Yeni başlayanlar için drone çekimleri

Toby Pocock, drone’larla video çekimi yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini en ufak detayına kadar anlatıyor.

 

Başlangıç

flickr.comvicki_burton3

Mesafeyi ayarlayın

Seçtiğiniz drone size göre mi? Örneğin DJI Phantom alırsanız kullanıma hazır gelecektir. Fakat DJI F550 gibi set alırsanız, iş size düşüyor. Eğer kendinize güveniyorsanız ve kullanıma hazır setler size uygun değilse bu tarzdaki kitlerden alıp ihtiyacınıza yanıt verebilirsiniz.

Öncelik pilotta, yönetmende değil

Görüntüleri çekmeden önce uçuş deneyimi yaşamanız gerekli. Çünkü drone’u istediğiniz gibi yönetemezseniz kafanızda tasarladığınız sahneler istediğiniz gibi çıkmayacaktır. Çekime başlamadan önce bol pratik yapabilirsiniz.

Kamera ne olmalı?

Seçtiğiniz kamera hafif olmasının yanı sıra hızlı lense sahip olması gerekli. GoPro modelleri bu anlamda başlangıç seviyesindeki kullanıcılara yeterli gelecektir. Çekimleri yaparken ani hareketlerden kaçınmanız gerekli. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Gimball önemli anahtar

Seçtiğiniz gimball kaliteli görüntü için en önemli anahtar. Eğer gimball kameranızı sarsmayı engellerse kaliteli görüntü alabillirsiniz. DJI’ın Zenmuse gimball’ları bu konuda en iyilerinden biri. Üstelik GoPro modelleriyle de uyumlu.

Kurallara dikkat

Ülkemizde henüz yasal anlamda çok fazla sınırlama olmasa bile uçuş güvenliğini tehlikeye sokmamanız gerekli. Merkezi yerlerde yaptığınız çekimlerde güvenlik önceliğiniz olmalı.

Ayarlar

flickr.com-sbeebe

Havayı takip edin

Çekime başlamadan önce çekim yapacağınız yerin havasını kontrol etmeyi unutmayın. Çekim yaparken güneşi arkanıza almayı unutmayın.

Test uçuşu

Yaptığınız ayarların, değişikliklerin nasıl sonuç verdiğini görmeniz adına test uçuşu yapın. Ortaya çıkan sonuç sizi memnun etmeyebilir. Tedbirli olmakta yarar var.

Tek başınıza uçurmayın

Çekim yaparken yanınıza arkadaşınızı almanızı tavsiye ederiz. Drone kontrolden çıkarsa arkadaşınız bulabilir.

Çekim taktikleri

flickr.comvicki_burton

Yavaş olun

Drone ile çekim yaptığınızı unutmayın ve çekim sırasında yavaş hareket etmeye çalışın. Bu sayede görüntüde bozulmanın önüne geçebilirsiniz.

Güneşe dikkat

Güneş bazı durumlarda en büyük düşmanınız olabilir. Bunu engellemek için kullanacağınız iyi bir filtre görüntülerin bozulmasını engelleyebilir.

Sabit tutun

Eğer kameranızı manuel ayarla kullanıyorsanız pozlama hızını yüksek tutmanız önemli.

Hileler

Wimbledon_HDR_180_small

Geçişler

Sabit bir nesneye odaklanarak etrafından geçişler yapabilirsiniz. Bunu yaparken yavaş hareket etmeniz önemli.

Panoramik çekim

Kameranızı manzaranın üzerinde yavaşta hareket ettirin ve önceki görselin yarısına kadar çekim yapın. Daha sonra PTGUI Pro (100 dolar, ptgui.com) kullanın ve görselleri birleştirin.

Selfie

Drone sizden yaklaşık bir metre uzaktayken en iyi selfie’leri çekebilirsiniz.

Düzeltin, ayarlayın

AdobePremiereCC

Gölgeleri silin

Güneş, drone’un pervanelerini kadraj içerisine gölge halinde yerleştirebilir. Bu sebeple, güneşe doğru kullanmamakta fayda var.

Lensi ayarlayın

Adobe Premiere Pro CC (30 dolar/ayda, adobe.com) lensteki sorunları filtreleyen bir sistem sunuyor. Titremeleri ortadan kaldırıp, fotoğrafları yumuşatıyor.

Ufuk

Çekim sırasında ufka dikkat edin. Eğer yapamazsanız Adobe’nin animasyon sistemini kullanabilirsiniz.

Not: Bu inceleme Stuff’ın Ekim 2015 sayısında yayınlandı. Görseller için aşağıdaki adreslerden yararlanıldı:

vimeo.com/alexdao

flickr.com/vicki_burton

flickr.com/sbeebe

flickr.com/eekim