RetroTekno | 1940 ve 1950’lerde üretilen 8 ikonik ürün

1940’lı ve 50’li yıllarda üretilen ve kendi alanında efsane statüsüne erişen 8 havalı ürünü derledik. Unutmadan söyleyelim; bu seri 60’lı, 70’li, 80’li ve 90’lı yıllarda üretilen efsanelerle devam edecek.

Piaggio Vespa (1946)

Uzun süren savaş, diğer birçok ülkede olduğu gibi İtalya’da da ekonomiyi zor durumda bıraktı. Pizzaya, espressoya zor para yetiştiren insanlar, otomobil satın almanın hayalini bile kuramıyorlardı. Savaş uçağı üreten İtalyan Piaggio, savaş bittikten sonra “daha uygun yollu bir şey üretemez miyiz acaba?” diye düşündü ve Avrupa’da 60’ların en büyük simgelerinden biri olacak Vespa’yı üretti. Ve tam anlamıyla ‘aldı, yürüdü’.

vespa

 

Land Rover (1948)

Land Rover günümüzde lüks otomobiller üretiyor olsa da, her şey iki kardeşin 1940’ların ortasında bu kara kuru kutuyu tasarlamasıyla başladı. Bunu takip eden 60 yılda, yağmur-çamur demeden, dağ-bayır tırmanmak isteyen çiftçiler ve askerler için sayısız otomobil üretti. Jeep ile birlikte dünyanın 4X4 arzusuna yanıt verdi. Artık her yıl 20 milyon kişi kendine bir Land Rover satın alıyor.

land-rover

 

Fender Telecaster (1950)

Led Zeppelin’den Les Paul’e kadar pek çok efsane müzisyen, Telecaster kullanarak kulaklarımızın pasını sildi. Broadcaster adıyla satışa sunulan bu enstrüman, gitar endüstrisini kökünden değiştirdi. Fiyatı uygundu, kırılması neredeyse imkansızdı ve kendisine sahip olan herkesi inanılmaz havalı gösteriyordu.

fender-telecaster

 

Western Electric 500 (1950)

Çevirmeli telefonlar yakın tarihin en güzel anılarından. Her gördüğümüzde ahizeyi kaldırıp “Adana çık aradan, Adana!” geyiği yapmaktan kendimizi alamayız. Western Electric 500, çevirmeli telefonların Nokia 3210‘uydu. Bir dönem Amerika’da her evde bunlardan bir tane görmek mümkündü.

western-electric-500

 

Rolex Submariner (1953)

Kopyalamak takdir etmenin bir göstergesiyse, Rolex’in çokça takdir gördüğü kesin. Sean Connery sağ olsun,  Rolex Submariner dünyanın en çok kopyalanan saati oldu. James Bond’un saati olarak ekranlara çıkan ve dünyanın ilk 100 metreye kadar su geçirmez saati olan Submariner, filmdeki gibi gövdesinin altında saklı bir daire testereye sahip olmasa da tasarımı hala havalı.

rolex-submariner

 

Scalextric (1957)

Kurmalı model otomobilleriyle ünlenen Scalextric, kurucusu Freddie Francis otomobilleri elektrikli hale getirince ününe ün kattı. Gerçek bir pistin ve otomobillerin 1:32 ölçeklenmiş halini satışa sununca, yoğun talebe ancak bir ay dayanabildi ve firmayı Tri-ang’a satmak zorunda kaldı. Tri-ang’ın ilk işi de metal otomobilleri plastikle değiştirmek oldu. 60 yıl geçti ve hala satıştalar.

scalextric

 

Nikon F (1959)

F gelmeden önce en profesyonel fotoğrafçılar, pahalı telemetreli makineler kullanıyordu. Tek lens refleksli F ise daha uygun fiyat gibi birçok özelliğiyle fotoğraf makinelerinin geleceğini değiştirdi. Lenslerin değiştirilebilmesi, penta prizma vizör, 35mm lensler ve odaklanma ekranları yeni değildi. Fakat daha önce hiçbir fotoğraf makinesi bunların hepsine aynı anda sahip olmamıştı. Çok dayanıklı yapısı, Nikon F’i sahadaki fotomuhabirler için vazgeçilmez hale getirdi. Vietnam Savaşı’nın en popüler kareleri onunla çekildi ve bu makine, Japonya’yı bu sektörün en seçkin üreticilerinden biri haline getirdi.

nikon-f

 

BMC Mini

Her ne kadar oyuncak gibi görünse de, Sir Alex Issigonis’in yakıt cimrisi Mini’si gerçek bir devrimdi. 60’ların simgesi haline gelen tüm önden çekişli hatchback’ler, Mini’nin mühendislik örneklerine ve hoş tasarımına bir şeyler borçludur. Mini her açıdan özeldi. Mr. Bean’den Steve McQueen’e kadar birçok havalı figür tarafından kullanıldı.

bmc-mini

 

Not: Bu içerik Stuff’ın 106. sayısından alıntılandı.