iOS 10 yüzünü gösterdi peki bizi neler bekliyor?

Apple’ın merakla beklenen WWDC etkinliğinde merak edilenler gün yüzüne çıktı. Birçok yeniliğe sahne olan bu etkinlikte iOS 10 en çok dikkat çeken başlıklardan bir tanesi oldu.

iOS işletim sisteminin sonuncusu geliştiriciler için kullanıma sunuldu. Yeni Home uygulamasının dışarısında Fotoğraflar, Müzik ve News uygulamalarında önemli değişiklikler mevcut. Bir diğer önemli gelişmeyse Siri, Harita, Telefon ve Mesajlar uygulamaları geliştiriciler için açıldı.

Mesajlar’da animasyonlu mesajlaşmayı sağlayan etiketler ve tam ekran efektleri güncellemeleri dikkat çekiyor. iOS 10’da en fazla dikkat çeken konulardan bir tanesi ise akıllı ev teknolojilerinin tek bir noktadan kontrolünü sağlayan Home uygulaması oldu.

ios10_6 ios10_14

Harita uygulaması kullanımı kolaylaştıracak şekilde tasarlandı. OpenTable gibi uygulamalarla doğrudan rezervasyon yaparken Uber gibi hizmetlerde Harita uygulamasından çıkılmadan araç rezervasyonu yapmak mümkün oluyor.

ios10_7

Harita, günlük rutine veya takvimdeki randevunuza göre size alternatif yol tarifleri sunuyor. Ayrıca yol üzerinde mola yapabileceğiniz akaryakıt istasyonlarını ve kafeleri gösteriyor. Üstelik burada vereceğiniz molaların yolculuğa olan etkisini de sizin için hesaplıyor.

iOS 10’daki Fotoğraflar, fotoğraf arşivinde unutulan anları Memories’de otomatik olarak ortaya çıkartarak yeniden keşfetmeyi sağlıyor. Ortaya çıkartılan Memory, tema müziğine, film adına ve sinematik geçişlere sahip otomatik kurgulanmış bir film olan Memory Movie’yi de içeriyor. Ayrıca Memories cihazınızda bulunan fotoğraflardaki yüz, nesne ve manzarayı algılayıp gruplayabiliyor.

ios10_10

iOS 10’da Home uygulaması evinizde bulunan aygıtları tek bir noktadan yönetmek ve kontrol etmeyi kolaylaştırmayı hedefliyor. Aksesuarlar, tek bir komutla veya Siri aracılığıyla aynı anda çalışacak şekilde gruplanıyor veya ayrı ayrı da yönetilebiliyor. Örneğin güne, konuma göre bu hareketleri planlayabiliyorsunuz.

Apple Music de iOS 10’dan etkilendi.Eleştirilerin odağı olan tasarımı yenilenerek müzik daha fazla ön plana çıkarıldı. Arşiv, Sizin için, Göz At ve Radyo sekmeleri yeniden tasarlandı ve bu sayede dilediğiniz müziği bulmak kolaylaştı.

iOS 10’da Raise to Wake özelliği sayesinde iPhone’unuzu kaldırdığınıza ekranı otomatik olarak uyandıracak. Böylece Kilit Ekranı’ndan bildirimleri görebileceksiniz. iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ta sunulan 3D Touch sayesinde uygulamalarla etkileşim kurmak daha kolaylaşıyor.

Güncellemeyle birlikte gelen en önemli özellik ise Apple, Borsa ya da Notlar gibi uygulamalarının silinebiliyor oluşu. Buna göre Pusula, iBooks, iCloud Drive, Mail, Harita, Müzik, Haberler, Notlar, Podcast’ler, Borsa ve Hava Durumu gibi uygulamalar silinebilecek ve daha sonra istenildiği zaman tekrar indirilebilecek.

Diğer öne çıkan özellikler ise şu şekilde:

  • Siri, konuma, takvim kullanılabilirliğine veya kişilere göre ilgili bilgileri ortaya çıkarmaya yarayan bağlamsal tahminler ve klavye değiştirmeden birden fazla dilde yazma önerileri gibi yeni QuickType özellikleri sunuyor.
  • Telefon, üçüncü taraf VoIP arama entegrasyonu, sesli mesajları yazıya aktarma ve istenmeyen uyarılar için yeni bir arayan numara gösterme eklentisi içeriyor.
  • Yerleşik uygulama güncellemeleri arasında iPad için Safari, Split View, Notlar ile işbirliği ve Live Photos için düzenleme yer alıyor.
  • Apple Pay şimdi Safari aracılığıyla katılımcı web sitelerinde kolay, güvenli ve gizli alışveriş yapmak, mağazalarda ve uygulamalarda ödeme işlemlerini tamamlamak için kullanılabiliyor.
  • Saat uygulamasındaki Uyku Zamanı Alarmı, düzenli bir uyku programına sahip olmanızı ve uyku zamanı hatırlatmaları almanızı sağlıyor.

Apple’ın iOS10’u ve yeni güncellemeleri başka neler sunuyor? Bu linklerden Apple Watch ve MacBook’lara gelen güncellemeleri okuyabilirsiniz…

MacOS Sierra’yla birlikte Mac’lerde Siri dönemi başlıyor

WatchOS 3.0 ill Apple Watch spora başladı