Stuff

Twitter kimleri milyarder edecek?

Twitter halka arza hazırlanırken, sosyal ağı ilk dönemlerinden beri destekleyen ve yatırım yapan iş adamları milyon dolarlar kazanmayı bekliyor. Yakında halka arz edilerek 1 milyar dolar gelir elde etmesi beklenen Twitter, iki hissedarına milyar dolar kazandırırken, birçok büyük hissedarına da yüz milyon dolarlar kazandıracak.

Twitter’ın halka arzıyla milyon dolarlar kazanacak olan topluluk bir hayli renkli; Suudi prensi Alwaleed Bin Talal’dan Hollywood yatırımcısı Suhail Rizvi’ye kadar birçok ilginç karakter sosyal ağa daha ilk zamanlardından yatırım yapmış. Öte yandan, Facebook’a ilk zamanlarında yatırım yapan birçok Silikon Vadisi yatırımcısı, sürpriz olmayan bir şekilde Twitter’a da para yatırmışlar.

Her bir hissesi 20,62 dolar olarak değerlendirilen Twitter’ın toplam değeri 9,8 milyar dolar. Şu an Twitter’ın 473,839,475 hissesi var ve bu hesaptan yola çıkarak yatırımcıların halka arzla ne kadar kazanacağını söyleyebiliyoruz. Hesaplar her bir hisse yuvarlak olarak 21 dolar alınarak yapılmış.

İşte Twitter’ın halka arzıyla servetine servet katacak olanlar:

Suhail Rizvi
Hisselerin 15’i / 1,5 milyar dolar

Suhail Rizvi merkezi New York’ta olan özel şirket Rizvi Traverse’in kurucusu. Rizvi’nin, sırf kendi fotoğraflarını internetten kaldırtmak ve hakkındaki bilgileri Wikipedia’dan sildirmek için işe aldığı bir ekibi var. Aslen Hintli olan Rizvi psikoloji profesörü bir babanın oğlu ve 5 yaşındayken ABD’nin Iowa eyaletine göç etmişler.

Rizvi Silikon Vadisi’ni yakından takip eden bir yatırımcı ve daha önce Facebook, Square ve Flipboard’a yaptığı yatırımlarla gündeme gelmişti. Ayrıca Hugh Hefner’in Playboy’u özel bir şirket haline getirmesi için kendisine yardım ettiği biliniyor. Rizvi 2012’de Twitter’ın yüzde 15’lik gibi çok büyük bir bölümünü satın aldı.

Evan Williams 
56,909,847 hisse / 1,2 milyar dolar

Twitter’ın kurucularından olan Evan Williams tam bir iş adamı. Daha önce Blogger’ı kuran Williams, bu platformu 2003’te Google’a satmıştı.  Buradan gelen parayla Odeo firmasını kuran Williams, burada Twitter’ın diğer kurucuları Jack Dorsey ve Dick Costolo ile tanıştı. 2007’ye kadar Twitter’ın başkanlık görevini yürüttü ve ardından Jack Dorsey’e devretti. Ardından Dick Costolo bu görevi üstlendi. Williams hala yönetim kurulunda büyük rol üstleniyor.

Peter Fenton
31,567,740 hisse / 663 milyon dolar

Fenton, Benchmark Capital Partners yatırım firmasının genel müdürü ve Twitter’a ilk yatırım yapanlardan. Fenton kendi adına 1,688 hisseye sahip; geri kalan hisseler ise Benchmark adına alınmış.

Spark Capital
Hisselerin yüzde 5’i / 500 milyon dolar

2005 yılında kurulan yatırım firması Spark Capital 1,5 milyar doları yönetiyor. İlk olarak Twitter’ın yüzde 15’ini satın alan firma, zaman içerisinde bunun yüzde 10’unu sattı. Spark Capital Silikon Vadisi’nden Tumblr, Foursquare ve AdMeld firmalarının da hisselerine sahip.

DST Global
Hisselerin yüzde 5’i / 500 milyon dolar

Yuri Milner tarafından kurulan Rus yatırım şirketi tam bir Silikon Vadisi uzmanı. Facebook, Groupon ve Zynga’nın ilk yatırımcılarından olan DST 8 milyar dolar değerinde bir firma ve Twitter’ın yüzde 5’ine sahip.

Union Square Ventures
Hisselerin yüzde 5’i / 500 milyon dolar

New York merkezli bir yatırım firması olan Union Square Ventures Twitter’ın ilk yatırımcılarından. Ayrıca Foursquare, Etsy, sosyal mesajlaşma sitesi Kik ve taksi uygulaması Hailo’ya da yatırım yaptı.

Jack Dorsey
23,411,350 hisse / 490 milyon dolar

Jack Dorsey Twitter’ın kurucularından ve şu an başkanlık görevini yürütüyor. 13 yaşından beri lojistik konusuna takıntılı olan Dorsey, sürücülerin kullanması için birçok program tasarlamış. New York Üniversitesi’ndeyken Twitter fikrini bulan Dorsey, Odeo firmasında çalıştıkları sırada Biz Stone ile birlikte iki hafta çalışarak Twitter’ın ilk prototipini geliştirmiş. Ayrıca 2009’da kurduğu Square isimli mobil ödeme sistemi ile geleneksel ödeme sistemlerini bitirmeyi planlıyor.

Jim Payne
14,791,464 hisse / 310 milyon dolar

Payne Twitter’ın eylül ayında satın aldığı mobil reklam şirketi MoPub’ın kurucu CEO’su.

Dick Costolo
7,589,608 hisse + 582,660 artırma şansı / 172 milyon dolar

Costolo, COO olarak katıldığı Twitter’da şu an CEO olarak görev yapıyor. Michigan Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi okuyan Costolo, kariyerine Silikon Vadisi’nde programcı olarak değil Şikago’da komedyen olarak başlamış. 8 yıl Andersen Consulting firmasında çalıştıktan sonra FeedBurner’ı kuran Costolo, firmasını Google’a sattı. 2009 yılında ise Twitter’a CEO olarak katıldı. Yıllık 200,000 dolar maaş alan Costolo, kendisine hisse verilmesinin ardından 14,000 dolar maaş almaya başladı.

Adam Bain
1,722,350 hisse / 36 milyon dolar

Twitter’a 2010 yılında katılan Bain, firmanın global gelirlerinden sorumlu başkan pozisyonunda. Daha önce MySpace, IGN ve News Corporation’da çalışan Bain, geçtiğimiz yıl Twitter’dan 6,7 milyon dolar kazandı.

Christopher Fry
700,000 hisse / 14,7 milyon dolar

Twitter’ın mühendislik bölümünü yöneten Fry ekibe nisan 2012’de katıldı. Daha önce Salesforce’da başkan yardımcısı olan Fry’ın kendi adına kayıtlı birçok patenti var.

Peter Currie
291,666 hisse / 6 milyon dolar

Twitter direktörlerinden Currie, AOL tarafından satın alınmadan önce Netscape’de görev almıştı.

David Rosenblatt
283,333 hisse / 6 milyon dolar

Bir diğer Twitter direktörü olan Rosenblatt, daha önce Google tarafından 2007’de satın alınan DoubleClick dijital pazarlama firmasının üst düzey yöneticisiydi. Satın almanaın ardından 2009 yılına kadar Google’ın dijital reklamlarından sorumlu başkan olarak görev yaptı.