Stuff

SÜPERTEST: En iyi 6 inçten büyük telefonlar

Dev diye tabir edilen 5 inç ekranlı telefonların masaya konulduklarında şaşkınlık yarattıkları zamanlar geldi ve geçti… Her geçen gün daha fazla insan, akıllı telefonun taşınabilirliği ile tabletin dev ekranını bir araya getiren kullanışlı melez cihazlara geçiş yapıyor. Bu telefonlar, ihtiyaç duyduğun tek cihaz olmak, medya ve internet kudretlerine tav olup, diğer tüm cihazları terk etmeni istiyor. Tabii tüm bunları yaparken boyutları nedeniyle pantolonun cebini de bir hayli geriyorlar. Peki ama hangisi senin kıymetli paranı hakediyor? Hasan Selman bunu senin için keşfetti.

EN İYİ OLMAYA ADAYLAR

► Huawei Ascend Mate 

Üçlünün en küçüğü olan Mate minicik (!) 6,1 inç bir ekrana sahip. Aynı zamanda en ucuzu da o.

► Sony Xperia Z Ultra

Steroidli Xperia Z (Ultra), 6,4 inç devasa ekranıyla rakiplerin göze küçük görünmesini sağlıyor.

► Samsung Galaxy Mega

Kalemi yoksa Mega  Note değil mi? Üstelik 6,3 inçlik ekranı da dikkate değer.

TEST BAŞLASIN!

SAMSUNG GALAXY MEGA / ★★★★✩

“1300 TL’den başlıyor. Bir Note değil, ama hâlâ büyük oynuyor”

Mega ilk bakışta canı sıkılmış bir fırıncının Galaxy S4’ü oklavayla açması sonucunda ortaya çıkmış gibi görünüyor. Ne yazık ki tasarımda olduğu gibi S4’ün plastik yapısı da aynı kalmış; bu da paranın kapaklara ve kılıflara gideceği anlamına geliyor. Gel gelelim, neyle kaplarsan kapla Mega’yı yüzüne tutunca utanacaksın; 6,3 inçten bahsediyoruz! 720p çözünürlük sunan dev ekranı, boyut açısından Xperia ile Mate’in tam arasında. Xperia Z Ultra’nın HD videolarda sunduğu detaylar karşısında ezilme konusunda da Mate ile aynı kaderi paylaşıyor. Ancak çözünürlüğü günlük kullanım için yeter de artar.

Mega, Samsung’un Smart Screen gibi, baktığın sürece ekranı açık tutan ve Air View gibi parmağını üzerinde tutarak (tıklamadan) çeşitli içerikleri önizleyebileceğin maharetleriyle donatılmış. Bunlardan en kullanışlı olanı, eşzamanlı iki uygulamayı çalıştırmanı ve bunların pencere boyutlarını ayarlamanı sağlayan Dual View çoklu görev özelliği. Okurken aynı zamanda seyretmek veya dinlemekten hoşlananlar için de kullanışlı.

Testin tek çift çekirdekli telefonu ve 1,5 GB gibi acayip miktarda bir belleğe sahip olmasına rağmen, çoklu görevlerin altından kolayca kalkıyor. Tabii çoklu görevler pil ömrüne pek de iyi yansımıyor. Ama, bu sorun diğerlerinde de var.


    HUAWEI ASCEND MATE / ★★★★✩

    “Grubun küçüğü, ama Huawei gurur duymakta gayet haklı”

    Çok bilmişler Huawei’ye pek sıcakkanlı yaklaşmıyor olabilirler ancak Mate’in parlak IPS+ ekranı neredeyse Mega’nınkinden farksız. Bilakis, biraz daha iyi olan keskinliği ve bol kepçe kontrast oranıyla, fotoğraf görüntüleme konusunda bir nebze daha iyi.

