Sildiğiniz dosyanın geri getirilmesini nasıl engellersiniz?

Bilgisayarınızda kullanmadığınız dosyaların veya başkasının görmesini istemediğiniz dosyaları silseniz bile tekrardan geri getirilebiliyor. Bunu engellemek için birkaç farklı yol mevcut. Gizmodo da bu yolları bir araya getirmiş. (Bu çözümler geleneksel hard disk kullananlar için geçerlidir)

Windows için

Dosyayı sağ tıklayıp “sil” dediğinizde dosya geri dönüşüm kutusuna gider. Eğer sildiğiniz dosyayı geri dönüşüm kutusundan da silmek istemezseniz Shift tuşuna basarken Delete tuşuna basıp geri dönüşüm kutusuna düşmeden silebilirsiniz.

tjfujxi17hkkfeegkdqs

Eraser isimli programla birlikte daha önce silinmiş ve dosya kurtarma programlarıyla döndürülebilecek dosyaları silmeniz mümkün.

qnfs87lgu8yqozlxx2vl

Bir diğer program ise Blank and Secure. Bu program Eraser’a oranla bilgisayarı daha az yoran bir program. Ayrıca USB bellek üzerinden çalışabilmesi de diğer artısı.

htvwqvkaw6uqdvh0pzbe

Bilgisayar kullanıcılarının en çok kullandığı programlardan biri olan CCleaner da dosyalarınızı silmek için kullanılabilir. Tools üzerinde bulunan Drive Wiper ile bilgisayarınızdak dosyaları silmeniz mümkün olacaktır.

ccleaner

macOS için

Mac kullanıcılarının da Çöp Sepeti’ni pas geçip tüm dosyalarını silmesinin bir yolu mevcut. Bunun için kullanıcıların Option+Cmd+Delete tuşlarına basarak istediği dosyayı silebilir.

dax56ed7po6bssefo7n3

Sistem Tercihleri üzerinden ulaşılan Güvelik ve Gizlilik sekmesi üzerinden ulaşılan FileVault ile diskin içeriğini otomatik olarak şifreliyor. Bu sayede bilgisayarınızın şifresini bilmeyen kişilerin silinen dosyalarınıza ulaşmasını engelleyecektir.

ekran-resmi-2016-12-21-15-56-36-1