Ön inceleme | Samsung DeX

Galaxy S8 lansmanında karşımıza çıkan ve en çok dikkat çeken ürün şüphesiz DeX oldu. Galaxy S8’inizi masaüstü bilgisayara çeviren bu adaptör hakkında merak edilen detaylar burada.

Yazılıma gerek yok

DeX’i kullanmanız için gerekenler klavye, mouse, monitör ve bir adet Galaxy S8. Bunları bir masa üstüne konumlayarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Belki çok portatif bir çözüm değil ama ihtiyaçlarınızı karşılamak adına doğru bir çözüm.

Eski klavye, mouse’umu kullanabilir miyim?

DeX’in üzerinde bulunan iki adet USB 2.0 girişi ile klavye ve mouse’unuzu bağlayabilirsiniz. Eğer Bluetooth bağlantısı varsa bağlantıyı kablosuz olarak da yapmanız mümkün.

Üzerinde bulunan HDMI portu üzerinden televizyonunuza veya monitörünüzle olan bağlantısının sağlayabiliyorsunuz.Bir diğer port olan Ethernet üzerinden ise kablolu bağlantınızı kullanabilirsiniz. Eğer bunu tercih etmezseniz telefonunuzu Wi-Fi üzerinden de evinizin ağına bağlayabilirsiniz.

Neler yapabiliyor?

Telefonla USB-C üzerinden bağlantı kuran DeX, bağlantı kurulduktan kısa bir süre içerisinde monitöre masaüstünü getiriyor. Telefon ekranını monitöre yansıtmaktan daha farklı olan sistemde tıpkı bilgisayar kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz.

DeX ile bağlantı kurduktan sonra telefonunuz devre dışı kalmıyor. Uygulamalardan gelen bildirimleri görebilir, gelen aramaları yanıtlayabilirsiniz. Bunun için telefonu DeX’ten çıkarmanıza gerek kalmıyor.

Peki neler yapabilirsiniz? Aslıda temel kullanıcı işlemlerinin ötesine çok geçmeniz pek mümkün değil. Kullanıcılar temel Office uygulamalarını kullanıp, maillerini kontrol edebilir veya YouTube videolarını izleyebilir.

Samsung uzun süreli kullanımları hesaba katarak DeX’in üzerine ayrıca havalandırma koymuş. Bu sayede telefonun fazla ısınıp problem yaşamasını engelliyor.

Hangi uygulamaları destekliyor?

PC ile DeX sisteminin en büyük farkı uygulamalarda karşımıza çıkıyor. DeX ile kullanıcılar uygulamaların mobil versiyonlarını kullanabiliyor. Adobe Lightroom Mobile buna örnek olarak gösterilebilir.

Üçüncü parti uygulama geliştiriciler DeX için versiyon geliştirene kadar şu an uyumlu sınırlı uygulamalarla kullanmak mümkün olacak.

Peki ne kadar?

Samsung DeX’in satış fiyatı ve tarihi konusunda henüz bilgi vermedi. Modelin Avrupa’da 130 – 150 euro arasında satılacağı tahmin ediliyor. Ülkemiz için vergi ve kurdan dolayı tahminde bulunmak çok zor.

İlgili Yazılar