    Ekranı, grubun en küçüğü, ancak cihazın kendisi Mega kadar büyük. Sert yüzeyli dış plastik bandı ve mat sökülebilir arka kısmı sayesinde tam bir el dostu. Huawei’nin dört çekirdekli 1,5 GHz işlemcisi, Mate’in ekranı yüzünden kan ter içinde kalıyor. Uygulamalar arası geçişler sık sık sabrını zorlayabiliyor ve oyunlar beklenmedik küçük takılmalar nedeniyle, eğlence yerine sinir bozukluğu hâlini alabiliyor. Yaşanan sorunlar hiç bu denli muhteşem görünen bir cihazdan beklenmeyecek cinsten…

    Öte yandan, Mate’in kamerası gündüz gözüyle yapılan ve yakın çekimlerde rakiplerinden daha iyi bir performansa sahip; daha keskin ve detaylı çekimler sunuyor. Manzara fotoğraflarını daha karanlık çıkarıyor ve Samsung’dan daha az gren üretiyor. Yine de LED flaşı, tamamen fotoğraf ışığından yoksun olan Sony’den bir adım önde. Henüz Türk kullanıcılar için sorun olmasa da, Mate diğerlerinin aksine 4G bağlantısından yoksun. Sen şimdi gül, biz seni birkaç yıl sonra göreceğiz…


      SONY XPERIA Z ULTRA / ★★★★

      “Hep sahip olmak istediğin o 6,4 inçlik ve 6,5 mm’lik şey…”

      Xperia Ultra Z’yi ilk gördüğünde boyutu seni ürkütebilir. Samsung ve Huawei’den dahi çılgın bir biçimde büyük; ancak eline aldığında, zarifliği, sağlam camı ve ince 6,5 mm gövdesi insanı büyülüyor. 1080p ekranı ise ister istemez “vay be” dedirtiyor. Çok parlak, inanılmaz biçimde canlı ve hem videolarda hem de fotoğraflarda zengin renkler sunuyor. Yazılar da tıpkı ondan beklenecek derecede keskin…

      Nexus 7’den çok az küçük olan yapısıyla, tabletin e-kitap, web tecrübesini ve çok daha fazlasını cebe sığacak şekilde sunuyor. Yalnızca bu da değil; dokunmatik ekranı tüm normal kalemleri stylus olarak kullanabilmene olanak tanıyor. Her ne kadar el yazımız insan elinden çıkmış gibi görünmese de, Sony’nin el yazısı tanıma sistemi bir hayli başarılı şekilde görevini yaptı, hatta bunu çoğunlukla Galaxy Note 2’den daha hızlı bir biçimde gerçekleştirdi.

      Uygulama açma ve aralarında geçiş yapma Xperia’nın güçlü 2,2 GHz Snapdragon 800 işlemcisinin bir an duraksamasına bile sebep olmuyor. Bu işlemci Xperia Z Ultra’yı dünyanın en güçlü akıllı telefonu yapıyor; en azından bir süre için kral o. Cihazın kendisi kadar muhteşem olmayan tek özelliği, 8 MP kamerası; çok zayıf fotoğraflar çekiyor ve bir flaşı yok. Aslında 780 dolarlık fiyat etiketini de dezavantaj olarak sayabililiriz.

         

        VE KAZANAN…

        KAZANAN

        SONY XPERIA Z ULTRA

        ★★★★★

        Xperia Z Ultra testin kazananı, ama baklayı ağzımızdan çıkarmanın vakti geldi. Xperia, testteki diğer ürünlerden çok daha pahalı; yakında Türkiye’de de satışa sunulacak ve 2200 TL civarı bir fiyat etiketine sahip olması bekleniyor. Yine de bu üçü tek bir tutku ile bir araya geldi: Telefonun bağlanabilirliğini, tabletvârî 6 inç ekranın rahatlığıyla sunabilmek. Ancak günün her saati kullanacağın, beğen ya da beğenme, bir hayli dikkat çekecek bir cihaz alacağında, tercihini en iyi ekran ile en güçlü işlemciye sahip olandan ve banyoda bile çalışabilen cihazdan yana kullanman akıllı bir hamle olacaktır. Evet, su geçirmezliğine pek güvenmiyoruz ve flaşsız kamerası da rahatsız edici. Üstelik Galaxy Note III de yolda. Ancak gerçek şu ki, bugün satın alabileceğin en iyi dev Xperia Z Ultra.