Dokunmatik dizüstü bilgisayarlar tutmadı

Dokunmatik PC

Microsoft, Windows 8’li dokunmatik dizüstü bilgisayarların insanları cezbedeceğini düşünmüştü. Pek de tahmin ettikleri gibi olmadı. Artık herkesin farkına vardığı bu durum, IDC’nin satış tahminlerini değiştirmesine sebep oldu. Daha önce 2013 yılında satılacak olan dizüstü bilgisayarların yüzde 18’inin dokunmatik olacağını tahmin eden firma, bu tahmini yüzde 10 civarına düşürdü.

IDC analistlerinden Bob O’Donnell’in Computerworld’e söylediğine göre, dokunmatik ekranı dizüstü bilgisayarların fiyatlarının çok yüksek olması, bu segmentin 2013’de sıçramasını engelleyecek. Bob, dokunmatik ekranlı dizüstülerin, diğerlerine oranla yüzlerce dolar pahalı olduğunu hatta bazen fiyatların ikiye katlandığını söylüyor.

Evet, Bob’ın altını çizdiği fiyat konusu çok önemli. Ancak bir başka önemli konu da insanların neden bu parayı vermek istemedikleri. Cevap çok basit; çünkü verdiğiniz ekstra paranın karşılığını tam anlamıyla alamıyorsunuz. Dokunmatik ekranlı PC’nin tablete veya akıllı telefona oranla büyük bir ekstrası yok; henüz. Ne zaman ki üreticiler dokunmatik ekranı gerçekten işlevsel özellikler ile bağdaştırırlar; işte insanlar da o zaman daha fazla ödemeyi düşünebilirler. Zaten tableti ve akıllı telefonu bir kenara bırakıp PC kullanmamızın yegane sebebi de fare ve klavye değil mi?

Bob açıklamasını, bu yılın satılan Windows 8’li dizüstü bilgisayarların yüzde 90’ının dokunmatik ekransız olacağını belirterek bitirdi.

İlgili Yazılar