Apple WWDC 2015 notları

Apple’ın San Fransisco’da düzenlediği ve 4 gün sürecek olan Worldwide Developer Conference (WWDC) bugün başladı. Etkinliğe binin üzerinde Apple mühendisinin katılması bekleniyor.

20.00’da başlayan Apple sunumundan önemli notları aşağıda bulabilirsiniz.

apple-wwdc-2015

* Yeni OS X’in resmi adı El Capitan. Kullanım kolaylığı iddiasındaki El Capitan’da en dikkat çeken özellik, karmaşık aramalara yanıt verebilmesi. “Müzeyyen Hanım’ın revize manyağı yaptığı Stuff ilanı” gibi aramalar yapabileceğiz (şu an abartıyor olabiliriz). Pencere kullanımında da iyileştirmeler yapılmış görünüyor. El Capitan’ın Yosemite’ten bir buçuk kat daha hızlı olduğu söyleniyor ve Eylül ayından önce son kullanıcıya ulaşacak gibi görünmüyor.

* OpenGL’in yerini Metal alıyor ki, daha az enerji sarfiyatıyla yüzde 50 daha iyi bir oyun ve grafik performansı vadediyor.

apple-wwdc

* iOS 9’la Siri‘nin performansı neredeyse yarı yarıya yükseliyor. Daha da akıllanıyor, güzelleşiyor. Örneğin, telefon rehberinizde kayıtlı olmayan bir numara sizi aradığında, mail listenizi tarıyor ve numara orada varsa eşleştiriyor. Buradaki hata payını bilmiyoruz tabii. Lokasyon, zamanlama gibi konularda da kendini geliştiriyor Siri. “Abi sahil yoğun görünüyor, hiç girmeyelim, çevreyolundan akalım” demesi yakın.

* “Bunca şeyimizi bileceksiniz, bu bilgilerin başkalarının eline geçmeyeceğinin, başka amaçları için kullanılmayacağının garantisi var mı?” dediğinizi duyar gibiyiz. Apple’ın buna cevabı, “Bizde olmaz öyle şeyler” şeklinde.

* Apple Pay ABD’nin dışında, gelecek aydan itibaren İngiltere’de de kullanılmaya başlanacak. Wallet ile sadakatin artırılması hedefleniyor.

* Apple Maps de güncellemelerden nasibini alıyor. Google Maps’te duyurulduğu gibi, anlık toplu taşıma bilgilerine ulaşmak mümkün olacak.

* Yeni bir uygulama geliyor: News. “Yani Flipboard gibi bir şey mi?” sorusu binlerce kez sorulmuştur bu akşam. Evet, öyle bir şey. İlk etapta İngiltere, ABD ve Avustralya’da kullanıma sokulacak olan uygulama, pek çok yayınla işbirliği yapacak.

* iPad… İyi haber: Klavyede kopyala-yapıştır daha kolay hale geliyor. “Picture in Picture” özelliği nihayet iPad’e de geliyor. Çalışırken ekranın bir köşesinde Game of Thrones izlemek mümkün olacak yani (Bu akşam yeni bölüm var). Apple’ı tanıyanlar bu soruyu sorma gereği duymayacaktır ama yine de cevap verelim: Bu özellik tabii ki eski modellerde kullanılamayacak, iPad Air sonrası cihazlarda çalışacak.

* iOS 9 hem daha az yer kaplayacak hem de daha az enerji harcayacak. İyi haber: iOS 8’le uyumlu çalışan bütün cihazlar iOS 9’la da uyumlu çalışacak. Tıpkı El Capitan’da olduğu gibi iOS 9 da Temmuz’da geliştiricilere, sonbaharda da son kullanıcılara sunulacak.

* Uygulama indirme sayısı 100 milyarı aşmış, geliştiricilere 30 milyar dolar ödeme yapılmış.

* Apple Watch için bir milyonun üzerinde uygulama geliştirilmiş. WatchOS 2 ile saatin arka planına timelapse fotoğraflar eklemek mümkün hale geliyor. Apple Watch ile sesli görüşme yapılabilecek, Siri ile ‘muhabbet ilerleyecek’. Yani sokakta bol bol koluyla konuşan insan göreceğiz.

apple-wwdc-15

* Dünya genelinde kesintisiz yayın yapan bir radyo? Apple Music‘te bu da olacak. “Bu da” diyoruz, zira Apple Music, piyasadaki başarılı müzik uygulamalarının birleşimi, bir kolajı adeta. “En büyük müzik platformu” gibi bir iddiası var. Bunu da ‘fanlara dokunarak’ yapacak gibi görünüyor. Bu ayın sonunda kullanıma sunulacak olan uygulama, ilk üç ay ücretsiz olacak. Android uygulaması için birkaç ay daha beklememiz gerekecek. Apple Music’le reklamsız müzik klipleri izlemek de mümkün olacak. Ayrıca Siri’den istekte de bulunabileceğiz: “Siri, koy bir Zeki Müren de, talihimize ağlayalım.” Apple Music’in fiyatı aylık 9,99 dolar olacak. 6 kullanıcıya kadar bir ‘aile indirimi’ de söz konusu ki, onun fiyatı aylık 14,99 dolar.

* Bu akşamki etkinlikte pek beklenmeyen bir olay da yaşandı: Swift‘in açık kaynaklı olacağı duyuruldu. Bu duyuru geliştiriciler tarafından büyük coşkuyla karşılandı.

WWDC 2015’te durumlar böyle.

Görsel kaynağı stuff.tv