İlk inceleme I Xbox One S

Beyaz plasik kutunun içerisindeki cihaza dikkat etmeniz gerekli. Microsoft’un ürettiği üçüncü oyun konsolu Xbox One S modeli oyun konsollarındaki rekabeti 4K’ya taşıyor.

Xbox One’dan 4K  Blu-ray ve HDR ile ayrılan bu konsolun tasarımı sizi ilk başta etkilemeyebilir. Fakat özellikleri konusunda emin konuşmayın.

Tasarım

xbox_2

Evet işe kolayından başlayalım. Xbox One S yerine geldiği modelden daha şık gözüküyor. Bunda Xbox One’dan %40 daha küçük olması ve beyaz rengi büyük rol oynuyor.

Ayrıca modelde küçülmeyi sağlayan önemli anahtar noktalardan biriyse o eski dev adaptörünün olmaması. Tüm bunlar sayesinde televizyon ünitesinin altında kötü görüntüye sahip dev oyun konsolu devrinin kapandığının habercisi oldu.

Kumanda

xbox_5

One S’te karşımıza çıkan bir diğer önemli görsel değişiklik oyun kumandasında karşımıza çıkıyor. Eski One modelinin tasarımına benzese de kullanılan daha sağlam malzeme sayesinde parmak darbelerinize daha dayanıklı. Kablosuz kullanım mesafesi çok başarılı olan kumandanın kullanılan malzemesi elden kaymayı ortadan kaldıran yapıda. Ayrıca One’da karşımıza çıkan kumandadki başarılı ağırlık dengesi yenisinde korunmuş.

Kablosuz şarjın henüz cihaza gelmemiş olması en büyük eksikliklerden bir tanesi. Fakat Bluetooth özelliğinin gelmesi sayesinde bilgisayar oyuncularını kablosuz şarjı dert etmeyebilir.

Oyunlar

One S’te öne çıkan detaylardan biri 4K desteğine sahip olması. Eğer 4K özelliğine sahip bir televizyonunuz yoksa veya yıl sonuna kadar satın almayı planlamıyorsanız Xbox One S’in satın almasını ilerleyen tarihlere erteleyebilirsiniz.

Teknik değişimlerden biri de HDMI tarafında oldu. 4K ve HDR desteğine sahip olan Xbox One S’in HDMI 2.0 portu sayesinde 4K 60Hz çıkışa sahipken Xbox One sadece HDMI 1.4a desteğine sahipti. Kısacası teknik değişimden etkilenen birçok nokta var.Tüm bunlar sayesinde eski modelden 4 kat daha yüksek çözünürlükte görüntü alabileceksiniz.

Xbox One S’in Blu-ray desteğine de sahip olması Blu-ray oynatıcıların işini zorlaştırıyor. Blu-ray izlemenin yanında oyun da oynayabileceksiniz. Üstelik benzer fiyata.

Peki gerçekten 4K mı?

Xbox One platformu 1080p ve daha altında oyunlara yönelik tasarlanmış durumda. Eğer bu oyunları 4K ekranda oynarsanız işlemci görüntüyü işleyerek 4K’ya güncelliyor. One S’te de karşımıza çıkan durum benzer.

PS4’te de 4K TV’lerde benzer görüntü işlemeyi gerçekleştirse de bu işlemi Xbox One’dan daha başarılı şekilde gerçekleştiriyor.

Xbox One S’in en önemli rakibi PS4 Neo ise 2K desteğiyle gelecek. Bu ne demek oluyor peki? Bu sayede PS4 Neo görüntüyü 2 kere işlerken One S 4 kere işlemek zorunda kalacak.

Eğer 4K’ya çok önem vermiyorsanız HDR’nin keyfini çıkarmak daha mantıklı olacaktır.

HDR neler katıyor?

xbox_3

Eğer HDR’yi daha önce hiç duymadıysanız sitemizi daha sık ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 4K ve HDR son yılların vazgeçilmez ikilisi olarak karşımıza çıkıyor. 4K bir hamburgerse HDR ona eşlik eden peynir diyebiliriz. Bu sayede aldığınız tat daha fazla olacaktır.

HDR’yi kısaca açıklamak gerekirse karanlık alanlar daha karanlıkken aydınlık alanlar ve renkler daha canlı hale geliyor. Bu sayede görüntü deneyimini artırabiliyorsunuz.

Eğer HDR oyunda HDR keyfini yaşamak istiyorsanız bu yılın sonunda çıkacak olan Gears o War 4 ve Forza Horizon 3’ü beklemeniz gerekli.

Kutunun içinde başka neler var?

xbox_4

Cihazın boyutu yerine geldiği Xbox One’dan %40 daha küçük olsa bile özelliklerinden bir şey kaybetmişe benzemiyor. Hafıza 2 TB’ye yükseldi. Eğer USB üzerinden bağlantı gerçekleştirecekseniz USB girişlerinden biri cihazın ön yüzündeyken diğerleri konsolun arkasında yer alıyor. İşlemci ve grafik kartında HDR için yükseltmelere gidilmiş durumda. Fakat bu değişimi FIFA 17 gibi oyunlarda farketmeniz güç.

Karar

xbox_8

Xbox One S birçok beklentiyi karşılamak için pazara çıkıyor. Başarılı bir 4K Blu-ray oynatıcı, oyunlarınızı 4K oynamayı sağlayan bir oyun konsolu.

Fakat pazara ilk çıkmanın dezavantajlarını yaşayacaktır. Sony bu yıl sunacağı PS4 Neo modelinde şimdiden gözüken eksikliklerini giderip pazara girecektir. Tüm bunlara rağmen Xbox One S pazardaki en iyi oyun konsolu olma avantajına sahip. PS4 Neo’dan sonra işlerin nasıl olacağı ise büyük merak konusu.

Beğendiklerimiz

  • Sevdiğiniz oyunların tüm detaylarına hakim olun
  • Piyasadaki en uygun fiyatlı 4K Blu-ray oynatıcılardan biri
  • Ufak tasarımı

Beğenmediklerimiz

  • PS4 halen daha havalı hissettiriyor
  • Kumandanın şarj edilir olması hala standart değil

Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleştirilen etkinlikte Stuff ekibi olarak XBox One S ile ilk kez bir araya geldik ve test ettik: