Yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın teknolojiyle ilişkisi nasıl?

ABD seçimleri sonuçlandı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, Hillary Clinton’ın önüne geçerek ABD’nin yeni başkanı seçildi. Peki, bazı çıkışlarıyla dikkat çeken Donald Trump’ın teknoloji dünyası ile ilişkisi bugüne kadar nasıl oldu? Yeni başkanın teknoloji endüstrisi hakkında en dikkat çeken cümlelerinden bazılarını derledik.

34208-944-729

Trump ve Amazon

Trump’ın Amazon’a ve kurucusu Jeff Bezos’a karşı olduğu biliniyor. Trump şirketin “büyük bir güven sorunu” olduğunu iddia ediyor ve Bezos’u Washington Post’u satın alarak Amerikalı politikacıları Amazon’un vergilerini düşürme konusunda ikna etmeye çalışmakla suçluyor.

Trump ve Apple

Trump, Apple’ı ise ürünlerini ABD’de üretmemesi nedeniyle eleştiriyor. Apple ürünlerinin birçoğu Çin’de üretiliyor. Çin’in geniş doğal kaynakları nedeniyle parçalar daha ucuza geliyor. Öte yandan Apple, Mac ürünlerinden biri 2013 yılında ABD’de üretilmeye başlandı. Şayet iPhone’lar ABD’de üretilmeye başlanırsa şu an piyasada satışta olan modellerden çok daha pahalı olacaktır. 

iphone7_apple_homebutton_innards

Medya

Trump, Google, Facebook ve Twitter gibi dev teknoloji şirketlerini, Hillary Clinton hakkındaki negatif haberleri kasten bastırıcı bir tavır takındıklarını işaret ederek eleştirdi. 

Trump’ın teknoloji endüstrisiyle ilişkisi

Trump’ın Silikon Vadisi’ndeki şirketlerle arası pek iyi değil. Temmuz ayında vadinin önde gelen teknoloji liderleri bir metin imzalayarak Cumhuriyetçilerin adayı Trump’ı “inovasyon için bir felaket” olarak tanımladı. 

Trump’a karşı çıkan liderler şu şekilde:

ekran-resmi-2016-11-09-15-06-30

Öte yandan Donald Trump, PayPal kurucusu Peter Thiel tarafından destek gördü. 

Android & iOS

Seçim kampanyası boyunca Trump Twitter’ı çok etkin bir şekilde kullandı. Trump’ın profilinde iki ayrı post şekli öne çıktı. Bunlardan iPhone ile gönderilen tweetlerin, Trump’ın kampanyasını yürüten ekip tarafından paylaşıldığı, Android’den paylaşılanlarınsa Trump’ın kendisi tarafından gönderildiği spekülasyonu doğdu. Android ile paylaşılan tweetlerdeki abartılı dil dikkat çekiyordu. 

Trump ve sosyal medya destekçileri

Kampanyasında sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan Trump’ın takipçi ve destekçilerinden oluşan bir sosyal medya ordusu vardı adeta. SPARCK tarafından yapılan analizlere göre Trump taraftarı tweetler Clinton’a göre çok daha ağır basıyordu. Yalnızca seçimden bir ay önce Trump’ı destekleyen 10 milyondan fazla tweet atıldı. 

Donald Trump