İnceleme: Call of Duty: Infinite Warfare

Activision’ın en son gişe rekorlarını kıran FPS oyunu Call of Duty: Infinite Warfare bu kez sizi uzaya taşıyor. Oyun her zamanki gibi başlıyor… Kötü şeyler oluyor ve silahlar ateş etmeye başlıyor… Ancak bu kez bazı şeyler birçok açıdan değişiyor. Oynadık ve sizin için yazdık. 

call_of_duty_infinite_warfare_0

Patlamalar ve uzay savaşlarıyla dolu bir açılış görevi sonrası, hikaye eğer bir Killzone emektarıysanız yakın hissedeceğiniz bir şeye dönüşüyor. Standart bir durumda, siz dünyayı kötülüklerden koruyacak iyi insanı oynuyorsunuz. Tabii Settlement Defence Force (SDF) isyancıları aklı dengesi yerinde olmayan bir patrona sahip ve bu Game of Thrones’dan tanıdığımız Jon Snow, yani Kit Harington tarafından canlandırılıyor (Game of Thrones oyuncuları oyun dünyasını çok sevmiş olsa gerek. Çünkü Lord Baelish’i canlandıran Aidan Gillen‘i de Quantum Break oyununda görmüştük). Domine edici güç olmak için çok kararlı. 

screen-shot-2016-09-15-at-4-03-56-pm

Tamam, burada yeni bir çığır açmıyoruz ve her şey biraz karmaşık hale geliyor. Özellikle de sık sık iyi ve kötüyü takip eden seri için. Ancak serilerin meşhur olduğu şeylerden hiçbirini kaybetmeden Infinite Warfare bize geliştirici Infinite Ward’da gerçekten çok zeki insanlar çalıştığını vurguluyor. 

Görev zamanı

Call of Duty genellikle çok az birbirine bağlı hissettiren bir kurguya sahip oluyor. Burada harita üzerinden yan görevler seçebiliyorsunuz. Bunlar büyük ölçüde hikayeden alakasız ama size karakterinize etki edecek bonuslar veriyor. Yolunuzdan saptıran bir şey gizlilikle alakalı. Kendinizi bir uzay gemisinde buluyorsunuz. Hava kaynağını kapatarak yüksek profilli 4 SDF hedefini öldürüyorsunuz. 

call_of_dutyr_infinite_warfare_20161102205041

Birbirine bağlı bir dünya

Tüm bu eklentiler, bu oyunu çok daha az bir Call of Duty gibi hissettirdi. Görev seçtiğiniz her zaman cephaneye gidip mühimmat seçiyorsunuz ve bu beklediğinizden daha önemli. Fütüristik bir dünya olmak demek yalnızca insan askerleri öldürmüyorsunuz anlamına geliyor. Öldüreceğiniz robotlar da var. Bu yüzden onları hızlı bir şekilde öldürmenize yarayacak bir silah seçmek istersiniz değil mi? Bu, seriden beklediğiniz bir şey değil ama sizi çekip hikayenin içine sürüklüyor. Pek çok görevde, araçlarınızı geliştirmeniz için saklanmış cephaneler yer alıyor. Bu yüzden ortamı iyice araştırabilirsiniz. Çünkü pek çok detay yer alıyor.

call_of_dutyr_infinite_warfare_20161102205328

Ateş etmek iyi hissettiriyor

Yeni evrendeki yeni silahlar çok eğlenceli. Ancak bunun asıl sebebi çok taze ve eşşiz olan özelleştirilmiş araçlar. Hacking aracı çok harika. Size düşman robotu direkt olarak kontrol imkanı veriyor. Bu demek oluyor ki, onlar size erişmeden etrafınızda dönebilir ve çok daha fazla hasara sebep olabilirsiniz. Yerçekimi olmadığından düşmanlarınızı bir balık gibi vurabilirsiniz. Hatta filika kancası ible uzayda zıpladığınız zaman çok keyifli oluyor. Size, kendinizi çaresiz aptalın üstüne atarak öldürme imkanı veriyor. Sıkı ve ödüllendirici hissettiriyor gerçekten. Düşmanların saçacakları çok kurşunları var. Ancak özel hissettiren de küçük detaylar oluyor. Düşmanları alt etmek için uzay istasyonu içerisindeki duvarlar arasında zıplayıp duruyorsanız daha zeki davranmaya karar verebilirsiniz ve onların arkasında yer alan pencereleri vurabilirsiniz. Bunu yapmak panjurlar inmeden onların uzayda sürüklenmesine neden olacak. 

call_of_dutyr_infinite_warfare_20161103123127

Uzay gemisi

Bir uzay aracına atlayıp keşfe çıkma imkanınız olmasaydı bu oyun bir uzay oyunu olmazdı. Ne mutlu ki, Infinite Warfare size koskocaman bir uzay sunuyor. Silahlar arasında geçiş yapmak oldukça kolay. Çevreler de olduğundan daha büyük görünmeleri için tasarlanmış. Uzayda olmak her zaman görsel bir şölen sunuyor. İster uzay gemisinde olun, ister oradan oraya zıplayın isterseniz de manzaranın tadını çıkarın. Bu gerçekten de bu yıl görebileceğiniz en inanılmaz oyunlardan bir tanesi. Özellikle de hikayenin kapanış kısmına geçtiğinizde bitirmekte çok zorlanacaksınız çünkü sürekli ekran görüntüsü alacağınızdan çok meşgul olacaksınız. Oyun çok da uzun değil. Oynama şeklinize göre 5-6 saat arasında değişiyor.

call_of_dutyr_infinite_warfare_20161102221533

Online atışa devam

Geliştirici Infinity Ward, Infinite Warfare’in her bir bölümünün bütün olarak birbirine bağlı hissettirmesi için çok efor sarfetmiş. Bu da çoklu oyuncuyu genişletiyor. Kesinlikle yine internet üzerinde rastgele insanları vurabilirsiniz. Ancak bu kez patronunuz size her bir round sonrası nasıl yaptığınızı voiceover ile söylüyor olacak.

iwmp_01

Öldürme zamanı

Rekabetçi çoklu oyuncuda yaşadığım sorun, öldürme zamanının inanılmaz biçimde kısa olması. Diğer oyunlar size en azından karşı atak yapabilmeniz için şans veriyor. Ancak Infinite Warfaere’de göze çarpmanız otomatik olarak öldüğünüz anlamına geliyor. Silahllarınızı ve kabiliyetlerinizi geliştirmek de işin eğlenceli kısmı. Zombiler de geri dönüyor. ancak şimdi birazcık daha arkadaş canlısı görünüyorlar. Bu iyi bir  co-op modu. Ancak her zaman beklediğinizden daha zor oluyor. Bu yüzden şimdi her bir girişimde biraz daha ileri gitmelisiniz. 

Bu kez farklılık şu: Single player nihayet serinin çok uzun zamandır gördüğü en iyi hikaye modunu yaratıyor. Her zaman olduğu gibi bu da yine eksiksiz bir oyun. 

call_of_dutyr_infinite_warfare_20161102211522

STUFF GÖRÜŞÜ: Bazı şeyler ilginç bir biçimde değişikliğe uğramış. Çoklu oyuncu modunu seveceksiniz. Zombiler de geri döndü. Sevilmeyecek nesi var ki?

call_of_duty_infinite_warfare

İyi yanlar:

Eğlenceli ve ilginç single player

Multiplayer tutarlı

Görsel ve işitsel olarak mükemmel

Kötü yanlar:

Hikaye biraz zayıf

Multiplayer hala çok ciddi fedakarlık gerektiriyor