Stuff

Windows 8.1 neleri değiştirecek?

Microsoft, Windows 8 ile birlikte her iki-üç yılda bir işletim sistemi geliştirmeyi bırakarak, Apple’ın uzun süredir yaptığı gibi sık aralıklarla dev güncellemeler yayınlama kararı aldı. İşte önce Windows Blue kod adıyla ortaya çıkan ve ardından Windows 8.1 olarak adlandırılan işletim sistemi bunun ilk örneği.

Windows 8.1, 17 Ekim’de sunulacak. Windows 8 kullanıcıları yeni Windows’u herhangi bir ücret ödemeden Windows Store üzerinden indirebilecekler. Bundan bir gün sonra ise Windows 8.1 dijital ve kutulu olarak satın alınmaya sunulacak.

17 Ekim Windows 8.1’in yanı sıra Windows 8.1 RT’nin de çıkış tarihi. Nokia’nın son döneme ortaya çıkan tabletinin bu işletim sistemini kullanacağını tahmin ediyoruz.

Her ne kadar başlı başına bir işletim sistemi olmasa da, Windows 8.1 birçok büyük yeniliği de beraberinde getirecek. Biz de bunları sizler için derledik. İşte Windows 8.1’in getirdiği yenilikler:

Microsoft, Skype’ı Windows’a entegre edeceğini geçen hafta yaptığı açıklamayla doğruladı. Uygulamanın mesajlaşma, video ve sesli arama özellikleri, Windows 8.1′de önyüklü olarak gelecek. Uygulamanın özelliklerini direkt olarak Windows 8.1′in mesajlaşma uygulamasından ya da Skype üzerinden kullanılabilecek.

Tıpkı Mac OS’da olduğu gibi, Windows’un kilit ekranı da artık seçtiğin fotoğraflardan oluşan slaytları gösterebilecek. Bu şekilde Windows 8.1’li bilgisayarını ya da tabletini kullanmadığın zamanlarda dijital fotoğraf çerçevesi olarak da kullanabilirsin. Kilit ekranı dahili olarak ya da SkyDrive’da depoladığın görselleri kullanabilecek.

Söylentisi ilk ortaya çıktığında çok heyecanlanmıştık. Windows 8 ile emekli edilen eski dostumuz Başlat Menüsü geri dönecekti! Meğer Microsoft’un aklındaki tam olarak bu değilmiş. Yeni Başlat Tuşu, Metro arayüzüne giden bir kısayoldan fazlası değil.

Windows 8.1’in başlangıö ekranı çok daha fazla renk ve arka plan seçeneği içerecek. Hatta bunlardan bazıları hareketli olacak. Ayrıca masaüstünde kullandığın duvar kağıdını aynı zamanda başlangıç ekranının arka planı olarak da kullanabileceksin. Çok cicili bicili başlangıç ekranları bizi bekler!

Windows Phone 8’de uygulama ikonlarının içerisinde olduğu kutuların boyutlarına istediğin gibi değiştirebiliyorsun. Nihayet bu özellik Windows 8.1 ile PC ve tablet kullanıcılarına da sunuluyor. Bunun yanı sıra, bu kutuları düzenlemek, bir araya getirip gruplandırmak da çok kolay olacak.

Mesela interaktif bir hava durumu uygulamasını diğerlerinden iki kat daha büyük yapabileceksin. Daha da iyisi, tüm bunları çok daha iyi görecek olman. Microsoft Windows 8.1 ile başlangıç ekranını tüm ekran boyutlarıyla tam uyumlu hale getirdi. 8 inçten 27 inçe kadar tüm ekranlarda en iyi görünümle kullanılabilecek.

Windows 8’in sabit disk odaklı arama sistemi Windows 8.1’de inanılmaz bir değişime uğruyor. Yeni arama sistemi Bing tarafından destekleniyor ve aradığın şeyle alakalı SkyDrive, web ve sabit diskinden sonuçlar gösteriyor. Bu şekilde Metro arayüzün o içine kapanık sistemi biraz daha kullanışlı hale geliyor.

Windows 8.1 ile gelen geliştirmeler işletim sisteminin önyüklü uygulamalarını da iyileştiriyor. Xbox Music, Mail, Photos, SkyDrive ve Camera uygulamaları en büyük iyileştirmelere maruz kalanlar listenin başını çekiyor. Ayrıca yemek ve egzersiz ile ilgili de yeni uygulamalar söz konusu. Photo uygulaması da görseller üzerinde bazı oynamalar yapabilmene olanak tanıyacak. Mail uygulaması ise okuma listesi, filtreleme gibi yeniliklere sahip olacak.

Windows Store Windows 8.1 ile yepyeni bir tasarıma kavuşacak. Bu tasarımın çıkış noktası ise senin aradığın ve ilginç uygulamaları en kolay yoldan bulabilmen. Mağazaya giriş yaptığında Microsoft tarafından önerilen 6  popüler uygulama göreceksin. Bunlardan herhangi birini beğenmezsen, diğerleri de yan tarafta seni bekliyor olacak.

Her şeyin günceli makbuldur. Windows 8.1 ile birlikte indirdiğin uygulamalar otomatik olarak güncellenecek. İndirilen güncellemeleri Windows Store’dan takip edebileceksin.

Microsoft’un bulut depolama servisi SkyDrive, Windows 8.1’e tamamen entegre edildi. Artık dosyalarını direkt olarak SkyDrive’a yükleyebileceksin; üzerinde çalıştığın bir Excel dosyasını kaydederken, bunu SkyDrive’a da yapabileceksin. Daha da iyisi, SkyDrive’daki dosyalarını internete bağlı değilken de kullanabileceksin.

Windows 8.1’in yenilenen PC Settings bölümü, tüm bilgisayarını Denetim Masası’na gitmeden yönetebilmene olanak tanıyor. Metro arayüzdeki bu bölümden ekran parlaklığından güç seçeneklerine, ürün anahtarından Windows güncellemelerine kadar çok geniş ayarlamalar yapılabiliyor. Yine SkyDrive hakkında yapmak istediğin ayarlamaları buradan gerçekleştirebileceksin.

Yeni Internet Explorer 11 Windows 8.1 ile birlikte çıkacak. Yeni IE’de daha iyi bir ‘dokunma deneyimi’ne odaklanılmış. Bunun yanı sıra sayfaları daha hızlı yükleyecek. IE 11’in en ilginç özelliği ise sınırsız sayıda sekme açabilecek olman. Windows entegrasyonu çok daha iyi olacak olan yeni IE’nin akıbeti diğerlerinden farklı olacak mı göreceğiz…

Windows 8.1 dokunmatik cihazlara olduğu kadar dokunmatik olmayanlara da yenilikler getiriyor. Bu yenilikler çoğunlukla fare ve klavye ile daha iyi bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Windows 8’in dokunmatik cihazlar için üretildiği barizdi; Microsoft, Windows 8.1’de  bazılarımızın hala klavye ve fare kullanmak istediğini fark ettiğini gösterecek.

Windows 8.1 3D yazdırmayı da destekliyor.Henüz çok yeni ve kısıtlı bir kitle tarafından kullanılıyor olsa da ileride ne olacağı bilinmez.