Geleceğin savaş makinesi

Günümüzde savaşlar teknoloji ve hava araçları ile kazanılsa da, tanklar yıllardır önemini koruyor. Polonya’nın geliştirdiği fütürist bir FPS oyunundan fırlamışa benzeyen konsept tank PL-01 de, geleceğin tanklarının neye benzeyeceğine dair fikirler veriyor.

Polonya ordusunun birçok firmanın işbirliği ile geliştirdiği ve şu an için konsept aşamasında olan tankı PL-01, RPG-7 gibi popüler tanksavalara karşı avantaj sağlamak için köşeli olarak tasarlanmış.

PL-01

35 ton ağırlığındaki tank, üç asker tarafından kontrol ediliyor ve 940 beygir gücündeki motoru savaş makinesinin her arazide yola devam edebilmesine olanak tanıyor.

Bu tankı özel kılan ise BAE Systems tarafından geliştirilen termal kamuflaj sistemi. Dış kaplamasının sıcaklığını ortamla eşit hale getirebilen tank, bu sayede sıkça kullanılan askeri termal kameralar ve roketler tarafından fark edilemiyor.

tank-pl-01-3

120 mm’lik tank toplarını otomatik olarak dolduran ve istenildiğinde otomatik olarak ateş edebilen PL-01, sürücüsüne 360 derece panaromik görüş açısı sağlıyor.

Tankın bir diğer çılgın yeteneği ise arka kısmındaki görüntüyü kaydederek, bunları ön tarafına yansıtabilmesi; yani görünmez olabilmesi.

Tüm özellikleri çalışan PL-01 prototipinin 2016’da hazır olacağı belirtiliyor.

Tankın videosunu aşağıdaki oynatıcıdan seyredebilirsin: