geliştirilmesi gerek. Sadece tasarımıyla değil, temiz arayüzü, zamazingo olmayan, gerçekten kullanışlı özellikleri ve stereo hoparlörleri gibi küçük ve hoş detaylarıyla testimizi kazandı. S5 ve Z2’nin parlak geleceği var. One, tüm ihtiyacın olabilecek şeyleri güzelce tek kasada buluşturmuş. Şu an için cebinden çıkarıp milleti kıskandıracağın, kullanması en güzel telefon budur. Tabii 2014’te çıkacak canavarlar var; takip etmeye devam et.