Arşiv meraklılarını mutlu edebilecek 11 Youtube kanalı

“Arşiv candır” diyenler için internet pek çok fırsat sunuyor. Ama düzenli -ve yasal- olan Youtube kanalı sayısı o kadar da fazla değil. Gönül ister ki TV kanalları internetle kavgayı bırakıp arşivlerini açsın ve bütün günümüzü “vay be, 1986’da ne güzel programlar yapılmış” diyerek geçirelim ama bu pek mümkün görünmüyor.

Aşağıda, sıkıcı mesai saatlerinizi ve soğuk hafta sonlarınızı renklendirebilecek 11 Youtube kanalı var. İyi seyirler.

British Movietone

Birkaç ay önce çıkan “AP, Movietone işbirliğiyle 120 yıllık arşivini Youtube’a yüklüyor” haberlerindeki Movietone işte bu.

 

AP Archive

Son yüzyılda dünya genelinde olup biten her şeye dair video bulmak mümkün.

 

Arzu Film

Eski Türk filmlerini sevenler için bulunmaz nimet. Arzu Film’in resmi Youtube kanalında sayısız filmi Full HD olarak izleyebilir, bu filmler hakkında net ve detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

BBC Türkçe / Arşiv Odası

Adeta bir söyleşi cenneti. Kanalın ne kadar değerli olduğunu, açıklama kısmındaki şu cümleden görebiliriz:

Aylin Yazan’ın sunduğu programda, Londra’da ilk konserini veren İbrahim Tatlıses’ten Olacak O Kadar’ın ilk günlerini anlatan Levent Kırca’ya, kaset çıkarmakta güçlük çektiğini söyleyen Ajda Pekkan’dan, tedavi görmek için Londra’ya gelen Barış Manço’ya, Altan Erbulak’ın bilinmeyen bilgisayar tutkusundan Sevgi Soysal’ın BBC Türkçe için kaleme aldığı yazılara kadar birçok farklı ses ve yayına yer verilecek.

 

Kalan Müzik

Diğer yapım şirketlerinin aksine, Kalan Müzik çıkardığı albümleri Youtube kanalında da paylaşmayı tercih ediyor. Gerçekten faklı ve zengin bir arşiv.

 

Historia Bell99TV

İlginç bilgilere doyacaksınız.

 

Barış Manço TV

“İyi günler, mutlu pazarlar”

 

Nuri Bilge Ceylan

Yönetmenin ilk filminden bugüne, kamera arkası görüntülerini, röportajlarını bulabileceğiniz kanal, sinemaseverler için de okul niteliği taşıyor.

Dünyanın en saygın yönetmenlerinden birini, ilk filmini çekerken çocuklara “kameraya bakmak yok” diye dert anlatmaya çalıştığını görmek insanda karışık duygular yaratıyor.

 

Movieclips Trailers

Son yıllarda vizyona girmiş filmlerin fragmanlarını bulabileceğiniz bu kanal da iyi bir ‘zaman geçirme aracı’ olabilir.

 

Nea Zixnh

Müzikseverler için “vay be” dedirtecek pek çok video var.

 

Vevo

“Klip, konser izlerken ‘bu yaptığım şey telif haklarına aykırı mı acaba?’ sorusu beynimi kemirmesin” diyenlerdenseniz Vevo kanalları sizi bekler.