Türkiye her tweet’i göremeyecek

Twitter ile hükümet arasında tırmanan ve sosyal ağ yetkililerin Türkiye’ye gelmesi ile dinen gerilim sonucunda, zararlı ve mahkeme kararına konu tweet’lerin ‘buzlanarak’ etkisiz hale getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’ye gelen Twitter yetkilileri ile gerçekleştirdikleri görüşmelere ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında:  “Toplantıda özellikle kişisel hakların korunması ve mağduriyet yaşanan durumlarda acil müdahale içeren “süper etiketleme “ yetkisinin TİB’e verilmesi ve daha sık koordinasyon sağlanması için Türkiye’de bir irtibat ofisi açılması konusu dile getirilmiş, Twitter yetkilileri ise bu hususlara hemen karar veremeyeceklerini, merkez ofislerinde yapacakları değerlendirmelerden sonra tekrar bir araya gelebileceklerini beyan etmişlerdir. Ancak zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerin ‘buzlanarak’ etkisizleştirilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır. İstanbul’da kendilerini temsil eden bir avukatın bulunmasının mevcut sorunların çözümü yolunda katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade etmişlerdir.”

Elvan’ın kullandığı ‘tweet’lerin ‘buzlanacağı’ tabiri, yetkili mercilerce zararlı bulunan veya mahkemece engellenmesi kararı verilen tweet’lerin, yalnızca Türkiye’den görülemeyeceği anlamına geliyor. Twitter’ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ‘buzlama’ sistemi, ilgili içeriği yalnızca mahkeme kararının bağladığı ülkede ulaşılamaz hale getiriyor; ancak diğer ülkelerden Twitter’a bağlanan kişiler veya VPN kullanıcıları bu tweet’leri görmeye devam edecek.