Çarpık kentleşmede Ay’ı görmenin tek yolu

Şehirleşme o kadar çarpık ki, bırakın yıldızları, Ay’ı bile göremez olduk…

Evet, siz de haklısınız açıkçası. Günümüzde bırakın Ay’ı ve galaksileri, güzel gezegenimizi bile tanıyamaz olduk. Dolayısıyla bu ucundan ışık kaynağı olan bir sopaya bağlı Ay’ı görünce biz de biraz heyecanlandık. Bu bir sanat eseri mi? Yoksa bir lisedeki bilim şenliğinde, ebeveynlerine bir Ay modeli yaptıran şımarık bir çocuğun basit bir hayali mi?

moon

Elbette, arkasında Kickstarter var

Artık nerede ilginç ve ilgimizi çeken bir şey görsek, orada Kickstarter tarafından fonlandığını ve milyonlarca insanın çoktan durumdan haberdar olduğunu görüyoruz. Bu Ay’ın modeli Moon projesi de buradan çıktı… Ay’ın gerçek zamanlı bir diaroması şeklinde karşımıza çıkan bu model, Ay’ın hareketlerini gerçekleştiriyor.

Çekil önümden, Ay’ı göremiyorum

Ne güzel yazmış şair Özdemir Asaf… Bir tırnak işaretinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seren bu söz bile Ay’a önem verilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Tasarımcılar NASA’dan ve Almanya’daki Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden elde ettiği verilerle 1/20 milyonluk bir ölçekte 3D model hazırladı. En iyi malzemelerin kullanıldığı ve 3D yazıcı teknolojisiyle geliştirilen model, Ay’ı evinize getiriyor.

Yani gerçekten hareket mi ediyor?

Keşke lise zamanlarınızda Ay modellerini anne-babanıza yaptırmasaydınız. Bu sayede bilim dünyasına daha çok adapte olabilirdiniz. Bu Ay modeli canlı ve gerçek. Canlı moduna getirdiğinizde 29 tam ve bir yarım günde dönmeyi başaran bu modeldeki ışık kaynağını manuel olarak ayarlayabiliyorsunuz.

650 dolar / moonproject.space