Gelmiş geçmiş en iyi 10 dövüş oyunu

Başımızı belaya sokmadan ve karşımızdakini incitmeden rahatlıkla dövüşebildiğimiz oyunların karşısında sanal rakiplerimizi alt edebilmek için saatlerimizi harcadık. Daha sonra gündemi takip edemediği için gözden düşse de bir zamanlar oyun dünyasında fırtınalar estirmiş, gelmiş geçmiş en iyi 10 dövüş oyununu sizin için derledik.

1) Street Fighter

Dövüş oyunlarının büyükbabası elbette Street Fighter. Öyle ki, cesur savaşçı dövüş figürleriyle Ryu, Cun-Li, Blanka ve Zangief gibi karakterler pop kültürü ikonları haline geldi. Sonuçta Aduket dediğimizde kaçımız bileklerimizi bir araya getirmiyor.

2) Art of Fighting

NEO GEO oyun sistemiyle birlikte gelen Art of Fighting aklımızı başımızdan almıştı. Yalnızca kolay anlaşılır bir anlatısı olmasıyla değil, aynı zamanda birkaç yeni gameplay mekaniği sunmasıyla da dikkat çekmişti. Oyun ilerlerken karakterinizi inşa edebildiğiniz mini oyun da oldukça başarılıydı. Birçok yenilik sunmasına rağmen ne yazık ki hiçbir zaman Street Fighter kadar popüler olamadı.

3) The King of Fighters

Korkunç bir film uyarlamasına sahip olan The King of Fighters, en iyi SNK dövüş oyunlarının karakterlerini alarak onları aynı evrene koydu. Öyle ki oyunda, Art of Fighting’den Ryo ve Robert ile Fatal Fury’nin The Bogarts’ı karşı karşıya kalıyor. Ana hikaye Kyo Kusanagi ve Iori Yagami’nin çarpışma kaderleri etrafında dönerken sonsuz savaş ise her ikisinin klanları arasında yaşanıyor.

4) Virtua Fighter

Japonca’da ‘L’ harfi olmadığı için ismi Virtua Fighter olan bu oyun sanal bir dövüş simülasyonu. Oyun serisi gerçek hayattaki dövüş sanatlarını dijital olarak yeniden yaratmayı ve oyunculara en gerçekçi ve otantik dövüş deneyimini yaşatmayı denemişti. Sonraki süreçlerdeyse 3D grafiklerin limitlerini zorlamıştı.

5) Dead or Alive

Başlarda çok çabuk unutulacağa benzeyen bir isme sahip olduğu düşünülse de Dead or Alive, unutulmaz karakterleri ve muhteşem grafikleriyle bu iddiayı çürüttü. Bunun yanı sıra oyundaki çevreyle etkileşim kurabilme de ilginç özellikleri arasında yer aldı. Oyuncular rakiplerini dövüş ringinden arenanın diğer kısmına şutlayabiliyorlardı.

6) Samurai Shodown

Kılıçlarla dövüşmek! Samurai Shodown dövüş oyunu türünü feodal Japonya ile harmanlaması ile ortaya çıktı. Bu oyunda oyuncular yalnızca ateştopları ve yumruklarıyla mücadele etmiyor aynı zamanda kılıç da kullanabiliyorlardı. Oyuncular ayrıca kavga ortasında, katanalardan ninja köpeklere kadar çok farklı türdeki silahlarla da mücadele verebiliyorlardı. Ne yazık ki bu seri 3D’ye geçiş aşamasında zayıf bir girişim gösterdi. Oyunun iyi bir geri dönüş yapmasını merakla bekliyoruz.

7) Marvel Superheroes

90’lı yıllarda Marvel iki büyük başarıya imza attı. İlki klasik X-men çizgi film serisi ve jenerik müziği. İkincisi de Capcom tarafından yapılan dövüş oyunu Marvel Superheroes. Bu hamle de onu gelmiş geçmiş en iyi oyun listemizde 7 numaraya yerleştirdi.

8) Mortal Kombat

Şüphesiz dövüş oyunları arasında en tartışmalı olanı Mortal Kombat, animasyon yerine fotogerçekçi oyun görüntülerini kullanan ilk oyundu ve bu kan ve şiddet içerikli yapısıyla dünya çapındaki a genç  oyuncuların ebeveynlerini rahatsız etmeyi başardı. En son çıkan Mortal Kombat oyunları piyasadaki en şiddet içerikli grafikler oldu.

9) Soul Calibur

Soul Calibur tamamen kör silahlarla gerçekçi bir dövüşten ibaret bir oyundu. Oyunda, mitolojik savaşçılar, Soul Turnuvası’nı kazanmak için mücadele ediyorlar. Oyunun son dönemdeki versiyonları Star Wars’tan tanıdık isimler Darth Vader ve Yoda’yı da konuk etmişti.

10) Tekken

Listemizi Tekken ya da uzun adıyla ‘The King of Iron Fist Fighting Competition’ ile sonlandırıyoruz. Tıpkı benzer oyunlar gibi Tekken, Virtua Fighter’ın gameplay mekaniğini alıyor. Oyuncular sonu gelmeyen kombolar yapmakla kalmıyor, aynı zamanda cyborg ya da bir ayı olarak da mücadele edebiliyorlar. Bu oyundaki en iyi şeyler ise iyi grafikler ve başarılı karakter tasarımı.