Türkiye Selfie Araştırması’nın sonuçları açıklandı

HTC’nin Somera ile işbirliği yaparak gerçekleştirdiği “Türkiye’de Selfie Araştırması”nın sonuçları açıklandı.

HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar, Serdar Kuzuloğlu ve ‘ilk selfie stilisti’ olarak tanımlanan Alexis Knox’un katılımıyla yapılan toplantıda ilginç veriler ortaya kondu.

Türkiye’de Selfie Araştırması’nda son üç ayda sosyal medyada paylaşılan 70 bin selfie etiketli paylaşım taranırken, bunlardan anlamlı bulunan yaklaşık 3500 tanesi Somera analistleri tarafından değerlendirmeye alındı. Çalışmaya 7 bölgeden tüm iller dahil edilirken, analizde coğrafi bölgeler ve cinsiyetler arası farklar öne çıkarıldı.

Öne çıkan sonuçlar şöyle:

* Selfie’lerin yüzde 49’unu erkekler, yüzde 38’ini kadınlar, yüzde 13’ünü ise hem kadın hem de erkeklerin ortak olduğu kareler oluşturdu. Erkekler son üç ayda kadınlara göre yüzde 11 daha çok selfie çekti.

* Selfie’lerin ağırlıklı olarak iç mekânlarda çekildiği, çekenlerin de güler yüzlü ve özenli olduğu görüldü.

* Birlikte çekilen selfie’ler içinde en çok arkadaşlarla birlikte olanların paylaşıldığı ortaya çıktı.

* Birlikte olan selfie’lerin yüzde 48’i arkadaşlarla çekilirken, yüzde 26’sı sevgiliyle, yüzde 23’ü ise aileyle çekildi.

* Toplam selfie’ler içinde sevgiliyle çekilen selfie’lerin oranı yüzde 3’te kalırken, sevgiliyle en çok selfie paylaşılan bölge yüzde 5 ile Marmara Bölgesi, sevgiliyle en az selfie paylaşılan bölge ise yüzde 1 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

* Selfie’lerin yüzde 96’sının manzarasız, ancak yüzde 4’ünün bir manzaranın önünde olduğu görüldü. En çok manzaralı selfie paylaşılan bölge Karadeniz oldu.

* Erkeklerin yüzde 8’i manzaralı selfie çekerken, bu oran kadınlarda yüzde 3’te kaldı.

* Gülümseyen selfie’lerde ise kadınlar erkekleri geride bıraktı. Kadınların yüzde 56’sı selfie’lerde gülümserken, bu oran erkeklerde yüzde 47’de kaldı. Grup halindeki selfie’lerde ise insanların tek selfie’lere oranla daha çok gülümsediği görüldü.

* Tekli selfie’lerin birden fazla kişinin bulunduğu selfie’lere oranla daha çok olduğu (yüzde 59) görüldü.

* En güler yüzlü selfie’ler Güneydoğu ve Ege bölgesinden, en doğallar ise Doğu Anadolu’dan çıktı. En somurtkan selfie’ler ise İç Anadolu, Marmara ve Akdeniz’den çıktı.