Yeni Windows Blue’nun özellikleri ortaya çıktı

Windows’un yeni sürümü Blue’nun görüntüleri internete düştü

Microsoft’un Windows 8’den sonra satışa sunacağı Windows Blue’nun ekran görüntüleri, Microsoft CEO’su Steve Ballmer’ın 57. yaş gününde internete düştü. Winforum sitesinde ortaya çıkan görüntülerde, uygulama kutularının küçüldüğü, Başlama Ekranı’nın daha geniş bir hal aldığı ve kişiselleştirme konusunda daha çok kullanıcı merkezli olunduğu göze çarpıyor.

windows-blue

Windows Blue’da kullanıcılar istedikleri kadar uygulamayı yan yana dizebilecekler. Bu şekilde Windows 7’deki kullanım kolaylıklarından biri olan bu özellik yeniden kazanılmış olacak. Ayrıca uygulamaların ön izleme animasyonları da geliştirildi. Yeni alarm, ses kaydedici, hesap makinesi gibi uygulamalar bu yeni görünüm ile daha kullanışlı hale gelecek.

Windows Blue, Windows 8 stili ayarlar ekranına birkaç yeni özellik ekliyor. Bu özellikler, tablet kullanıcılarına değiştirmek istedikleri birçok şeyi ‘Denetim Masası’na gitmeden halletme imkanı tanıyor. SkyDrive’a eklenen yeni özellik, kamera ve dosyaların entegrasyonunu üst düzey bir hale getiriyor. Çekilen fotoğrafların ve yedekleme dosyalarının anında Skydrive’a yüklenmesi gibi… Arayüz ayarları bölümüe eklenen bir diğer özellik ile de, ön tanımlı uygulamalar ve bunların dizilişleri değiştirilebiliyor.

newblue3_1020_verge_super_wide

Ayarlar ve arayüz iyileştirmenin yanı sıra, Internet Explorer 11 de Windows Blue’nun yenilikleri arasında. Ancak sızan ekran görüntüleri  Blue’nun ‘erken sürüm’üne ait olduğundan, yapılan iyileştirmelerin bunlarla sınırlı olacağını söylemek zor.

Windows 7 ile yavaş bir şekilde başlayan dokunmatik dönüşümü, Windows Blue ile had safhaya ulaşacak. Tablet kullanıcılarını Windows Blue’da bir takım ayrıcalıklar bekliyor. Mesela Başlangıç Ekran’ında aşağıdan yukarıya yapılan bir parmak hareketi ile tüm uygulamaların listesine ulaşılabiliyor. Aynı hareket masaüstünde yapıldığında ise uygulamaların listelendiği bir bant kendini gösteriyor.

Windows Blue’nun bu yıl sonunda satışa sunulacağı söyleniyor. Ancak Microsoft’tan bu konu ile ilgili yapılmış herhangi bir açıklama yok.